Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam
Od około roku posiadam canona 10D. Fotografuję głównie krajobrazy(zachody, chmurki itp.), architekturę czasami walne portret a teraz mam sigme 70-300 apo i zacznę chyba walić coś w makro i od czasu do czasu ptaszki. Zastanawiam się czy nie przesiąść się na canona 30D lub 400D. Tylko czy w moim przypadku to ma sens? Nie potrzebuję szybszego aparatu bo do krajobrazu nie jest mi to zbytnio potrzebne. Odkurzacz w 400D tez chyba pic na wodę bo paprochy można odjąć programowo robiąc flata. Może zamiast zmieniać body kupić coś zamiast kita?
Bo dla mnie jest za wolny i za bardzo szumi. Dlatego bym go zmieniał. Ale ergonomicznie jest to jedna najlepszych puszek canona, poza 1d. Jest ciezka i czuć ją w ręce.
Af mi często głupieje ale nie wiem czy to przypadłość canona czy kit i sigma mają po prostu tak kiepski AF. Może przy zmianie obiektywu będzie lepiej? Przy rawach aparat trochę muli ale da się przeżyć. Szumy jakoś specjalnie mi nie przeszkadzają, uważam że są małe. Większość zdjęć robię i tak ze statywu więc ustawiam iso 100, i długi czas.
Tutaj przykładowe moje zdjęcie:
Sam sobie odpowiedziałeś na wcześniej zadane pytanie. Jeżeli nic Ci nie przeszkadza i niczego nie brakuje w 10D to po co zmieniać. Co do AF to podepnij próbnie jakieś lepsze szkło (np. L-kę) i sprawdź czy coś to zmieni. Jak będzie lepiej to pomyśl nad nowym obiektywem, a jak nie to może jednak zmienić puszkę.
Canon Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Sigma 70-300 APO Macro to straszne dziadostwo jeśli chodzi o szybkość AF, jego trafność i precyzje. Niestety taka prawda Sam ją mam i cholernie żałuje.
Kup sobie może jakąś L-kę skoro fotografujesz ptaki.
Generalna zasada jest taka, że jak Ci nic w body nie przeszkadza to inwestujesz w szkła. I tym torem radziłbym żebyś się kierował. Kup może jakąś eLke na ptaszyska a zobaczysz różnicę w AF i podpięte 10d nie będzie wyglądało jak zaślepka od obiektywu i da Ci dobrze wyważony zestaw. Producenci niezależni jak sigma czy tamron mają dobre szkła ale niepowtarzalne jakościowo i tu dużo zależy od tego jaki egzemplarz trafisz. Z Canon'em też nie jest idealnie ale eLki trzymają jako taki poziom.
pstrykaj dziesiątką dopóki nie padnie a wtedy naprawa będzie już nieopłacalna zapewne i kupisz sobie nowe body
jeśli nie jest to dla ciebie problem wydać ~2,5kpln na 30d to moge tylko polecić - miałem używałem prawie rok; dla mnie tej puszcze nie brakuje niczego oprócz FF;
oczywiściew skrajnym przypadku jesli kasa to nie problem to normalnie poleciłbym ci 5d-kit lub z 24-70 (zaleznie od gustu) - ale taki 5d-kit to w Polsce ~8,5kpln..
jeśli jednak kasa to problem i po zastanowieniu się nie chcesz zmieniać body to pomyśl nad lepszym szkłem do landszaftów (lepszym niż kit) - nie musi to być canon; np dobrego tamrona kupisz u jednego z forumowiczów
co do makro sie nie wypowiadam bo ani mnie to kreci ani nie mialem zadnego takiego szkla w rece
Pst ujął bardzo trafnie wiele kwestii, na które powinieneś sobie odpowiedzieć.
Ze swojej strony dodam, że 5D to zupełnie inna plastyka zdjęć a mówię to porównując do 20D, 350D i 30D.
Co ma 30D a czego nie ma w 10D? Dobrą matrycę, która prawie nie szumi przy ISO 800 a jeśli Twoje zdjęcia są robione na ISO 100 tak jak piszesz to widzę sporo szumu zwłaszcza kiedy jest ciemniej.
Ma zupełnie inny procesor DIGIC II, szybki AF, możliwość stosowanie EF-S'ów.
To sporo argumentów aby kupić 30D/40D acha no większy telewizor choć niezbyt rewelacyjny bo ma małą rozdzielczość ale zdecydowanie lepszy niż 10D. Poza tym masz dwa rodzaje histogramów.
Do makro potrzebujesz dobre szkło, polecam EF 100/2.8 Macro ale możesz wybrać też coś inego np. 50/2.5 Macro lub z mocowaniem EF-S 60.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
zresetuj ustawienia aparatu i sprawdz, czy AF nadal dziala kiepsko. w starszych aparatach bywa to, z jakiegos (niezrozumialego mi blizej) powodu, skuteczne na bolaczki z niezbyt zrywnym AF.
co do sensu wymiany, bo sam mialem 10D a zamienilem na 30D... gdyby nie padnieta migawka i przyplyw zlotowek to mialbym nadal 10D. konstrukcyjnie jest to twardszy korpus, a to na co pozwala matryca do moich zastosowan w zasadzie wystarczalo. rozne dodatkowe funkcje i mozliwosci 30D sa fajne, ale czesto mozna bez nich przezyc.
z mojego punktu widzenia (robie "widoczki" i zdjecia rodzinne) 30D ma przewage pod wzgledem:
- szybkosci dzialania
- matrycy (1 dzialka uzytecznej czulosci wiecej - bardzo sie przydaje w swietle zastanym)
- wydajnosci na akumulatorze (spokojnie 200-300 zdjec, gdzie 10D robil mi moze 80)
- duzego telewizorka z tylu
- joysticka do wyboru pol AF
- histogramu RGB przy przegladaniu zdjec
na moje oko, to nie jest warte jakichs dodatkowych 1000 PLN w sytuacji, gdy 10D spelnia Twoje potrzeby. za te pieniadze mozna sobie jakies szkielko kupic, albo wrzucic pieniadze do skarbonki. jesli 10D dziala, to ja bym nim klepal dalej
Wiecie co tak sobie czytam niektóre komentarze.I stwierdzam,że 10 lat temu to nie było na świecie osoby która potrafiłaby zrobić fotki.Dlaczego: bo według wiekszości trzeba mieć aparata za 10k złoty + obiektyw "L" za minimum 5 k <-- heh bo bez niego nie da się zrobić zdjęcia ! Taki przykład ( bez urazy)
Sigma 70-300 APO Macro to straszne dziadostwo jeśli chodzi o szybkość AF, jego trafność i precyzje. Niestety taka prawda Sam ją mam i cholernie żałuje.
Jestem ciekaw co osoby sugerujące kupno obiektywu oznaczonego "L" wiedzą o jego budowie?o soczewkach? - pewnie nic , nawet nie odrózniliby orginalu od wersji prod. w Kenii. Czyli na to wychodzi,że 10-15 itd. lat temu wszystkie zdjecia to było - mydło,shit, beznadziejne kolory itd. itp. no bo nie bylo "L" ek?
HeH sorki za off top - ale nie mogłem sie powstrzymać widząc profesjonalnych (za takich sie uważają) fotografów którzy doradzają tylko najdroższe szkła i najdroższe aparaty? ABSURD !
Wiecie co tak sobie czytam niektóre komentarze.I stwierdzam,że 10 lat temu to nie było na świecie osoby która potrafiłaby zrobić fotki.Dlaczego: bo według wiekszości trzeba mieć aparata za 10k złoty + obiektyw "L" za minimum 5 k <-- heh bo bez niego nie da się zrobić zdjęcia ! Taki przykład ( bez urazy)
Jestem ciekaw co osoby sugerujące kupno obiektywu oznaczonego "L" wiedzą o jego budowie?o soczewkach? - pewnie nic , nawet nie odrózniliby orginalu od wersji prod. w Kenii. Czyli na to wychodzi,że 10-15 itd. lat temu wszystkie zdjecia to było - mydło,shit, beznadziejne kolory itd. itp. no bo nie bylo "L" ek?
HeH sorki za off top - ale nie mogłem sie powstrzymać widząc profesjonalnych (za takich sie uważają) fotografów którzy doradzają tylko najdroższe szkła i najdroższe aparaty? ABSURD !
mało merytoryczne, nie w temacie, a i koledze z forum nie poradziłeś
może lepiej byłoby nic nie pisać?
każdy doradza to co w jego mniemaniu jest dobre - jeśli ktoś ma/miał kilkanaście różnych jakościowo szkieł a teraz posiada sporo elek i ma porównanie pisze po prostu że elki są lepsze
nie znajdziesz chyba w tym temacie zdania ze jak kupisz elke albo 5d to bedziesz robil super zdjęcia...
moim zdaniem troche przesadziłeś z reakcją - mógłbyś chociaż napisać czym fotografujesz i jakie są twoje doświadczenia => pomogłoby to założycielowi wątku zapoznać się z inną opinią i być może dokonac własciwego wyboru
Wiecie co tak sobie czytam niektóre komentarze.I stwierdzam,że 10 lat temu to nie było na świecie osoby która potrafiłaby zrobić fotki.
(...)
ABSURD !
co Ty, za przeproszeniem, pitolisz?
mialem ta Sigme 70-300, potem po dlugich miesiacach kupilem 70-200 L. do ptakow czy czegokolwiek szybko ruszajacego sie L-ka jest bezwzlednie i bezdyskusyjnie lepsza. bo ma bez porownania szybszy i trafniejszy AF.
przytocze Ci oryginalna odpowiedz, ktorej autora pozwoliles sobie zgnoic:
podkreslilem Ci to, co w zapiekleniu przeoczyles. w czym przyznaje oryginalnie piszacej osobie w 100% racje.
a ze latwiej Ci bylo sie zapieklic, generalizowac i nabluzgac na innych... to chyba nie tym forum swiadczy
To sie rozgrzaliscie,jak miło,że widać odrazu kto jest onanistą.Podejrzewam,że gdyby wam dać obiektyw w ktorym zamiast orginalnych szkieł - wpakowanoby szkła od lornetki.I stalibyscie przed wyborem szkła z USM ale nie "L" i "L" wzielibyscie ten drugi.Bo jest biały i ma "L" w nazwie.
Dlaczego : dlatego aby na was nikt inny nie patrzał na was jak na słabeusza, mam "L" jestem wielki.A ja mam 70-300 USM IS i taka "L" nie podskoczy bo jak zrobie zdjęcie na ogniskowej 250mm to co ona może?Heh konczy sie na 200 i tyle.
Ok są zalety obiektywów oznaczonych "L" ale nie patrzmy na nich jak na bóstwo jakieś.Mają tez swoje minusy.A co do prędkości AF to nie uważam aby była aż tak duża różnica miedzy np. w/w 70-300 IS USM chyba,że ktoś mierzy ta prędkość w ns.
Komentarz