pomocy !!! 350D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

pomocy !!! 350D

witam;

zaskoczyła mnie dzisiaj niemiła niespodzianka:

na powiedzmy 5 zrobionych zdjęć 2-3 zdjęcia mają taką smugę - pasek przez całą szerokość zdjęcia. Pasek ma czerwono-pomarańczowy kolor. Podejrzewam, że ma to związek z migawką, ale nie wiem na pewno.
    Aprat ma 2 lata ponad, około 10 tys. przebiegu. Nie miałem dotąd problemów..
    Poniżej przykładowa fotka - pomarańczowy pasek idzie przez całą szerokość.
    Czy ktoś z Was miał coś takiego z aparatem ?

dzięki
    Michał.
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!
  • igor58
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1872

Ze wszystkimi szkła mi tak jest?
    Napisz, co robiłeś przy tym aparacie (jakieś czyszczenia itp.)
    Pzdr.

Komentarz

• michal_sokolowski
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1159

Zamieszczone przez igor58
      Ze wszystkimi szkła mi tak jest?
      Napisz, co robiłeś przy tym aparacie (jakieś czyszczenia itp.)
      Pzdr.
      nic nie czyściłem, nic nie robiłem...
      odebrałem go tylko ostatnio z Żytniej - kalibtacja szkła pod body, ale body nie ruszali..

sprawdzałem z 2 szkłami, więc na pewno body.

Komentarz

• igor58
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1872

Spróbuj na różnych czasach, na manualu, ale nie wydaje mi się, by to miało zwiazek z migawką, bo cały kadr zaświetlony jest równomiernie. To bardziej wygląda na problem z matrycą, ale nie jestem z expertem. Aparat musi znaleźć sie ponownie na Żytniej, pokaż im tę fotkę, zapytaj, co robili z Tw. body, z matrycą. Skoro przedtem było ok., a po wizycie u nich jest tak, to znaczy, ze zdarzenie miało miejsce na Zytniej.
        Trzymam kciuki, powodzenia,

I.

Komentarz

• igor58
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1872

Tylu tu jest "forumowych mądralów" (co za określenie!), dlaczego więc nikt nie chce doradzić koledze w potrzebie?

Komentarz

• jceel
            Początki nałogu
            • 2007
            • 282

A ja to bym chciał zobaczyć zdjęcie z tego 350D na którym cały kadr mieści się w DOF, najlepiej jakiejś jednolicie oświetlonej powierzchni.
            EN57D DIGITAL.

Komentarz

• michal_sokolowski
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1159

witam;

słuchajcie: odebrałem dzisiaj z Żytniej aparat - powiedzieli że wszystko w porządku, obejrzeli go, zrobili ileś tam zdjęć testowych i było OK....migawka OK,
              i rzeczywiście na razie wszystko jest OK...
              Kurcze, mam nadzieję że się to nie powtórzy..... np. na ślubie (!!!).

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Czy powyższe zdjęcie testowe nie było czasami zrobione przy oświetleniu świetlówkowym? Niektóre z nich migają 100Hz co przy migawce szczelinowej daje takie efekty.
                No i jeszcze mała głębia ostrości utrudnia ocenę co tam jest źle.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• michal_sokolowski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

Zamieszczone przez piast9
                  Czy powyższe zdjęcie testowe nie było czasami zrobione przy oświetleniu świetlówkowym? Niektóre z nich migają 100Hz co przy migawce szczelinowej daje takie efekty.
                  No i jeszcze mała głębia ostrości utrudnia ocenę co tam jest źle.
                  tak, było robione przy świetlówce !!!
                  możesz wyjaśnić dlaczego to może mieć wpływ na migawkę ?
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  złe na zdjęciu jest to, że przez środek idzie taka ciemna żółtawa smuga...
                  Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

To nie wpływa na migawkę tylko na obraz rejestrowany przez aparat.
                    Świetlówki niektóre migają w takt napięcia sieciowego 100x na sekundę (tak, wiem co piszę). Czas podróży szczeliny w migawce nad matrycą to 1/200 czy 1/250 s. W sam raz na to, żeby w trakcie tego przejścia różne fragmenty matrycy były oświetlone z różną intensywnością.
                    Jeśli to jest niejasne polecam poszukanie googlem informacji na temat działania migawki szczelinowej.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez piast9
                      To nie wpływa na migawkę tylko na obraz rejestrowany przez aparat.
                      Świetlówki niektóre migają w takt napięcia sieciowego 100x na sekundę
                      dokładnie.
                      do uzyskania takiego efektu nie jest nawet potrzebna świetlówka - na zwykłych żarówkach też jest on widoczny, tylko mniej.

weź sobie jakiegoś kompakta albo komórkę - i oświetl np. białą kartkę jedną żarówką albo świetlówką - na zdjęciu obraz będzie cały w paski
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

Pracuję...