Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam!!!!
Jak nie trudno zauważyć jestem tu nowa. Fotografią interesuję się od kilku lat. Fotografuję przede wszystkim ludzi, landszafty i takie tam, więc generalnie wszystko. Stoję dzisiaj przed dylematem co wybrać, po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. Pytanie na czym tak naprawdę mi zależy....nie wiem. Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
Meffisto
ps. czy może pentax k10??
Zalezy ile masz kasy i jakkie szkla do niego bedziesz podpinala. Generalnie ja bym wziął 30d a jak sie da 40d bo jednak roznica jest. Bawilem sie kiedys d80 i heh bylem zaskoczony na nie dla tego sprzetu nie podobal mi sie i wolgole jak dla mnie zbyt mocno szumiał. Ja stawiam na 30d.
Wybierając Nikona zyskasz super forum. Nie wiem jak na Canonowym ale tutaj wiele się dowiesz i nauczysz... Znam też przypadki osób które focą Canonem poczym wystawiaja tutaj, bo ponoć jakoś "przyjemniej i profesjonalniej, oraz życzliwiej"... Może coś w tym jest?
Napisał copywriter2000
Wybierając Nikona zyskasz super forum. Nie wiem jak na Canonowym ale tutaj wiele się dowiesz i nauczysz... Znam też przypadki osób które focą Canonem poczym wystawiaja tutaj, bo ponoć jakoś "przyjemniej i profesjonalniej, oraz życzliwiej"... Może coś w tym jest?
O nie no to pojechal, ja bym naszego forum w życiu nie zamienił.
Jak masz ta kase to bym bral 30d + kit i dokupil na poczatek 50mm 1.8 ok 300zł. Pozniej rzecz jasna cos lepszego.
Mam wrażenie, że nasze 50 1.8 za 300zł troszkę odstaje pod względem ostrości od 50 1.8d Nikona za 400zł. KIT 18-55 to nie jest to za dobra propozycja. Już lepiej chyba Tamrona 17-50 f2.8 przynajmniej będzie ostro
Będzie ostro ale też i będzie drogo.
Bierz 30d z kitem
Zamieszczone przez Meffisto
ps. a i fakt widzę że na tym forum jest o niebo lepiej niż na canonowskim.. ale to tak ciiicho sza..
dzięki
słyszeliśmy... oj nieładnie nieładnie.
Zamieszczone przez art-74
Forum Canona jest mniej sympatyczne, ale o fotografowaniu można się chyba nawet nieco więcej niż tutaj - mają coś co się nazywa "szkoła fotografowania CB" i wcale głupio tam nie piszą
Za swojego 30d dałem 4500 zł. Dzisiaj 2500 zł za nowy na gwarancji to na prawdę rozsądny zakup. Po dwóch latach użytkowania wszystko mi pasuje. Nikona nie znam i chyba nie poznam.
Witam!!!!
...po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. ...
Co wybrać???? ...
Witaj, za chwilę rozpętasz bój pomiędzy wyznawcami systemów...
Ja uważam, że 30D i D80 to aparaty innych klas. Może specjalnie tak robią, ale nie da się ich pozycjonować po prostu w jakiejś skali typu ten najlepszy, później tamten itd... Canon 30D ma rzeczywiście lepszą jakość matrycy, ale Nikon ma zalety, których trochę brakuje u Canona.
Więcej nie będę się narażał chwaląc tego na N, więc moje 2 rady:
1) przy tej klasie różnice nie są duże więc KONIECZNIE radzę pożyczyć i sprawdzić, który bardziej Ci "leży", jest bardziej intuicyjny (to przecież subiektywne odczucie), zrobisz kilka zdjęć i zobaczysz czy któryś dla Ciebie jest łatwiej przewidywalny itp
2) na pewno NIE Pentaksa
Witam!!!!
Jak nie trudno zauważyć jestem tu nowa. Fotografią interesuję się od kilku lat. Fotografuję przede wszystkim ludzi, landszafty i takie tam, więc generalnie wszystko. Stoję dzisiaj przed dylematem co wybrać, po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. Pytanie na czym tak naprawdę mi zależy....nie wiem. Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
Meffisto
D80 - to dobry aparat, ale 30D o wiele lepiej sprawuje się przy słabszym świetle, z czym często się ma do czynienia, a ponadto teraz można go kupić w wyjątkowo korzystnej cenie.
Ja bym radził zakup 30D.
Pozdrówka
Roznica miedzy C i N to w przypadku 30d i D80 to po postu inne kolory. Zwlaszcza odcienie skory-do oceny kupujacego.
W przypadku akurat tych modeli dla mnie wybor byl prosty (patrz stopka), bo w przypadku N z okresu wyjscia D80 dopiero model D200 byl zdecydowanie bardziej rozwinietym korpusem, akceptujacym obce obiektywy(pomiar swiatla) i tropikalizowany("u nas" nawet Canon 40D nie zostal uszczelniony).
Wg mnie 30D to wygodna nawigacja (zwlaszcza tylne kolko) i CMOS. Nie uwazam, ze D80 daje ten sam komfort.
Mi generalnie nikon d80 lepiej leży w ręce. Jest wygodniejszy w użytkowaniu ale na tym kończą się jego zalety :razz:
nie wiem jak uzywanie, ale dla mojej lapy, nawyklej do noszenia 10D/30D, ten D80 jest nieco za plastikowy. na pewno nie czuc go tak solidnie jak 30-tke. co do ergonomii to kwestia gustu, choc D80 jest fajnie rozplanowany i jak ktos nie ma przyzwyczajen, to Nikon ma pod tym wzgledem plusa.
natomiast kwestia wygody to... rzecz mocno subiektywna. w D80 nie da sie jedna lapa zmienic te ustawienia, ktore w 30D spokojnie pozmienia sie palcami jednej reki. a pewnie w druga strone tez sie znajdzie co wygodniejszego w D80. ponownie - rzecz gustu i przyzwyczajen
Zdecydowanie Nikon... lepsze forum mają. I kolory takie żywsze...
Koledzy i koleżanki, o ile zgodzę się z opinią że sprzęt Nikona większością parametrów znacznie ustępuje Canonowskiemu, to obiektywnie muszę stwierdzić że forum Nikona bije na głowe Canon Board. Tam ludzie pomimo że mają teoretycznie gorszy sprzęt to potrafią nim robić zdjęcia. Na naszym forum można natomiast przeczytać wywody malkontentów którzy narzekają że kupili 1D i im "mydli" że 5D jest nieostry a 40D to w ogóle nie da się niczego fotografować. Autorzy mają w stopce powypisywany sprzęt wartości średniej klasy samochodu i faktycznie nie są w stanie zrobić nim poprawnego zdjęcia... Może powinni napisać jakiś poradnik w którym będą zdradzali tajniki -jak przy pomocy 40D z canonowską L-ką uzyskać mydło. -Pewnie trzeba wcześniej przetrzeć soczewkę szmatą od garów. Albo przypadkiem wyłączył im się autofocus a o manualu nawet nie słyszeli
Mam wrażenie że spora część użytkowników CB jak już kupi sprzęt za kilkanaście tys. to uważa że z samego faktu posiadania takiego sprzętu stali się wirtuozami fotografii i wszystko co sfotografują automatycznie staje się arcydziełem. Jeżeli tak nie jest -to oczywiście wina sprzętu.
Zwracam uwagę że genialne wprost fotografie ludzie robili kiedyś aparatami skonstruowanymi z drewnianej skrzynki i szmacianego mieszka. U nas za to są fachowcy którzy narzekają na 1D... ( A w ogóle czy jest na rynku coś lepszego niż "topowe" lustrzanki Canona?? -W tym segmencie chyba nie, więc jeśli poważnie brać głosy na CB -wygląda na to że po prostu nie ma na świecie dobrego aparatu...) Obejrzyjcie na spokojnie fotki wrzucane przez użytkowników naszego forum. U nas królują zdjęcia rupieci leżących na stole, fotki z balkonu i inne równie ambitne motywy. A potem zajrzyjcie co wrzucają użytkownicy forum Nikona. Mam wrażenie że tam ludzie pasjonują się fotografią a u nas sprzętem. Albo wszyscy posiadacze Canonów którzy robią zdjęcia udzielają się na forach poświęconych fotografii a CB omijają szerokim łukiem -przez co żyją w błogiej nieświadomości że ich sprzęt jest do niczego i spokojnie pstrykają doskonałe zdjęcia.
Komentarz