Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • deente
    • 2007
    • 6

Jakie oświetlenie do tego rodzaju zdjęć?

Witam. Mam pytanie dotyczące prezętowanych poniżej zdjęć...mianowicie jakie oświetlenie oraz inny osprzęt będzie potrzebny do wykonania takiego efektu?Mało światla+czerń...Czy wystarczy żarówka 68Ws + softbox (50X70) + czane tło?

Nie mialem jeszcze doczynienia z fotografią studyjną więc prosze o pomoc i wyrozumiałość...
    www.zerosixone.info
  • corass
    Bywalec
    • 2006
    • 102

specem nie jestem, ale do tego co pisałeś dorzuciłbym blende i wycięcie postaci i wklejenie do PS'a na czarne dło.
    10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

też specem nie jestem, ale tu wydaje mi się że:

- w pierwszym spory softbox z lewej lekko z góry, + coś odblaskowego/białego przed fotelem płasko na ziemi aby dodać lekki kontur do fotela +lekkie światło bezpośrednio z góry na włosy modela.

- drugie chyba softbox nad modelem + coś odblaskowego/białego po prawej stronie w celu dodania lekkiego konturu fotela + światło punktowe za fotelem na tło.

Pozdrawiam,
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• deente
        • 2007
        • 6

Głównie chodzi mi o porade w kwestii lampy...68Ws wystarczy?
        www.zerosixone.info

Komentarz

• schabu
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1352

na upartego tak
          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez deente
            powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...

Komentarz

• tynka861

Zamieszczone przez robgr85
              powinno wystarczyć... najwyżej będziesz musiał zwiększyć iso...
              nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...

taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...
              Ostatnio edytowany przez Gość; 15381.

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez tynka861
                nie robilem duzo zdjęc z lampami blyskowymi ... ale ostatnio u kolegi troche pstryknąlem na 2 x flash jeden na aparacie 2gi na fotoceli to troche szumy sie robią w cieniach jak uzywa sie wyzszych iso niestety nie mam przykladow bo to byly testy i wiekszosc na iso100...

taki efekt jak na powyzszych zdjęciach moze byc dosc trudny do uzyskania no chyba ze rzeczywiscie wytniesz osoby i dasz na czarne tlo w PS ale pewnie to juz nie bedzie tak dobrze wygladac ja jakrobilem na czarnym tle to zawsze bylo widac troche fakture tla itd bo za male pomieszczenie bylo i modelka byla na 0.5m przed tlem... gdyby byla ok 1-1.5m od tla oddalona to by tak blysk na tle sienie skupial i byloby prawie niewidoczne...
                dlatego dobrze jest mieć zapas mocy. Myślę że jeśli kolega potrzebuje zdjęć na potrzeby web'a lub małą odbitkę to sobie poradzi z lekkimi szumami...

Komentarz

• pawel-foto
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 342

Zamieszczone przez deente
                  Nie wystarczy. Jak się uprzesz to zrobisz ale coś "prawie". A prawie robi różnicę.
                  Potrzebne 2-3 lampy studyjne, 2 softboxy z kratką , jedena czasza raczej też z kratką ale tą "rzadszą" i ew. jakieś blendy odbijające i zasłaniające.
                  Żarówki błyskowej nie nakierujesz odpowiednio. No i jedno źródło światła to mało.
                  1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• allgsm
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 311

Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
                    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

Zamieszczone przez allgsm.pl
                      Hmm a skad wiecie ,ze to swiatlo blyskowe bralo udzial a nie stale ?
                      a co to za różnica?

Komentarz

• allgsm
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 311

Robgr85 nie wiem dlatego pytam ;-)

Komentarz

• pawel-foto
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 342

Nie chodzi o rodzaj światła ale o rozstawienie lamp.
                          1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• allgsm
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 311

Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ?

Komentarz

• Soul_Man
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 276

Zamieszczone przez allgsm.pl
                              Hmm ,wiec nie ma znaczenia czy zastosujemy swiatlo stale czy blyskowe ?
                              Różnicę zobaczysz przy pierwszym rachunku za prąd ;-)

Komentarz

Pracuję...