Problem z oprogramowaniem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • imacandi

Problem z oprogramowaniem

Witam wszystkich.
    Mam mały problem. Mianowicie jakiś rok temu kupiłam aparat Canon PowerShot A530 razem z płytką z oprogramowaniem i z instrukcją. Wszystko działało bez zarzutu, aż do czasu kiedy musiałam przeinstalować system komputera. Chciałam ponownie wgrać program do ściągania zdjęć z aparatu, ale nie chce działać. Komputer w nawet nie chce czytać aparatu jako dysku wymiennego, a przecież powinien... Co powinnam zrobić?
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
    imacandi.
  • aleks
    Bywalec
    • 2007
    • 163

Zamieszczone przez imacandi
    Witam wszystkich.
    Mam mały problem. Mianowicie jakiś rok temu kupiłam aparat Canon PowerShot A530 razem z płytką z oprogramowaniem i z instrukcją. Wszystko działało bez zarzutu, aż do czasu kiedy musiałam przeinstalować system komputera. Chciałam ponownie wgrać program do ściągania zdjęć z aparatu, ale nie chce działać. Komputer w nawet nie chce czytać aparatu jako dysku wymiennego, a przecież powinien... Co powinnam zrobić?
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Pozdrawiam
    imacandi.
    Trochę w stylu: nieczynne z powodu, że zamknięte
    Ale ok, jaki masz system na kompie?
    Czy zainstalowałeś odpowiednie poprawki do systemu?
    Czy zainstalowałeś poprawnie sterowniki (w szczególności USB)?
    Na pewno masz system pozbawiony "robali, wirusów i całego badziewia" (czym i jak sprawdzałeś)?
    Pozdrawiam
    --------------------

Komentarz

• yogin2

u mnie problemy zaczęły sie gdy podłączyłem inne urządzenie usb high speed, widzi 400d ale nie moż importować plików, więc kiorzystam z czytnika. Wszystkie poprawki posiadam, ale nie ingeruje szkoda czasu z windowsem, na ubuntu bezproblemowo

Komentarz

• aleks
        Bywalec
        • 2007
        • 163

Zamieszczone przez yogin2
        u mnie problemy zaczęły sie gdy podłączyłem inne urządzenie usb high speed, widzi 400d ale nie moż importować plików, więc kiorzystam z czytnika. Wszystkie poprawki posiadam, ale nie ingeruje szkoda czasu z windowsem, na ubuntu bezproblemowo
        Witam kolegę ze Stargardu Szcz., kiedyś chodziłem tam do szkoły
        Ale wracając do tematu, nie każdy ma cierpliwości/umiejętności/ochotę przesiadać się na linuksa lub instalować drugi system (nie mówiąc już o gmeraniu w windzie)
        W tej sytuacji czytnik jest chyba najsensowniejszym rozwiązaniem
        --------------------

Komentarz

• imacandi

System mam Windows XP, na poprawkach do systemu się nie znam, więc nie wiem, a w "dodaj sprzęt" pisze o aparacie, że urządzenie działa poprawnie.

Co sie da z tym zrobić, no i co z poprawkami?

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Zamieszczone przez imacandi
            System mam Windows XP, na poprawkach do systemu się nie znam, więc nie wiem, a w "dodaj sprzęt" pisze o aparacie, że urządzenie działa poprawnie.

Co sie da z tym zrobić, no i co z poprawkami?
            Nie trzeba się znać. Wystarczy kliknąć na "Windows Update" w menu. System podłączony do netu jest w stanie sam sobie ściągnąć update'y. Oczywiście system musi być legalny

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• imacandi

Zamieszczone przez Janusz Body
              Nie trzeba się znać. Wystarczy kliknąć na "Windows Update" w menu. System podłączony do netu jest w stanie sam sobie ściągnąć update'y. Oczywiście system musi być legalny
              System jest legalny i wszystkie update'y miałam ściągnięte. Ale nadal nie działa...
              Jakieś inne rozwiązania?

Komentarz

• aleks
                Bywalec
                • 2007
                • 163

Od początku. Wchodzisz mój komputer->właściwości->sprzęt.
                Nie powinno być żadnych wykrzykników na tej liście.
                Potem proponuję wyinstalować oprogramowanie, zrestartować system i zainstalować jeszcze raz. Ważna jest kolejność (najpierw oprogramowanie, potem podłączamy aparat... chociaż czasem trzeba dokładnie odwrotnie).
                Po zainstalowaniu i podłączeniu w mój komputer->właściwości->sprzęt sprawdź czy jest ok (bez wykrzykników).
                Jeśli dalej nie działa, pomyśl, co się od tego czasu zmieniło. Czy aparat podłączony do innego komputera działa ok? Może problem kabelka.
                --------------------

Komentarz

• imacandi

Odinstalowałam program, zrestartowałam system, zainstalowałam ponownie. Podłączyłam aparat, weszłam w "mój komputer" ->właściwości->sprzęt i nie było żadnych wykrzykników.
                  Wątpię, żeby to był problem kabelka, bo próbowałam z dwoma...
                  I nic.

Do tego, kiedy aparat jest podłączony w ogóle nie włącza mi się "mój komputer".

Komentarz

• aleks
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 163

Dobrze. a wśród urządzeń widzisz aparat?
                    Spróbuj zainstalować soft i podłączyć aparat do innego kompa.
                    Wtedy będzie wiadomo, z czym jest problem.
                    --------------------

Komentarz

• imacandi

Czy to możliwe, że kiedy przeinstaluję system na nowo to wtedy będzie działał normalnie?
                      Kiedyś miałam podobną sytuację z odtwarzaczem mp3.
                      Myślisz, że to mogłoby pomóc?

Komentarz

• aleks
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 163

Hmm, jeśli coś się Tobie "omsknęło" przy instalacji systemu, to pomoże.
                        Na pewno masz system czysty od wirusów?
                        Czasem pomaga dogranie nowych (z internetu) sterowników do płyty głównej (wśród nich są sterowniki do USB)
                        --------------------

Komentarz

• imacandi

Podłączałam aparat do innego komputera i działa! Ale dlaczego nie chce działać podłączony do mojego? Nawet nie musiałam instalować oprogramowania, bo wyczytało aparat jako dysk wymienny. Co mam teraz zrobić? Jest na to jakaś rada jeszcze?

Komentarz

• aleks
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 163

Ok, czyli teraz wiesz, że problem jest z Twoim kompem.
                            Kolejno:
                            1. czy nie masz wirusów?
                            2. czy masz najnowsze sterowniki do USB?
                            --------------------

Komentarz

• imacandi

Wirusów na pewno nie mam. Co do najnowszych sterowników to nie jestem pewna, bo nie wiem gdzie to mogę sprawdzić ;p więc podejrzewam, że nie mam. Jakbyś mógł podać mi jakiegoś linka do najnowszych sterowników to bym była wdzięczna.

Komentarz

Pracuję...