Jak zmusić 500EX do prawidłowego wyzwalania Sigmy EF500 DG Super?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frango
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 18

Jak zmusić 500EX do prawidłowego wyzwalania Sigmy EF500 DG Super?

Hej, mam dwie wspomniane lampy. Speedlite'a na puszce (40D) a Sigmę postawioną obok. Jak zmusić obie lampy do poprawnej współpracy?
    Z tego co wiem, Sigma ma fotocelę. Ale jakimś dziwnym sposobem jest wyzwalana przez lampę na puszce ułamek sekundy przed otwarciem migawki, więc nie oświetla kadru
    To samo dzieje się, gdy Sigmę próbuję wyzwolić wbudowaną lampą
    O dziwo, Sigma jest wyzwolona, gdy użyję starego Speedlite'a 300EZ, który to jednak nie współpracuje prawidłowo z cyfrą.

z góry dziękuję za pomoc

pzdr
    frango
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

Nie ma lampy 500Ex- ktoś ci wcisnął kit

Zamieszczone przez frango
    Ale jakimś dziwnym sposobem jest wyzwalana przez lampę na puszce ułamek sekundy przed otwarciem migawki, więc nie oświetla kadru
    To samo dzieje się, gdy Sigmę próbuję wyzwolić wbudowaną lampą
    O dziwo, Sigma jest wyzwolona, gdy użyję starego Speedlite'a 300EZ, który to jednak nie współpracuje prawidłowo z cyfrą.
    Bo sigma wyzwalana jest błyskiem pomiarowym a nie głownym (bo tak naprawdę w e-ttl II są dwa błyski).. Ze starym speedlightem działa bo odpalany jest w fullmanualu gdzie taki błysk nie występuje
    jak chcesz żeby było dobrze to:
    a) jesli sigma ma w opcjach ustawienie na wyzwalanie drugim błyskiem to ustaw taką opcję (wtedy bedzie działać z zewnętrzną jak i wbudowaną)
    b) z lampą zewnętrzną pracuj też na ustawieniach manualnych (nie w e-ttl'u)
    c) użyj FEL (czyli * - wyzwoli ci się błysk tez z sigmi i aparat uwzględni to w pomiarze) - nie wiem tylko czy sigma zdąży się naładować do właściwego błysku
    d) sprawdź czy czasem ta sigma nie współpracuje z lampami canona po podczerwieni (jako master lub slave)?

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• frango
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 18

oczywiście masz rację... chodziło o 550EX... albo 430EX, którą ewentualnie kupię sobie w najbliższym czasie
      musiało mi chyba coś umykać gdy przez ostatni rok usiłowałem zmusić sigmę do działania
      w każdym razie dziękuję bardzo za pomoc, bo właśnie sprawdziłem i mogę wyzwolić ją wewnętrzną lampą z puszki jak i tą 550-ką

Komentarz

• fotomn

Miałem ten sam problem, ustaw sigme na max 1/2 mocy i powinno być ok, one tak mają.

Komentarz

• MaciekH
          Uzależniony
          • 2006
          • 662

Zamieszczone przez arturs
          c) użyj FEL (czyli * - wyzwoli ci się błysk tez z sigmi i aparat uwzględni to w pomiarze) - nie wiem tylko czy sigma zdąży się naładować do właściwego błysku
          Reszta podpunktów OK, ale odnośnie tego to musisz jeszcze doczytać Aparat nie uwględnia w pomiarze błysku Chyba ze 40D ma jakiś extra ficzer o którym nie wiem...
          20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

580EX + Sigma EF-500 DG SUPER

Zamieszczone przez arturs
            d) sprawdź czy czasem ta sigma nie współpracuje z lampami canona po podczerwieni (jako master lub slave)?
            oczywiście, że Sigma EF-500 DG SUPER jest zgodna z bezprzewodowym systemem Canona, mozna jej użyc zarówno jako 'slave' jak i 'master', więc posiadając również 580EX wszelkie odpalanie Sigmy na fotoceli czy jazdy z FEL i 1/2 mocy to kombinowanie jak koń po górkę

Wystarczy zdecydować sie która ma być 'slave' a która 'master', poustawiać to w lampach, następnie odpowiednio poustawiać grupy/kanały i bedzie działać na podczerwieni.

tu leży instrukcja do Sigmy (multilanguage, niestety po polsku niet)
            Sigma Corporation of America is a subsidiary of the Sigma Corporation, a Japanese based family owned manufacturer of DSLR cameras, camera lenses and camera accessories. Founded in 1961, Sigma Corporation prides itself on high quality and innovative photographic equipment

do lamp Canona instrukcje są u Viteza:
            http://canon-board.info/showthread.php?t=3718

poczytać o bezprzewodowym systemie błysku Canona (w instrukcji od starej 550EX jest to dość dobrze opracowane) i do dzieła!
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...