wytrzymałość 350D i 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzesieg

wytrzymałość 350D i 20D

witam, chce kupic jeden z tych aparatow i poniewaz pstrykam duzo zdjec w bardzo trudnych warunkach (zuzel - duzo pylu i kurzu) to zalezy mi na niezawodnosci - czy ktos wie po ilu fotkach pada migawka w tych aparatach
    dzieki za pomoc
    Grzesiek
  • Auwo
    Uzależniony
    • 2004
    • 928

na pewno 20D jest lepiej uszczelniony

Komentarz

• Arkan
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1401

Żużel i dużo pyłu ma się nijak do żywotności migawki. Żaden z powyższych modeli nie jest przeznaczony do "heavy duty". Tutaj niestety zabawa jest dużo droższa i zaczyna się od 1D.
      Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• krzesieg

tak, ale to inna półka cenowa :-)
        obecnie ponad połowa foto na żużlu pstryka 10D - ktory jest na rowni z 20D i są bardzo zadowoleni
        z tym, że obecnie są juz nowsze modele i dlatego zastanawiam sie pomiedzy 350d i 20d
        chodzi mi o uszczelnienia obudowy przed pyłem i ile zdjęć można zrobić jednym i drugim przed wymianą migawki

Komentarz

• Lutek
          Uzależniony
          • 2005
          • 560

Z tego co czytałem to pisali ze oba (350 i 20) maja inną migawke... opisywali ze "ma mniej problematyczny odgłos migawki" - takiego uzyli stwierdzenia. Zwazajac ze 350 jest najnowszym produktem i powstał pozniej to moze ma nowoczesniejsza/ bardziej trwala migawke- chciejstwo czy mozliwe to?

Pozdrawiam
          Lutek
          EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• jadeit
            Początki nałogu
            • 2004
            • 466

eee
            gdzies tu na forum juz napisał forumowicz nie pamietam który
            a i znaleźć można gdzie indziej ze migawka 350 ma około albo nawet dokładnie
            migawke o zywotnosci połowy tej z 20

pozdrawiam
            un point c'est toi
            fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• Lutek
              Uzależniony
              • 2005
              • 560

Zamieszczone przez jadeit
              eee
              gdzies tu na forum juz napisał forumowicz nie pamietam który
              a i znaleźć można gdzie indziej ze migawka 350 ma około albo nawet dokładnie
              migawke o zywotnosci połowy tej z 20

pozdrawiam
              To ze sie komus zepsula to nie dowod.... nawet najnowszse samoloty spadaja.... i mercedesy na gwarancji sie psuja.... nie bardzo chce mi sie wierzyć aby w ciagu 2-3 miesiecy gdy sa na naszym rynku ktos zrobil 50.ooo zdjec.....

Piotr
              Lutek

Komentarz

• dobra rada
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 44

Zamieszczone przez Lutek
                Z tego co czytałem to pisali ze oba (350 i 20) maja inną migawke... opisywali ze "ma mniej problematyczny odgłos migawki" - takiego uzyli stwierdzenia. Zwazajac ze 350 jest najnowszym produktem i powstał pozniej to moze ma nowoczesniejsza/ bardziej trwala migawke- chciejstwo czy mozliwe to?

Pozdrawiam
                ten model co miałem w reku (350D) wydawał "gwizd" nie trzask migawki!! jakby chciał na psa zagwizdac. dziwny odgłos a migawka w 20 jest ok drugi raz przekrecam licznik!! i bez awarji

Komentarz

• Lutek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 560

Zamieszczone przez dobra rada
                  ten model co miałem w reku (350D) wydawał "gwizd" nie trzask migawki!! jakby chciał na psa zagwizdac. dziwny odgłos a migawka w 20 jest ok drugi raz przekrecam licznik!! i bez awarji
                  Staram sie być obiektywny choc sam mam 350D i nie jest moim intencją udowodnienie ze 350 jest lepsze od 20..... bo to bzdurna dyskusja.... więc wobec takiego nastawienia rozmowcow wylaczam sie z niej...
                  Lutek

Komentarz

• jadeit
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 466

żywotność określa producent
                    nie pisałem ze jak komus padła po 4k to znaczy
                    ze taka jest żywotność A może gdzies to napisałem ? ze to jakis dowód ? z tego co widze to pisałem tylko na temat zywotności a nie przypadku kogoś
                    komu sie szybciej zepsuł...........

cytat: dotyczący tematu a nie czepialstwa Twojego:
                    The EOS 20D has a high performance shutter designed for increased reliability (100,000 cycles), the Digital Rebel XT has the normal Canon shutter (about 50,000 cycles).

źródło:
                    un point c'est toi

Komentarz

• Lutek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 560

Zamieszczone przez jadeit
                      cytat: dotyczący tematu a nie czepialstwa Twojego:
                      The EOS 20D has a high performance shutter designed for increased reliability (100,000 cycles), the Digital Rebel XT has the normal Canon shutter (about 50,000 cycles).

źródło:
                      http://www.bobatkins.com/photography...0d.html#better
                      Czy to oficjalne dane Cannona? -.... szukałem info o tym na stronach Cannona ale nie znalazłem...a ta strona jest stworzona przez nie wiadomo kogo..... wiadomo, że z jednej strony 20D jest produktem skierowanym do troche innego odbiorcy.... a z drugiej nie znajduje uzasadnienia wytwarzanie dwoch rodzajow podzespolow w produktach mimo wszystko podobnych. Czasem producenci robia 2 produkty zawierajace te same podzespoly ale w tym tanszym blokuja programowo pewne funkcje by uzasadnic wyzsza cene tego drozszego - przyklad 300d i 10d - oprocz roznic jest wiele podobnych funkcji, ktore sa w 300d zablokowane celowo!

Pozdrawiam
                      Lutek

Komentarz

• Pszczola
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1760

Zamieszczone przez Lutek
                        ...a ta strona jest stworzona przez nie wiadomo kogo.....
                        Bob Atkins to "nie wiadomo kto"?
                        EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• jadeit
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 466

pokaż lepsze źródło

a czemu nie wcisnąc innej migawki ?
                          seria x dslr ma inną to i seria xx i xxx tez moze inną mieć
                          zresztą wsadzaja inną matryce do 350d i 20d
                          wiec i co innego też moga kto im zabroni

konkretną serie adresują do konkretnych nabywców
                          i coś sie z tym wiąze np: blokowanie funkcji czy wsadzanie lepszych
                          jakosciowo elementów
                          Ostatnio edytowany przez jadeit; 816.
                          un point c'est toi

Komentarz

• rysiaczek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 897

No to może inaczej - 350D ma gwarancję na 50k klapnięć, a 20D (nie jestem pewien) 70 lub 100k klapnięć... TO już chyba coś mówi? ..napisał wesoły user 350D...
                            Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Lutek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 560

tylko ze to moze byc kwestia reklamy.... taniej jest miec jedna linie niz utrzymywać dwie linie produkcyjne....
                              Co do strony to nie wiem kto ja prowadzi bo nawet nie mialem czasu jej sie dobrze przyjrzeć ale nie jest to strona cannona i zastanawiam sie skad te dane? - przeciez nie widzialem takich danych na stronach Cannona.....

Pozdrawiam: Piotr
                              Lutek

Komentarz

Pracuję...