Sigma DP-1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Sigma DP-1

Witam.

Może kogoś interesuje ten kompakcik.

Opublikowano sample - http://www.sigma-dp1.com/jp/sample-photo/.

Przypominam cenę - 550GPB (http://www.dpreview.com/news/0802/08...maDP1price.asp).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

Idiotyczna cena. Nie ma sensu kupowanie kompakta za aż tyle... Po prostu dali do pieca... Gdyby kosztował tysiaka, to byłby hit. A tak, szkoda gadać.

Komentarz

• tom170
      Początki nałogu
      • 2007
      • 252

Tylko jedna ogniskowa??? 16.6mm bez żadnych cropów itd ??? coś jak 16mm na FF ?? takie samo pole widzenia (tak samo szeroki) ??
      EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• bakulik
        Uzależniony
        • 2005
        • 767

Zamieszczone przez tom170
        Tylko jedna ogniskowa??? 16.6mm bez żadnych cropów itd ??? coś jak 16mm na FF ?? takie samo pole widzenia (tak samo szeroki) ??
        Odpowiednik 28mm w małym obrazku. Foveonowy crop 1,7.
        Pozdrawiam
        Łukasz Bakuła
        „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Bagnet007
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1344

Mi się podoba, choć nie kupiłbym. To co mam do szczęścia mi wystarcza :-)

Komentarz

• Sempoo
            Początki nałogu
            • 2007
            • 273

Widziałem foty na stronie DP-1 i zrobiły na mnie dobre wrażenie. Taki drogi kompakt z bardzo dobrą jakością obrazu nadawałby się, myślę, dla zamożnych fotografów - zamiast "kompaktów z supermarketu". Oby pojawił się jakiś konkurent tego DP-1 w przyszłości.
            60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Nie lepiej kupić sobie dodatkowego 350/400d + 50/1.4, 28/1.8 czy co kto woli innego?
              Koszt taki sam albo mniejszy, efekt lepszy. Jedynie wymiary pewnie ciut większe (niewiele?)...

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

To nie jest kompakt, tylko coś a'la dalmierzowiec - do krajobrazu, streeta świetna sprawa. Do 350-400D trzebaby założyć jakie 16-35/2.8II, żeby uzyskać równie dobrą jakość, a i wtedy sądzę, że w rogach kadru dostałby zdrowo po dupie od tej Sigmy. Brak komory lustra sprawia, że flansza obiektywu jest bliżej powierzchni matrycy, a do tego można jeszcze cofnąć tylne elementy układu. W dodaktu matryca jest mała, więc nie powinno być problemu z uzyskaniem bardzo równomiernego rozkładu ostrości na powierzchni kadru.
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• miklo
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 681

No fajnie czornyj, ale do streeta to lepsze ISO800 by się przydało niestety :-( Nie zawsze się pyka w dobrym świetle. Tunele, przejścia podziemne itp itd...

No i cena... Skąd oni ją wzięli?

Komentarz

• michalab
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1580

Moim zdaniem fajna propozycja. Żadnym cropowym canonem się tego nie zastąpi. Np. dlatego, że nie ma stałki 17mm, do tego sigma nie trzepie lustrem.
                    Zapraszam

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Troszkę dołożysz i kupisz 24L. Gdzie tu sens? ;-)

Komentarz

• czornyj
                        Zasłużeni
                        • 2006
                        • 2626

Zamieszczone przez miklo
                        No fajnie czornyj, ale do streeta to lepsze ISO800 by się przydało niestety :-( Nie zawsze się pyka w dobrym świetle. Tunele, przejścia podziemne itp itd...

No i cena... Skąd oni ją wzięli?
                        Nie ma rozwiązań idealnych, ale z drugiej strony z czymś takim nie rzucasz się w oczy, a brak lustra kompensuje w pewnym stopniu niskie ISO i krótka ogniskowa, bo można z ręki utrzymać nieco dłuższe czasy.

Nie wspomnę już o tachaniu sprzętu po górach, tutaj po prostu wsadzasz gada do kieszeni i fertig.

Zamieszczone przez miklo
                        Troszkę dołożysz i kupisz 24L. Gdzie tu sens? ;-)
                        24 to jednak deczko węższy obiektyw. I w rogach nie jest rekordzistą świata w ostrości.
                        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

Z tym 24L, to był żart. Zresztą nawet emotka jest. Ale nadal uważam, że cena jest idiotyczna. U nas taki sprzęt musiałby kosztować ze 3,5tys. A Leica to to nie jest nadal ;-)

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez czornyj
                            Nie ma rozwiązań idealnych, ale z drugiej strony z czymś takim nie rzucasz się w oczy, a brak lustra kompensuje w pewnym stopniu niskie ISO i krótka ogniskowa, bo można z ręki utrzymać nieco dłuższe czasy.

(....)
                            Nie wspominając o tym, że jest to prawdopodobnie bardzo ciche.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Nie lepiej LOMO? :-)
                              Digart

Komentarz

Pracuję...