Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Fotografuje od dwoch lat ale od zakupu lustrzanki dwa tygodnie temu na nowo odkrywam fotografie. Nocne foty z reki - wooow
W kazdym razie od jakiegos czasu czuje,ze kierunek, w ktorym chcialbym isc to fotografia reporterska. Chcialbym wyjsc na ulice i patrzyc ludziom w oczy przez obiektyw ale niestety boje sie, ze zaraz mnie ktos walnie torebka albo zacznie mordke wydzierac itp.
Stad moje pytanie - jak osmielic ludzi do siebie? Jak zrobic dobry reportaz z np bazaru? Czy po prostu kazdego po kolei pytac ''czy mozna''?
Pomozcie ''swiezakowi'' :-)
5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze
Jeżeli brakuje ci pewności to coż nie zrobisz bez tego dobrego reporterskiego zdjęcia. Ja robiąc foty ludziom nie mysle o tym co oni o mnie mysla czy zaraz ktos mi przyłoży czy cos no bo mnie to w tym momencie nie interesuje. Mam zarobic zdjecie to robie i już. Generalnie praktyka az w koncu przestaniesz sie tym przejmować. nie ma co sie bać.
Pewność siebie, nastawienie ,,na temat'', a nie bez sensu pstrykanie (ludzie tego nie polubią) pomysł i kontaktowość. Przyda się znajość prawa prasowego, żeby w razie czego bronić swego (na agresywnych nie działa). Tupet też czasem się przyda, ja niedawno (dzięki pomocy policjanta pozbyłem się gościa, który szarpał mnie i próbował wywalić sprzęt - fociłem nocą pożar samochodów na parkingu strzeżonym - podpalenie - taka robota. Tutaj wygrał tupet i pomoc policjanta - obaj wiedzieliśmy, że powinienem wynosić się z prywatnego terenu, czego nie zrobiłem
Plus zestaw szkieł, na bazarze musisz mieć dwa - szerokie i dobre tele.
Znajomy ma ciekawy sposób na street photo.
Słuchawki w uszy, muza, i odcina się od otoczenia.
Tzn w ten sposób zaczynał, potem się przełamał i już nie ma oporów przed ludźmi.
Zauwazylem, ze jezeli zrobie komus zdjecie i patrzy na mnie pytajaco to dobrze od razu po zrobieniu zdjecia skierowac aparat obok tej osoby i jak gdyby nigdy nic zrobic jakas inna fotke dla sciemy :-) Wtedy osoba przed sfotografowana mysli ''eee, jednak chyba nie mnie focil'' ;-) no ale chyba jednak musze sie po prostu przelamac. albo kupic jakas lufe 300mm.
5DII, 85mm 1.8, 16-35 2.8L, 50 1.4, 30D, Sigma 30mm f/1.4, 430EX.
Wciaz zielony jak trawa na wiosne, ale uwaga- szybko sie ucze
Reportaż to najtrudniejsza du uprawiania dziedzina fotografii.
Wymaga wielu lat praktyki.
Na Twoje pytanie odpowiem tak.
Jeżeli Twoje intencje są szczere to bądz po prostu sobą. Uśmech jest bardzo ważny. Zaprzyjaznij się z ludzmi z bazaru, spędz z nimi parę dni. Wytłumacz dlaczego robisz zdjęcia. Przed zdjęciami pomyśl o fabule tego reportażu, co chcesz pokazać, kogo. Musi być dobra historia.
Alan dobrze prawi, co do 300mm to odpada, zdjecia uliczne to raczej szeroki kat, max do 100mm moim skromnym zdaniem. Powiedzenie glosi "Jesli twoje zdjecie nie sa wystarczajaco dobre, to znacyz ze nie byles wystarczajaco blisko". Osobiscie wole najpierw pstrykac potem sie usmiechac, chodzi o to zeby ludzie nijak nie pozowali, zeby lapac ich bardziej naturalnie. Street photo to dosc szeroki temat, w domu mam fajnego linka do tego dzialu reporterki ale poszukaj na forum pewnie cos znajdziesz.
Alan dobrze prawi, co do 300mm to odpada, zdjecia uliczne to raczej szeroki kat, max do 100mm moim skromnym zdaniem. Powiedzenie glosi "Jesli twoje zdjecie nie sa wystarczajaco dobre, to znacyz ze nie byles wystarczajaco blisko". Osobiscie wole najpierw pstrykac potem sie usmiechac, chodzi o to zeby ludzie nijak nie pozowali, zeby lapac ich bardziej naturalnie. Street photo to dosc szeroki temat, w domu mam fajnego linka do tego dzialu reporterki ale poszukaj na forum pewnie cos znajdziesz.
Ależ nie masz racji. Reportaż tego typu absolutnie nie wyklucza tele (na zmianę z szerokim).
Ja też właśnie przymierzam się do streetphoto. A dokładniej do portretów ludzi mojego miasta. I mam opory moralne przed pstrykaniem a'la paparazzi. Chyba wolę rozmowę, a dopiero później zdjęcie. Lub odwrotnie, ale troche nie w moim stylu "na sępa". Może kiedyś to pokonam
Jak zacząć? Jeśli nie chcesz być jedynym oglądaczem swoich fot zrób sobie druczek pozwolenia na wykorzystanie wizerunku. Wydrukuj więcej egzemplarzy i trzymaj w torbie.
Podłączę się pod temat - mam podobny problem z przełamaniem się. Na allegro widziałem Adaptery Spy Scope- link: http://www.allegro.pl/item312594038_..._300d_30d.html
wygląda na to, że mogłoby to być pomocne dla nieśmiałego fotografa
Tyle, że wygląda trochę na bubel. Czy ktoś z Was to kiedyś testował?
To podstawa. Na zmianę z krótkim. 300 można się świetnie posługiwać do rozmywania poszczególnych planów. Ogólnie chodzi o "zabawę" z GO.
Przyda się znajomość prawa prasowego, żeby w razie czego bronić swego (na agresywnych nie działa)
O ile się pracuje w mediach. Polecam prawo autorskie i ustawę o ochronie danych osobowych.
Jeśli nie chcesz być jedynym oglądaczem swoich fot zrób sobie druczek pozwolenia na wykorzystanie wizerunku.
To może być niekonieczne. Odsyłam do szczegółowego zapoznania się z wyżej wymienionymi ustawami. Są odpowiednie "furtki". Przy imprezach masowych ten problem właściwie odpada.
Jeżeli Twoje intencje są szczere to bądz po prostu sobą. Uśmiech jest bardzo ważny.
Przykładowa sytuacja. Robisz zdjęcie, jak gość wylewa ścieki. Zauważa Cię, bierze łopatę i biegnie w Twoją stronę. Co robisz? Chyba nie stoisz i się nie uśmiechasz...
Pouśmiechać to się można do dziewczyn...
Zawsze zdarzają się sytuacje, że ktoś ma obiekcje, wyskakuje z łapami i ryjem. Osobiście zdarzyło mi się to całkiem sporo razy. Nie wiem dlaczego, ale największe "problemy" mają robotnicy (drogowi). W takich sytuacjach najlepiej nie odzywać się (to jeszcze bardziej wkurza). Jeśli lubimy, możemy wpaść z kolem w dyskurs, który kończy się na ogół tak samo, czyli spr., ty też spr., odp., ch itp. Po ok. roku focenia na imprezach, ulicy itp. człowiek staje się już w miarę rozpoznawalny i trochę utrudnień odchodzi.
Najważniejsze jest nie bać się zrobić zdjęcia i kontakty. Jak się zagada z właściwymi osobami, to nasze zahamowania w ogóle znikają. Pamiętam, jak zaczynałem focić reportaże. Akurat procesja Bożego Ciała była. 3 stacja, proboszcz z sąsiedniej parafii mówi, ministranci machają kadzidłem. Ja robię zdjęcia, a jakaś babcia krzyczy: "Jak Ci nie wstyd, ty bluźnierco" itp. I co miałem się do cichociemnej baby uśmiechnąć do niej, porozmawiać, tłumaczyć? Później proboszcz (innej parafii) prosił mnie o kilka zdjęć. To pomaga.
Jak zrobic dobry reportaz z np bazaru?
Normalnie, bierzesz aparat, idziesz na bazar i robisz zdjęcia. Proponuję wybrać się wcześniej i zapoznać się z "życiem bazarowym" ("Tanio, 2 koszule nocne za 20 zł!"). Poobserwować, popatrzeć, pomyśleć nad kadrami. Czyli:
Przed zdjęciami pomyśl o fabule tego reportażu, co chcesz pokazać, kogo. Musi być dobra historia.
Zagadka: Po czym rozpoznać sprzedawcę na bazarze? Po ubraniu w moro i śniadej cerze... Ale bazar bazarowi nierówny. Mieszkam bliżej granicy, więc i cudzoziemców jest więcej. Trochę strach jest (niektórzy bronią handlują, oczywiście jakimiś wiatrówkami itp., ale zawsze).
Zaprzyjaznij się z ludzmi z bazaru, spędz z nimi parę dni. Wytłumacz dlaczego robisz zdjęcia.
Komentarz