C 50/1.8 II.... jak wybierać..

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • peet_peet
    Coś już napisał
    • 2008
    • 61

C 50/1.8 II.... jak wybierać..

Witam,
    Po przeczytaniu wszystkich za i przeciw, opinii dobrych i złych, pogodzeniu się z faktami i oczywistymi oczywistościami 8) zdecydowałem sie zaryzykować to 300 zł
    Nie znalazłem tylko odpowiedzi na jedną wątpliwość jaka mnie nurtuje a mianowicie czy te słoiczki można kupować w ciemno, czy tez warto poprzebierać i szukać najlepszej sztuki ?? Czy decyduje tu szczęście czy powtarzalność serii ??

pozdrawiam
    EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów
  • marekk_ok
    Uzależniony
    • 2007
    • 821

Warto, jesli to mozliwe troche "poprzebierac" jak zawsze.
    Nawet dla duuuzo drozszych szkiel trafiaja sie wady, ktore sa pod inna kontrola jakosciowa (wyzsza) u producenta w porownaniu z ta 50-tka.

Komentarz

• iktorn92
      Uzależniony
      • 2007
      • 605

Ja swojej nie wybieralem. Poszedlem do sklepu byla jedna to wzialem i juz i jest dobrze.
      Flickr
      Portfolio Ślubne

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

Wybieranie 50/1.8 powinno być zakończone zakupem 50/1.4 ;-)

Komentarz

• peet_peet
          Coś już napisał
          • 2008
          • 61

no rada w stylu, że wybieranie kandydatki na żonę powinno sie zakończyć zatwardziałym kawalerstwem

Jakbym mógł sobie pozwolić to pewnie temat byłby inny i dotyczył 1.4... ale skupmy się na temacie :P
          EOS 40D + EOS 400D + S 17-70/2.8-4.5 DC + S 70-300/4-5.6 APO DG Macro + C 50/1.8 II , C 580 EX II, monopod Velbon RUP-43, statyw Hama, plecak Lowepro i kilka innych drobiazgów

Komentarz

• atz1983
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 44

ja wziąłem w ciemno ze sklepu www i jest super

Komentarz

• tataminiakus
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 31

Posiadam 400D oraz 50/1,8... jestem średnio zadowolony... choć udaje mi się zrobić fotki dobrej jakości, to wśród nich jednak sporo jest nieostrych
              Canon AE-1 FD 28/2,8; FD 50/1,8
              Canon eos 300 EF 75-300/4-5,6 II; sigma 28-80/3,5-5,6
              Canon eos 400D EF 50/1,8 II; Tamron 17-50/2,8; 70-200/4L

Komentarz

• ToSemJa
                Bywalec
                • 2007
                • 138

przerobilem 3 takie szkla, miaelm stycznosc z dwoma pozyczonymi, wszystkie kupowane w ciemno na allegro procz jednego kupionego w ciemno w cyfrowe.pl ... wszystkie cacy poza zwyklymi dla tego szkla minusami

tataminiakus ... moze poprostu nie opanowales najnizszych f? mam pare zdjec gdzie polowa twarzy jest ostra a czesc cofnieta o 4cm juz zaczyna sie mazac Wszystko zalezy od kontroli GO :P
                50D 10-22 50 f1.8 24-75 f2.8 70-300 580 EX II

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 255

Kupowałem po sprawdzeniu, jak z każdym szkłem. Szczególnie z jasnymi kiedy zła praca focusa jest zauważalna na pierwszy rzut oka. Wykonaj sobie jakiś mały test i będziesz wiedział co jest nie tak.

Poza tym podczas pracy w ruchu i trochę gorszych warunkach oświetleniowych 50 1,8 nie jest demonem celności.
                  Mordo Ty moja !

Komentarz

• krzys_jg
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 36

Ja dokładnie tak samo przerobiłem 3 sztuki, każda kupowana w ciemno. Rozrzutu między nimi praktycznie żadnego Wszystkie 3 sztuki chodziły niemal identycznie, zdjęcia tak samo, jeden miał nieco głośniejszy AF ale był używany, lecz ostrzył w pełni poprawnie tak jak dwa pozostałe. Myślę, że tutaj nie ma aż tak dużej loterii i rozbiegu jakościowego jak np. w Tamronie 17-50, 28-75 czy Canonie 24-70L.;-) oczwywiście mam na myśli głównie FF i BF
                    Ostatnio edytowany przez krzys_jg; 12308.

Komentarz

• radmro
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

Dawno, dawno temu poprosiłem znajomą o przywiezienie tego szkiełka zza oceanu. Oczywista sprawa, że możliwości wyboru żadnej nie miałem ale to jeszcze były błogosławione czasy kiedy o istnieniu czegoś takiego jak FF/BF, mydlenie czy innych dziwnych zjawisk nie miałem pojęcia. Obiektyw podpiąłem pod eosa 300 i byłem przeszczęśliwy :-) Zdjęcia na Velvii wychodziły z niego fantastyczne.
                      5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                      flickr

Komentarz

• Glorf
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 258

Zdjecia robi dobre ale faktycznie w tym 1.8 autofocus potrafi sie czasem rozjechac - na tyle by zdjecie mozna bylo juz przeznaczyc na straty. W pewnym sensie rozwiazaniem jest zrobienie kilku zdjec, focusujac pare razy ale umowmy sie - to juz jest walka ze sprzetem a nie spontaniczne fotografowanie.

Komentarz

Pracuję...