Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Na początku kwietnia szykuje mi sie kilkudniowe focenie w stolicy Turcji.
Kilka praktycznych pytań raczej ze wskazaniem na tych którzy wiedzą z autopsji...
-ewentualne problemy na tureckich lotniskach z przewozem sprzętu?
-jak to jest naprawdę z bezpieczeństwem w istambule, w przewodnikach ostrzegają że niebezpiecznie, żeby uważać na złodziei, napady, w nocy ponoć hardcore..?szwędał się ktoś solo np. po dzielnicy rybackiej wieczorem ?
-będę miał mało czasu... gdzie warto się wybrać, na co szkoda czasu?
-wreszcie czy ktoś z Was brał udział w rejsie po cieśninie bosforskiej, jakie wrażenia ?
zdaję sobie sprawę że temat dot. mocno zawężonej grupy ale być może ktoś będzie mógł podzielić się swoimi doświadczeniami.
W Turcji byłem 4 lata temu niestety nie w Istambule tylko na południu. Jeśli chodzi o wwożenie sprzętu to nie spotkałem się z żadnymi problemami tak samo zresztą jak i przy wywozie. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to na prowincji zupełnie spoko zarówno w ciągu dnia jak i wieczorem i nocą ale Istambuł to wielkie miasto - mieszanina różnych ludzi może coś w tym być, co mówią przewodnicy.
O to dobre pytanie bo zapewne jakoś w sierpniu też będę w Istambule - jako fragment 16dniowej objazdówki z Polski przez Czechy, Węgry, Grecję, Turcję właśnie, Ukrainę i do PL z powrotem. Także mnie też by interesowało przede wszystkim jak to jest z bezpieczeństwem(szczególnie w nocy bo za dnia będziemy pewnie wszyscy w jednej grupie prawie 40osób ale z tego co wiem to można se będzie w nocy samemu połazic ;-) ) Ciekawe miejsca też mnie interesują chociaż wycieczka prowadzona przez nauczycieli szkoły plastycznej także pewnie znają się na rzeczy(geograf, historyk i historyk sztuki podajże) także o to nie mam się co martwic chyba, że coś pominą ciekawego :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Witam
byłem w Istambule niecałe dwa lata temu i przyznam, że czułem się bardzo bezpiecznie zarówno w dzień jak i w nocy. Oczywiście tak jak w każdym innym mieście trzeba uważać, ale przyznam się, że ja spotkałem się jedynie z przychylnością od strony Turków, którzy czasami bywają bardzo natarczywi jeśli akurat handlują jakimiś pamiątkami i trzeba się nauczyć zdecydowanie odmawiać. Najmniejsze zainteresowanie sprzedawanym przedmiotem może spowodować kilkunastominutowe negocjacje cenowe ze sprzedającym, nawet jeśli już po chwili nie jesteśmy zainteresowani. Co prawda moje doświadczenia ograniczyły się do ścisłego centrum (okolice Pałacu Topkapi, Błękitny Meczet), gdzie ilość turystów jest bardzo duża i może przez to jest również bezpieczniej.
Aha co do rejsu po Bosforze to jazda obowiązkowa. zresztą samo miasto jest niesamowite i planuje tam powrócić.
pozdrawiam
Na początku kwietnia szykuje mi sie kilkudniowe focenie w stolicy Turcji.
Oczywiście Stambuł nie jest stolicą Turcji, a jest nią Ankara.
Ja byłem w Stambule trzy razy i jeszcze na pewno tam wrócę. Włóczyłem się zarówno w dzień, jak i w nocy i nie zdarzyły mi się żadne niebezpieczne sytuacje, co oczywiście nie znaczy, że nie istnieje problem przestępczości. Myślę jednak, że na pewno nie jest pod tym względem gorzej niż w innych dużych miastach europejskich.
Co warto zwiedzić? Oczywiście - Błękitny Meczet i Hagia Sofia. Dla mnie niesamowity klimat miały spacerki wzdłuż muru Konstantynopola nad Bosforem. Warto odwiedzić też Wielki Bazar. Pałac Sułtana nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Preferowałbym powłóczyć się po mniejszych (i większych) meczetach, których w Stambule wszędzie pełno.
Ale mi wstyd z tą stolicą :P
Dzięki za zwrócenie uwagi na ten drobny szczegół ))
Viracocha miejsca które wymieniasz oczywiście obligatoryjnie oblukam, trochę poszperałem i myślę też nad starą dzielnicą rybacką - byłeś tam może?
Zastanawiam się mocno nad tym rejsem - jedyny problem to fakt że stracę na to jeden dzień czyli około 33% czasu
Napisz coś więcej o Wielkim Bazarze - polecasz bardziej pod kątem focenia czy zakupów? Może jakieś zdjęcia?
marekb racja oczywiście! jedyny problem że będę tam 3 dni, wszystkiego nie zobaczę, muszę wybrać
jak mam jechać na wielki bazar oglądać krakowską tandetę X1000 to dzięki, ale z drugiej strony może to być mega klimatyczne miejsce a czasu mało
marekb racja oczywiście! jedyny problem że będę tam 3 dni, wszystkiego nie zobaczę, muszę wybrać
jak mam jechać na wielki bazar oglądać krakowską tandetę X1000 to dzięki, ale z drugiej strony może to być mega klimatyczne miejsce a czasu mało
nie da się tego w najmniejszym stopniu porównać.
Wielki bazar to coś niesamowitego, zobacz a nie pożałujesz.
Viracocha miejsca które wymieniasz oczywiście obligatoryjnie oblukam, trochę poszperałem i myślę też nad starą dzielnicą rybacką - byłeś tam może?
Byłem, ale w jakiejś porze nieodpowiedniej (coś koło południa), więc polazłem nad Bosfor.
Napisz coś więcej o Wielkim Bazarze - polecasz bardziej pod kątem focenia czy zakupów? Może jakieś zdjęcia?
Mam ze Stambułu kilka rolek filmów, ale niestety nie mam skanów. Następnym razem pojadę już z cyfrą...
Zamieszczone przez tomek1906
Właśnie jest to megaklimatyczne miejsce! Idź, sam zobacz!
Kup sobie przewodnik po Stambule - najlepiej Lonely Planet - i poczytaj gdzie warto pójść. Polecam tez poprzeglądać stronki w internecie ze zdjęciami zrobionymi w Stambule, chociażby tą: http://www.trekearth.com/gallery/Mid...mara/Istanbul/
Blindseeker, dzięki za linka - to już coś
co do reszty to przeczytaj pls mój pierwszy post... nie założyłem tego wątku po to żeby dowiedzieć się że mam sobie kupić przewodnik (uwierz przeczytałem go) czy oglądać zdjęcia na necie (ja wiem że one tam są)
chcę skorzystać z doświadczeń innych którzy już tam byli i mogą podzielić się swoją praktyczną wiedzą.
Byłem w Stambule 3 razy, choć było to już jakiś czas temu.
-jak to jest naprawdę z bezpieczeństwem w istambule, w przewodnikach ostrzegają że niebezpiecznie, żeby uważać na złodziei, napady, w nocy ponoć hardcore..?szwędał się ktoś solo np. po dzielnicy rybackiej wieczorem ?
Szwendaliśmy się dużo, ale nigdy w pojedynkę i generalnie bez sprzętu, nigdy nie zdarzyło się nic niepokojącego, ale słyszałem jedną nieciekawą opowieść od osoby, którą spotkaliśmy gdzieś "w świecie": konkretnie to ten ktoś właśnie był sam i wcale się specjalnie nie szwendał, ale został wystawiony przez obsługę knajpy, w której spędzał wieczór - szczegółów nie pamiętam. Nie był to Polak a Niemiec, i chyba nie jest to bez znaczenia.
-będę miał mało czasu... gdzie warto się wybrać, na co szkoda czasu?
Z rzeczy przewodnikowych to zupełną porażką wg mnie był Topkapi za to Cysterny - na plus w stosunku do tego co się spodziewałem. Generalnie wolę pochodzić po mieście, niż "zwiedzać zabytki".
-wreszcie czy ktoś z Was brał udział w rejsie po cieśninie bosforskiej, jakie wrażenia ?
Komentarz