Może to dobry a może zły wybór?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cineo
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 39

Może to dobry a może zły wybór?

Po pierwsze witam serdecznie - to moja pierwsza wypowiedź na forum. Pierwsza wypowiedź a już czegoś chcę a właściwie oczekuję - opinii.
    Otóż zamierzam zakupić dwa takie obiektywy:
    Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS oraz SIGMA 55-200/F4-5.6 DC pod EOSa 400D.

Jak sądzicie czy to dobry wybór? Czy można w tych pieniądzach tj. body ze szkłami około 3100-3300 kupić coś lepszego, optymalniejszego, innego?

Potrzebuję szkieł głównie na spacery po leśnych szlakach, trochę architektury, jakiś krajobraz czasem .... itp. hehe i makro też by się przydało

Pozdrawiam.
    Cokolwiek robisz, staraj się mieć powód. Forrest Gump
  • czajna
    Początki nałogu
    • 2005
    • 401

Ja bym kupił najpierw body i np. Tamron 17-50/2.8 i już zamykasz się w kwocie podanej przez Ciebie. Z czasem dokupisz np. Sigme 70-300 APO i masz całkiem kulturalny komplet... Lepiej kupić coś lepszego a nie bawić się w półśrodki chyba, że komuś to pasuje...

Komentarz

• Hellfire
      Początki nałogu
      • 2006
      • 414

Zamiast Sigmy, trochę bym dołożył i wziąłbym Canona EF-S 55-250 IS. Masz duży zakres, masz stabilizacje, a i optyka podobno też nie jest najgorsza.

Komentarz

• cineo
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 39

Zamieszczone przez czajna
        Ja bym kupił najpierw body i np. Tamron 17-50/2.8 i już zamykasz się w kwocie podanej przez Ciebie. Z czasem dokupisz np. Sigme 70-300 APO i masz całkiem kulturalny komplet... Lepiej kupić coś lepszego a nie bawić się w półśrodki chyba, że komuś to pasuje...
        Dzięki za odpowiedź Czajna. Tamron jaśniutki, dobry i drogi (jak dla mnie). Ale chyba nie o to w tym chodzi aby pójść w ilość lecz jakość (przynajmniej z tej średniej półki). Przyznam szczerze, że w którymś momencie nawet mi sie przewinął po liście "obiektów" pożądanych . Przemyślę, bo czuję, że to dobra propozycja.
        Co do tej sigmy to czytam różne opinie. A to, że fajny sprzęt ale w zakresie tylko do 200, a to, że co egzemplarz to inne "efekty". Sam nie wiem.
        Dzięki wielkie za info.

Komentarz

• cineo
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 39

Zamieszczone przez Hellfire
          Zamiast Sigmy, trochę bym dołożył i wziąłbym Canona EF-S 55-250 IS. Masz duży zakres, masz stabilizacje, a i optyka podobno też nie jest najgorsza.
          Tę opcję również wezmę pod uwagę. Już się dokształcam
          Dzięki - pozdrawiam.:-D

Komentarz

• sniper88
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1156

Mam oba wymienione przez Ciebie obiektywy Kit jaki jest to kazdy wie, natomiast Sigma...od kita jest na pewno lepiej wykonana i troche ostrzejsza, ale nie polecam jej od 135mm wzwyz Canon 55-250 IS chyba bylby tutaj lepszym wyborem
            WWW | 500px | IG
            Semper in altum

Komentarz

• an_zak
              Początki nałogu
              • 2006
              • 427

Jeśli zaczynasz przygodę z fotografią, proponuje zostać przy 18-55/3,5-5,6. Jest prawie za darmo, możesz sprzedać bez straty, sporo sie nauczysz, zobaczysz, czego chcesz, będzie też możliwość wykonania całkiem dobrych zdjęć i zakupu tanich filtrów - możliwe, że kit nawet zostanie z Tobą na jakiś czas. Zamiast sigmy - może tamron w podobnym zakresie i świetle ?

Komentarz

• cineo
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 39

Zamieszczone przez an_zak
                Jeśli zaczynasz przygodę z fotografią, proponuje zostać przy 18-55/3,5-5,6. Jest prawie za darmo, możesz sprzedać bez straty, sporo sie nauczysz, zobaczysz, czego chcesz, będzie też możliwość wykonania całkiem dobrych zdjęć i zakupu tanich filtrów - możliwe, że kit nawet zostanie z Tobą na jakiś czas. Zamiast sigmy - może tamron w podobnym zakresie i świetle ?
                Powiedzmy, że jakieś niewielkie doświadczenie w fotografii mam, ale nie w lustrze. Do tej pory kodak P880, więc sami rozumiecie. Ten canon to EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS i kosztuje coś około 600 Peelenów.
                Filtrów mam od groma ale wszystkie na 52 mm - i tak się kiedyś przydadzą. No ale pod 58 też trzeba będzie kupić.:-D
                Dzięki wielkie

Komentarz

• an_zak
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 427

Zamieszczone przez cineo
                  Filtrów mam od groma ale wszystkie na 52 mm - i tak się kiedyś przydadzą. No ale pod 58 też trzeba będzie kupić.:-D
                  Pod 52mm w systemie EOS nie ma sensownych zoomów, za to jest kilka bardzo przyjemnych obiektywów stałoogniskowych, stosunkowo tanich. Możesz zostawić filtry, bo a nuż po pewnym czasie kupisz jakieś szkło fi/52

Komentarz

• kucza21
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 518

Nie wiem jak się spisuje ta kitowska wersja z ISem. Pewnie optyka ta sama, tylko dodany chwyt marketingowy czyli IS! Moim zdaniem lepiej zostać przy kicie tak jak tu kolega już pisał. 600 stów to zdecydowanie za dużo. W zamian tego można dokupić 50tke ze światłem 1.8(Zawsze będzie można kogoś portretować) i jakiś tani polar do kita (świetnie będzie się sprawdzało na tych przechadzkach) Co do tele nic Ci nie doradzę. Nie wiem jak się spisują poszczególne.
                    Canon 400D + Kit - 2 tys
                    50/1.8 - 300zł
                    filtry - 100zł
                    Teleobiektyw - 700zł
                    4Gb Sandisk - 130zł
                    No i super się mieścisz w przedziale ! Za reszte możesz sobie kupić jakiś śmieszny statyw czy pójść na piwo, ale to już sam byś zadecydował..
                    Dla początkującego to zestaw idealny !! Ja osobiście 6 miesięcy działałem samym kitem i mam w swojej galerii wiele dobrych zdjęć

Komentarz

• cineo
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 39

To o czym wszyscy piszecie to jest właśnie to czego od Was oczekiwałem. thx

W sumie ten kit rzeczywiście doskonale obejdzie sie bez IS
                      Powiem Wam, że od tygodnia planuję, zestawiam, szukam, czytam i ponownie planuję ..........................................
                      a efekt jest taki, że hoho. :-P :-P :-P :-P

Komentarz

• Ernest_DLRS
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1216

To bardzo dobrze, że nie kupujesz pochopnie, na chybił-trafił "ten mi się PODOBA"
                        Rozsądek przede wszystkim.
                        FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                        APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• Hellfire
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 414

Też cały czas planuje, porównuje, zestawiam, oglądam, kombinuje i już wiem czego mi potrzeba do szczęścia - kasy :/

Komentarz

• cineo
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 39

Zamieszczone przez Hellfire
                            Też cały czas planuje, porównuje, zestawiam, oglądam, kombinuje i już wiem czego mi potrzeba do szczęścia - kasy :/
                            mnie też podobnie jak większości tutaj ...
                            nie mniej jednak z pewną zazdrością spoglądam na Twoje szkła wymienione w stopce:grin:

Komentarz

• Hellfire
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 414

Wiesz jak to jest, kiedyś marzyłem o EF 100-300, teraz marze o EF 400 f2.8. Apetyt rośnie w miarę jedzenia niestety.

Komentarz

Pracuję...