Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Być może temat był tutaj poruszany, ale jakoś nie mogłem się doszukać tej konkretnej informacji.
Chodzi mi o kwestię głębi ostrości w przypadku matryc APS-C i obiektywów EF czyli przykładowo 50 mm 1.8 canona.
Jeżeli mam np. kalkulator do oblicznaia głębi ostrości, w którym nie ma opcji APS-C tylko jest opcja dla małego obrazka 35 mm to ten kalkulator nie spełnia swojego zadania jeżeli mam np. canona 350D.
Bo jeśli chodzi o głębię ostrości to znaczenie mają 3 parametry:
- ogniskowa
- przysłona
- format materiału światłoczułego.
A co z obiektywami EF-S ? Jeśli mam EF-S powiedzmy 17 mm to też muszę w kalkulatorze podać parametr formatu matrycy - APS-C - bo inaczej jeśli podam format 35 mm (mały obrazek) to kalkulator źle obilczy mi głębię ?
Proszę tylko o potwierdzenie kogoś zorientowanego w temacie.
jesli chcesz miec na prawde dokladne dane, to zaaranzuj i sfotografuj scene, ktora pozwoli Ci samodzielnie ocenic co dla danej przeslony i ogniskowej jest ostre a co juz nie. kalkulatorami za bardzo sie nie sugeruj, a przynajmniej nie traktuj literalnie jako jedynie slusznej informacji
o tym, od czego zalezy glebia ostrosci, napisali moi poprzednicy. ja tylko dodam, ze trzeba troche rozumiec co znacza poszczegolne rzeczy. podam przyklady:
1. jesli robisz zdjecie do druku wielkoformatowego a zdjecie do sieci WWW, to przy zachowaniu pozostalych parametrow takich samych (matryca, ogniskowa, przeslona, ...) wieksza GO bedzie na malym zdjeciu do sieci.
2. przy dwoch zdjeciach tego samego tematu zrobionych przy ISO 100 oraz ISO 1600 rozklad GO bedzie nieco inny, ze wzgledu na mniejsza szczegolowosc ISO 1600 (ze wzgledu na szumy, zacierajace detale). pozorna ostrosc bedzie wiec mniejsza a tym samym subiektywne wrazenie wiekszej GO (bo mniej wyrazne bedzie odciecie tego co ostre a tego co nieostre).
3. matryca 6Mpix daje, ogolnie mowiac, mniej szczegolow niz matryca 10Mpix. a wiec, podobnie jak punkt 2, mniejsza szczegolowosc da pozornie wieksza GO, o ile oczywiscie wydruk bedzie dostatecznie duzy, by te roznice staly sie zauwazalne
podsumowujac: nie lamalbym sobie tym zagadnieniem glowy
dziękuję za odpowiedzi.
poniżej przykład do tego co napisał akustyk - mały obrazek, duże ISO - pozorne wrażenie dużej głębi ostrości - a jak się przyjrzeć to nie jest już tak słodko.
no, pomińmy fakt że robiłem je z ręki i jest troszeczkę poruszone ;-)
a powiedzcie mi - używacie hiperfokalnej przy reporterce ?
powiedzmy przysłona 5,6 ostrość na 3 metry, ogniskowa jakaś tam - no i mamy ostro od 1,5 metra do powiedzmy 15 metrów - to tylko taki przykład, chodzi mi o to, czy macie odwagę tak strzelać fotki przy fotografii reporterskiej ? bo ja szczerze mówiąc jeszcze nie..
a powiedzcie mi - używacie hiperfokalnej przy reporterce ?
do imprez w ciemnych pomieszczeniach, gdzie AF ma wszelkie prawo sie nie wyrobic - jak najbardziej.
Zamieszczone przez michal_sokolowski
powiedzmy przysłona 5,6 ostrość na 3 metry,
w powyzszym przypadku nie wyskakiwalbym z lensem domknietym
do f/5.6 focac bez lampy. bo to samobojstwo, wzglednie sztuka,
jesli klient jest uduchowiony i lubi poruszone obiekty
z lampa - tak, tak bym pewnie robil
głębia ostrości zależy TYLKO i wyłącznie od formatu materiału światłoczułego/matrycy. Koniec rozmowy. Nic innego nie gra roli. Jeśli stoimy w jednym punkcie i robimy zdjęcia trego samego obiektu z tą samą przysłoną, to na różnych ogniskowych GO będzie dalej taka sama. jedynie format klatki jest w stanie to zmienić.
głębia ostrości zależy TYLKO i wyłącznie od formatu materiału światłoczułego/matrycy. Koniec rozmowy. Nic innego nie gra roli. Jeśli stoimy w jednym punkcie i robimy zdjęcia trego samego obiektu z tą samą przysłoną, to na różnych ogniskowych GO będzie dalej taka sama. jedynie format klatki jest w stanie to zmienić.
no z tym się nie zgodzę - GO zależy od ogniksowej.
to jest wiedza podsawowa wręcz - że jak zrobisz portret teleobiektywem i potem weźmiesz szeroki kąt i podejdziesz blisko żeby skala odwzorowania była taka sama (czyli głowa osoby na zdjęciu ma taki sam wymiar) - to oczywiste jest że głębia ostrości będzie większa robiąc szerokim kątem...
Poza tym nie da się zrobić zdjęcia tego samego obiektu różnymi ogniskowymi stojąc w tym samym miejscu.... trzeba podejść bliżej. Gdy podchodzimy bliżej, to głębia ostrości spada (patrz fotografia macro).
Ale patrząc na powyższy przykład z portretem podejście do osoby na powiedzmy 0,5 metra z szerokim kątem i tak da nam większą głębię ostrości niż zrobienie portretu teleobiektywem.
no z tym się nie zgodzę - GO zależy od ogniksowej.
to jest wiedza podsawowa wręcz - że jak zrobisz portret teleobiektywem i potem weźmiesz szeroki kąt i podejdziesz blisko żeby skala odwzorowania była taka sama (czyli głowa osoby na zdjęciu ma taki sam wymiar) - to oczywiste jest że głębia ostrości będzie większa robiąc szerokim kątem...
Ja to rozumiem tak (choć mogę się oczywiście mylić):
Obiektywnie rzecz biorąc, głębia ostrości będzie ta sama (liczona np. w metrach w scenie, w której było robione zdjęcie). Ponieważ jednak tele skraca perspektywę, obiekty znajdujące się za płaszczyzną ostrości, będą powiększone w stosunku do tego, jak zobrazowałby je szerszy kąt. Tym samym ich rozmycie będzie wydawało się większe, stąd WRAŻENIE mniejszej GO.
głębia ostrości zależy TYLKO i wyłącznie od formatu materiału światłoczułego/matrycy. Koniec rozmowy. Nic innego nie gra roli.
To teraz przejdzmy od teorii do praktyki. Zrob sobie zdjecie przyGOtowanej linijki z odleglosci 20cm na obiektywie o ogniskowej 10mm i potem zmien obiektyw na 100mm Macro (niech sobie bedzie dla ustalenia uwagi przyslona f/4). GO bedzie ta sama?
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Witam kolegów, to mój pierwszy post na tym forum :smile:
-jdw- to trochę nie tak
Od kiedy to czułość / rozdzielczość i rozmiar materiału rejestrującego obraz ma wpływ na głębię ostrości ??? przecież to dwie inne bajki !
Głębia ostrości to tylko i wyłącznie optyka. Wpływ na GO ma ogniskowa i przysłona obiektywu, im większa ogniskowa tym mniejsza GO, im mniejsza ogniskowa tym GO większa a przysłoną można ją sobie dodatkowo skracać bądź zwiększać. Czy matryca FF czy APS-C czy inne cholerstwo to nie wpłynie na GO stosując to samo szkło, przecież obraz rzucany na płaszczyznę jest wciąż taki sam, zmienia się tylko wycinek który jest rejestrowany.
To teraz przejdzmy od teorii do praktyki. Zrob sobie zdjecie przyGOtowanej linijki z odleglosci 20cm na obiektywie o ogniskowej 10mm i potem zmien obiektyw na 100mm Macro (niech sobie bedzie dla ustalenia uwagi przyslona f/4). GO bedzie ta sama?
A czy kadr będzie taki sam? Nie! Aby był taki sam (a przynajmniej podobny, z dokładnością do innej perspektywy) to musi być robiony setką z odległości 2m. Wtedy GO będzie taka sama.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Komentarz