Różne wartości wskazań licznika zdjęć w 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maciekw
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

Różne wartości wskazań licznika zdjęć w 30D

Witam. Dziś kupiłem upragnioną cyfrę.Padło na canona 30D. Zaraz po włączeniu aparatu licznik zdjęć pokazywał 999 ale po wyłączeniu i włączeniu pokazywał 894.(Karta jest oczywiście pusta,sandisk,4gb extremeIII.tak się zmieniło 3 razy-Czy coś jest nie tak z moim body/kartą??
  • maciekw
    Coś już napisał
    • 2005
    • 76

a teraz po zmianie formatu na raw i z powrotem wyskakuje 973 o co chodzi???

Komentarz

• JiNN
      Zablokowany
      • 2007
      • 220

Może zaraz po starcie w aparacie była ustawiona nizsza rozdzielczość - dlatego 999.Później może przestawiłeś opcje i juz inaczej pokazuje.I tak dalej, i tak dalej...

Komentarz

• Ciosna
        Bywalec
        • 2007
        • 162

Rozumiem, że mówimy tu o liczniku zdjęć możliwych do wykonania. Nie wiem czy w 30D też to obowiązuje (chyba na pewno tak ), ale ta liczba zmienia się w zależności od tego jaką rozdzielczość zdjęcia masz ustawioną. Ustawisz RAW + jpeg i spadnie na pewno. Zmienisz na średniego jpeg'a i wzrośnie. O ile się nie mylę to przy zmianie czułości ISO np: 100 -> 800 też ta liczba ulegnie zmianie.
        Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Wartość ta zmienia się też w zależności od czułości matrycy.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• maciekw
            Coś już napisał
            • 2005
            • 76

Rozdzielczość była ustawiona ta sama. Ale nie wiedziałem że zmiana czułości iso ma wpływ na ilość zdjęc-może to było to sprawdzę.Dzięki i pozdrawiam Maciek
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Ufff uspokoiłem się...faktycznie zmiana czułośći ISO zmienia licznik zdjęć.Wszystko OK. Mam tylko problem z ustawieniami w body ostrośći,kontrastu,saturacjii. Jakie ustawienia polecacie aby zdjęcia były jak najbardziej ostre?
            Ostatnio edytowany przez maciekw; 1888. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• maciekw
              Coś już napisał
              • 2005
              • 76

Jeszcze jedno-czasami po zrobieniu fotki licznik zdjęć"stoi" w miejscu.Dopiero po 2-giej fotce zmienia się wartość. O czym to swiadczy?

Komentarz

• sadek

Wskazania licznika zdjęć możliwych do wykonania są orientacyjne i wynikają z ilości dostępnej wolnej pojemnosci na karcie. Jeżeli robisz zdjęcia w formacie jpg, to zapewne zauwazyłeś, że pomimo tego samego rozmiaru w pixel'ach, pliki mają różną wielkość, co wynika z możliwości kompresji różnie skomplikowanych obrazów.

Myslę, że nie powinieneś przejmować się tym licznikiem - życzę miłych doświadczeń z fotografowania i oczywiście wspaniałych efektów...

Komentarz

• maciekw
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 76

Dzięki,teraz rozumiem.Cieszę się że tak szybko koledzy odpisują na pytania. Pozdrawiam

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

A co do kontrastu i saturacji, to ustaw sobie na RAW, później będziesz myślał.
                    Jarek

Komentarz

Pracuję...