Jak zrobić zdjęcie zdjęcie z całym czarnym tłem?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjoslaw
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

Jak zrobić zdjęcie zdjęcie z całym czarnym tłem?

Witam!
    Jak robicie foty "przedmiotu", "modelki" że widoczna jest postać/przedmiot natomiast tło jest praktycznie całe czarne i nie widać co jest na drugim planie?
  • rypson
    Bywalec
    • 2007
    • 225

nie chce sie powtarzac ale moze trzeba powiesic czarne tlo....

Komentarz

• ToSemJa
      Bywalec
      • 2007
      • 138

uza przestrzen za modelem (ciemnosc oczywiscie) albo ciemne tlo (nie musi byc czarne) i model odsuniety na odpowiednia odleglosc, do tego oczywiscie swiatlo, najlepiej zeby nie walilo po tle (lampa na sankach raczej odpada w drugim przypadku) ... a w akcie desperacji i braku warunkow pozostaje pen tool i wyszparowanie modela a potem dodanie czarnego tla :P
      50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• kogut
        Bywalec
        • 2007
        • 132

Sprawa jest prosta - czarne tło, na które pada 3,5-4 Ev mniej światła niż na modela.

Pozdr.,
        Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

nie duplikuj wątków
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez ryjoslaw
            Witam!
            Jak robicie foty "przedmiotu", "modelki" że widoczna jest postać/przedmiot natomiast tło jest praktycznie całe czarne i nie widać co jest na drugim planie?
            po założeniu tego samego tematu minimum 15 razy tło stanie się czarne.

a tak na poważnie to powieś za modelem czarne tło, najlepiej aby model był minimum 2-3 metry przed tłem. Nie oświetlaj tła.
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Soundman
              Początki nałogu
              • 2008
              • 371

Albo duża prędkość migawki

Komentarz

• Mellan
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1851

Zamieszczone przez robgr85
                ...a tak na poważnie to powieś za modelem czarne tło, najlepiej aby model był minimum 2-3 metry przed tłem. Nie oświetlaj tła.
                Dobrze jest umieścić jakieś ekrany między źródłami światła a planem, tak by oświtlić modela a plan był strefie cienia. Lepiej jako tła użyć tkaniny, niż kartonu, karton ma większą tendencję do odbić światła. Będzie to wyglądać o niebo lepiej niż szparowanie modela.
                C-F-K - forever

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Niby tak: http://img516.imageshack.us/img516/4226/img5176ie4.jpg ?

Modelka jakieś 3 m od tła, jedna lampa (z plastrem miodu) po prawej na wysokości oczu modelki jakieś 1.5 m od niej... i tyle.

Tło to ściany studio... kolor prawie biały.
                  Przy 1/160, f5.6, iso100 i takim ukierunkowaniu oświetlenia tło jest zupełnie nie naświetlone, więc czarne.

Komentarz

• ryjoslaw
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 54

Dziękuje wszystkim za pomoc.
                    W ramach wyjaśnień chodziło mi właśnie o takie zdjęcie jak to które pokazałeś Vitez, z tym że ja myślałem, że można je wykonać ustawiająć odpowiednią ekspozycję tzn. lekko niedoświetlić na jakimś ciemnym tle w plenerze tak aby widoczny był pierwszy plan, czyli np. modelka lub coś w tym stylu. Przecież to jest oczywiste, że jak się powiesi takie tło za modelem to będzie ono takie jak powiesiliśmy to w ramach wcześniejszych wypowiedzi.

POZDRAWIAM

Komentarz

• drsemen
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 79

Zamieszczone przez ryjoslaw
                      Przecież to jest oczywiste, że jak się powiesi takie tło za modelem to będzie ono takie jak powiesiliśmy to w ramach wcześniejszych wypowiedzi.
                      I tu się mylisz, Vitez napisał, że tło jest prawie białe. Jak odsuniesz modela/przedmiot na 2-3m od tła to masz różnicę w oświetleniu, jak zasłonisz dodatkowym ekranem tło przed światłem padającym z lampy to uzyskasz czarne tło.
                      5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
                      Pozdrawiam Szymon

Komentarz

• kogut
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 132

Nie chciał bym się powtarzać, ale odległość nie ma tu znaczenia. Równie dobrze tło może być 50cm za modelem, ważne, żeby padało na nie 3.5-4EV mniej światła niż na modela - wtedy nawet różowe tło wyjdzie czarne i to w 100%. Co prawda te 50cm ciężko jest uzyskać bez odpowiednich nasadek modelujących światło i zazwyczaj nie ma w ogóle takiej potrzeby, więc przy normalnym foceniu wywieszenie czarnego tła ułatwi nam pracę o tyle, że będzie odbijało mniej światła niż np. białe.

Pozdrawiam,
                        Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Komentarz

• Morfii
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 529

Odp: Jak zrobić zdjęcie zdjęcie z całym czarnym tłem?

czy ta sama zasada jest przy foceniu samej twarzy na czarnym tle ?
                          było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Eryk1
                            Początki nałogu
                            • 2018
                            • 301

Muszę tego spróbować gdzieś na zewnątrz.Jaki obiektyw do tego będzie najlepszy ,bo lampa będzie miała ograniczony zasięg.Wczoraj miałem tylko ta zabawke jako modela :-)Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_1915.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,30 MB
ID: 2087329
                            Old but gold

Komentarz

• becekpl
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 4318

naprawdę myślisz ze są specjalne obiektywy do ciemnego tła?
                              Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                              Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...