18 - 300 jedno czy dwa szkła - dylematy przed zakupem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mohikanin

18 - 300 jedno czy dwa szkła - dylematy przed zakupem

Witam, wszystkichm choć jestem już z wami od jakiegoś czasu piszę chyba po raz pierwszy :-)
    Mam następujący dylemat i może pomożecie mi go rozwiązać.
    Dotychczas miałem tani zestawik 350D + kit + Sigma 70 - 300, niestety po wizycie niemiłych smutnych panów straciłem go :-(
    W związu z tym muszę kupić nowy :-) jest to już na pewno 400D i dalej pojawia się probem. Potrzebuję zestaw w miarę uniwersalny do 300. Robię zdjęcia raczej szybko i na tempo, biegnące dzieciaki, lecące w oddali ptaki, i inne szybo poruszające się obiekty, sporadycznie krajobrazy i kilka razy do roku sesja w pomieszczeniach na konferencjach (no tu też jest zawsze ok 1000 zdjęć).
    Dotychczasowy zestaw był nazwijmy to do przyjęcia choć szybkość i celność AF w sigmie raczej mnie wkurzała. Teraz na obiektyw/obiektywy mam 2000 zł i nie mogę się zdecydować po lekturze forum oraz kilku innych stron myślałem o zestawie:
    1. Tamron 17 - 50 + Canon 55 - 250 IS nie mam odniesienia czy będzie szybszy i celniejszy od Sigmy???
    2. kit + C 28 - 135 IS USM + C 100 - 300 USM sam nie wiem kiedyś przyjdzie kupić jeszcze coś do szerokiego kąta
    3. AF 18-250 mm f/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF)

Wypowiedzcie się, może jakieś inne sugestie, (ceny będę miał odpowiednie więc zestawiki proponowane, zmieszczą się praktycznie w zakresie 2000 zł)Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrowionka
    Mohikanin
  • Nightranger
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 48

Jeśli zależy Ci bardziej na jakości zdjęć to zestaw pierwszy. Z drugiej strony jeśli chciałbyś fotografować dynamiczne sceny to potrzebujesz szybkiego autofocusa. Wówczas bardziej odpowiedni wydaje się drugi zestaw. Trzeciego wariantu nie brałbym pod uwagę.
    Canon EOS 40D + 28-135 f3,5-5,6 IS USM + 50 f1.8 + kit

Komentarz

• mohikanin

Ok, teraz mam jeszcze tylko jedną wątpliwość, odnośnie szybkości autofokusa w 55 - 250 czy widać zasadniczą różnicę w stosunku do Sigmy?

Komentarz

• K0wboj
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 19

Trochę odgrzeję temat, bo ucichł, a mam taki sam dylemat:
        - puszka - 350D
        - budżet około 2000 PLN

Zastanawiam się nad 3 zestawami:
        - C 17-85 + C 55-250
        - T 17-50 + T 70-300 Macro
        - T 18-270 VC USD

Jestem amatorem, zdjęcia głownie pykam rodzinne, głownie w pomieszczeniach - wiadomo: święta, imprezy, dzieciaki itp. Czasem zdarzy się, że robię odbitki 15x20.

W kitowym C 18-55 razi czasami brak ostrości. Co poradzicie?

Komentarz

• ElSor
          Uzależniony
          • 2008
          • 504

Jesli glownie w domu to 2ga opcja
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Ew T17-50 + C55-250IS
          Ostatnio edytowany przez ElSor; 18028. Powód: Automerged Doublepost
          A490+SDK
          Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4605

T17-50 + C55-250IS zapewni bardzo dobrą jakość (ostrość). Szybkość AF raczej umiarkowana ale w porównaniu z USM.
            https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Sunders
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2746

Zamieszczone przez ElSor
              Jesli glownie w domu to/.../T17-50 + C55-250IS
              Też mi się tak wydaje :smile:
              http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• Eberloth
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2666

T 70-300 Macro - gorszego szkła nie miałem. Chyba, że masz na myśli wersję VC USD...
                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                Fumare humanum est!

Komentarz

• ElSor
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 504

Zamieszczone przez Eberloth
                  T 70-300 Macro - gorszego szkła nie miałem. Chyba, że masz na myśli wersję VC USD...
                  Moze nie z tego zakresu ale gorsze jakie mialem to C28-105, C17-85.
                  T70-300 na poczatek nie jest taki zly szczegolnie za cene od 300zl za uzywke
                  A490+SDK
                  Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• K0wboj
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 19

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł, a mianowicie S 17-70 + T 70-300 Macro.

Witem że ten Tamron to badziewie, ale ja jeszcze nigdy nie miałem okazji bawić się takim zoomem i nie chciałbym, żeby ta zabawa drogo kosztowała.

Co do Sigmy, to przekonały mnie zdjęcia tablicy ISO zrobione tymi obiektywami na the-digital-picture.com, z których wynika, że Tamron 17-50 zaczyna ostrością prześcigać Sigmę (przynajmniej tak mi się wydaje) dopiero po przymknięciu do f 4,0, a poza tym Sigma ma te dodatkowe 50-70 mm przez co jest bardziej uniwersalna. Co wy na to?

T17-50 + C55-250 wyjdzie trochę za drogo jak dla mnie.

Komentarz

Pracuję...