Sprowadziłem sobie z USA EF 28 f/1,8 USM i zauważyłem, że może mieć feler
. Bywa, że przy próbie przeostrzenia ręcznego pierścień ostrzenia obraca się, ale mechanika obiektywu nie reaguje. Czy może to świadczyć o wadzie szkła, czy po prostu nowe egzemplarze mogą tak mieć ? AF działa bez zarzutu - szybko i trafia w punkt. Nie planuję go na razie odsyłać, a może powinienem ? Jakie jest wasze zdanie ?
Czy spotkał się ktoś z taką przypałością obiektywu USM ?
Zwiń
X
-
-
-
Komentarz
-
Może kręcisz już poza zakres ostrzenia ? FTM'y generalnie można kręcić w kółko, a mechanika działa tylko do pewnego punktu - nie ma puntu gdzie jest mechaniczny opór...Komentarz
-
To nie to, wiem jak to działa. W dwóch pozostałych obiektywach, które mam po dojściu do końca zakresu opór się nieco zwiększa, a w tym nie. Właśnie po przekręceniu poza zakres czasem nie daje się "cofnąć". Chociaż zdarza się też (rzadziej, ale jednak), że nie zasprzęgla w zakresie ostrzenia. Jak pokręci się energicznie kilkakrotnie to zaczyna działać, mam nadzieję, że to kwestia jakiegoś "dotarcia".Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
-
Spotkałem sie z czymś takim w około 4letnim 70-200 f/2.8 (nie moim ale pożyczonym). Tam w ogóle MF nie działał bo pierścień nie reagował na obroty...
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
No i po problemie, uff
Moja teoria jest taka - gdzieś w mechanice zalegał jakiś nadmiar smaru, który stawiał opór i powodował, że pierścień reagował jakbym przekroczył skrajny zakres. Przy dokładnych oględzinach stwierdziłem, że podczas kręcenia w stronę nieskończoności nie było słychać charakterystycznego stuknięcia po dojściu do granicy zakresu. Kręciłem kilkadziesiąt razy w obie strony pierścieniem ostrzenia i w pewnym momencie pojawiło się to charakterystyczne stukniecie. Od tej chwili wszystko działa jak trzeba
Czy to już onanizm ?
Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
-
-
Na razie niestety niemożliwe. Służbowo sajgon, a w domu trójka małych dzieci. Jak coś popełnię to dam znać. Jak chcecie jakąś odwałkę to zapraszam na priv z określeniem wymagań i mogę wysłać surowe RAWy na maila, ale to i tak koniec przyszłego tygodnia.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
Komentarz