50-tka pod cyfrę ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

50-tka pod cyfrę ?

Piszecie tu dużo o standardzie jakim jest 50-tka 1.4 czy 1.8 Zgoda, ale chyba nie pod cyfrę z cropę 1,6. Przecież z tego robi się 80 to cóź to za standard. Dlatego mam pytanko czy jest jakaś stałka którą będzie można nazwać standardem pod cyfrę czyli coś koło 30/1.4 lub 30/1.8 ?
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

50-tka zawsze bedzie standardem, bez wzgledu na to czy bedzie przykrecona do FF, puszki z cropem 1.3 czy 1.6. Rozmiar sensora nie ma wplywu na kat widzenia obiektywu - obiektyw 50mm bedzie zawsze obiektywem 50mm.
    Roznica polega na tym, ze od wielkosci cropa zalezy jak duzy centralny fragment obrazu widzianego przez obiektyw jest rejestrowany przez matryce.

Przykrec 50-tke do analoga, zrob zdjecie, zrob odbitke, wez nozyczki i obetnij z kazdego boku tyle, zeby pozostala powierzchnia byla 1.6 raza mniejsza od oryginalu. I co sie stanie ze zdjeciem? Zmieni sie kat widzenia obiektywu? Inaczej bedzie odwzorowana perspektywa? Chyba nie...

Acha - tak mi sie te przemyslenia ;-) "wylaly" akurat przy tej okazji, bo to najpopularniejszy przyklad. Przy analogu 50-tka to obiektyw standardowy, a nagle po przykreceniu do cyfry robi sie portretowka ;-) Ciekawe jakim cudem? ;-)
    Ostatnio edytowany przez kavoo; 649.

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

kavoo masz absolutna racje ...zastanawiam sie w takim razie nad sensem stosowania piecdziesiatki w cyfrze jako obiektywu portretowego

Komentarz

• kavoo
        Zablokowany
        • 2004
        • 1173

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
        kavoo masz absolutna racje ...zastanawiam sie w takim razie nad sensem stosowania piecdziesiatki w cyfrze jako obiektywu portretowego
        IMHO nie ma kompletnie sensu. Dlatego ja z planow zakupowych wykreslilem 50/1.4 i bede sie orientowal na 85/1.8. A ta roznica w polu widzenia, wynikajaca z cropa, to akurat przy odleglosciach portretowych jest kwestia zooma noznego w ilosci 2-3 kroki. W czym problem? 8)

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

w sumie do portretu to masz 100mm ...moim zdaniem spisuje sie wspaniale tylko trzeba sobie potuptac pare/parenascie krokow od modela

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

Kavoo, niestety mylisz się w 100%. 50mm ma kąt widzenia jak i wszelkie zniekształcenia jak 80mm. Dowodziłem tu ten fakt teoretycznie i doświadczalnie.

Właśnie dlatego nadaje się na obiektyw portretowy.

Jeszcze raz: odwzorowanie perspektywy zależy tylko i wyłącznie od odległości od obiektu! Jeśli masz odpowiednio dobrą matrycę i szkło to zrobisz świetny portret nawet na 20mm cropując go potem!
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Canon 85mm f/1.8 - Kąt widzenia: 28°30'
              Canon 50mm f/1.8 - Kąt widzenia: 46°
              Tomek, roznica w katach widzenia jest spora.

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

Tomku - w ten sposob to mozna udowodnic, ze obiektywy 24mm i 135mm tak samo oddaja perspektywe i nawet 24mm jest swietna portretowka... wystarczy tylko zastosowac odpowiednio wieksza dla szerszego kata odleglosc ostrzenia. Sprobuj porownac obiektywy o roznych ogniskowych ostrzac z tej samej odleglosci.

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

w sumie do portretu to masz 100mm ...moim zdaniem spisuje sie wspaniale tylko trzeba sobie potuptac pare/parenascie krokow od modela
                  Swiatlo misiu, swiatlo :-) To jest powod, dla ktorego chce wziac 85/1.8 i dlatego smetnie i z rozmarzeniem spogladam na ten kilogramowy granat zaczepny f/1.2 ;-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Dominik. Crop zmniejsza kąt widzenia! Kąt widzenia 50 w 300d i 80 w analogu jest taki sam!

Zamieszczone przez kavoo
                    Tomku - w ten sposob to mozna udowodnic, ze obiektywy 24mm i 135mm tak samo oddaja perspektywe i nawet 24mm jest swietna portretowka... wystarczy tylko zastosowac odpowiednio wieksza dla szerszego kata odleglosc ostrzenia. Sprobuj porownac obiektywy o roznych ogniskowych ostrzac z tej samej odleglosci.
                    Dokładnie tak jest! Właśnie taki test zrobiłem.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• gonzo44
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1304

Canon 85mm f/1.8 - Kąt widzenia: 28°30'
                      Canon 50mm f/1.8 - Kąt widzenia: 46°
                      Tomek, roznica w katach widzenia jest spora.
                      46°/1,6=28,7° i taki kat widzenia ma 50 z cyfra. Czyli prawie taki sam jak 80 z analogiem.

O! Tomek napisal dokladnie to samo
                      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• DoMiNiQuE
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3548

To zadam teraz takie pytanie: czy piekdziesiatka w cyfrze bedzie rysowala tak samo jak osiemdziesiatka w analogu? przeciez crop fizycznie kata widzenia nie zmienia ...on tylko sprawia, ze matryca widzi mniej

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Dominiku, zastanów się chwilę. Kąt widzenia to z definicji: ile widzi matryca! Będzie rysowała tak samo (poza GO)

http://canon-board.info/showthread.php?t=1131
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=1255
                          http://canon-board.info/showthread.php?t=1337

Komentarz

• Shadow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1572

Ok. Obiektyw pozostaje dalej 50-tką itd. Ale mi nie podoba się ten właśnie efekt powiększenia przez crop. Zatem ja chcę mieć obraz powiększony jaki daje 50-tka z analogiem a nie 80-tka. Ja nie chcę lub nie mogę cofnąć się 2,3 kroki. Z tą pytanie moje z tytułu. Jeśli nie 50 to co ?

Komentarz

• kavoo
                              Zablokowany
                              • 2004
                              • 1173

przeciez crop fizycznie kata widzenia nie zmienia ...on tylko sprawia, ze matryca widzi mniej
                              Dokladnie 8)

Kat widzenia obiektywu pozostaje bez zmian, "rozmiar" cropa jedynie decyduje o tym, jak duzy wycinek kadru jest rejestrowany przez sensor.

Dokladnie taka sama sytuacja byla juz kiedys na forum przy okazji analizowania wykresow MTF. I wtedy jakos wszyscy zgodnie doszli do wniosku, ze wykres MTF dla obiektywu pelnoklatkowego nalezaloby w przypadku korpusu z cropem 1.6 obciac na skali X w okolicach 13-14mm, bo tak wlasnie dziala crop - ogranicza pole widzenia obiektywu obcinajac je o okreslona wartosc z kazdej strony.
                              A gdy przychodzi teraz do rozmowy nt. ogniskowych i kata widzenia (a przeciez jest to sytuacja analogiczna), nagle zapominacie o tym jak crop dziala i przeliczacie wszystko jak leci :-)

Brak konsekwencji zauwazam, Panowie ;-)

Komentarz

Pracuję...