Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Więc dla osoby, która zaczyna przygode z bardziej zaawansowaną fotografią.
Lubię focić krajobrazy, ludzie (portrety) oraz z zcasem jeszcze bym chciał dokupić coś do macro. Dodam jeszcze że do 400D na początek byłby KIT oraz 50/1.8
Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.
A moja subiektywna opinia jest taka: skoro posiadacze aparatów z matrycą pełnoklatkową zachwycają się plastyką zdjęć i szczegółami faktur to dlaczego iść w przeciwną stronę i kupować aparat z jeszcze mniejszą matrycą?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Np. żeby mieć lżejszy zestaw korpus + obiektywy. Albo dłuższe tele.
Ale to wszystko teoria. Próbowałem złożyć dla siebie zestaw w E-systemie wykorzystujący te zalety i nie udało się...
Witam ponownie!
Mam pytanko jak w temacie, który aparat będzie lepszym wyborem?
Miałem Olka, mam Canona, więc temat mam z lekka "obcykany".
Moja rada jest jasna i krótka: jeśli jesteś "on the budget", to kupuj Olka, a jeśli masz szanse wydać trochę kasy na lepszy sprzęt, to wchodź w system Canona.
To jest decyzja dość ważna: wejście w konkretny system, bo na tych pierwszych zakupach przecież się nie skończy.
Zmiana systemu zwykle dość drogo kosztuje, bo trzeba wyprzedać zabawki z duża stratą.
Wiem. że w ostatnich czasach sporo ludzi zmieniło system Olka na Canona, jak wiele osób dokonało zmiany w odwrotnym kierunku - nie wiem.
Pozdrówka i dobrego wyboru systemu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez jotes25
Kit w Canonie nada się do krajobrazów, choć lepszym szkłem jest jego nowa wersja ze stabilizacją. 50/1.8 w zupełności wystarczy na początek do portretów.
Do makro można go też użyć z pierścieniami pośrednimi. Ew. wybierać w mnóstwie obiektywów makro do Canona.
A na koniec dość przykra pointa: miałem ostatnio okazję oglądać zdjęcia z E-510. Od ISO 400 zaczyna się horror (szumy) w cieniach lub gdzie indziej jeśli zdarzy Ci się niedoświetlić. Jak dla mnie 400d daje dużo przyjemniejsze obrazy. Ale to moja subiektywna opinia.
Do krajobrazów to chyba i kit Olka się nada, a ma tę zaletę, że kosztuje mniej, niż tylko sam szerokokątny obiektyw Canona EFS 10-20.
No i można go kupić na raty 0%.
Robiłem krajobrazy Olkiem E500 i szło nieźle.
Gorzej było w przypadku zdjęć w pomieszczeniach.
Pozdrówka
P.S.
Moje doświadczenia z Olkiem dotyczą szkła 14-45, które było jednym z najlepszych szkieł kitowych na rynku.
Obecnie sprzedawany, nowszy wariant - 14-42 - nawiązuje do jakości typu szkieł kitowych Canona.
m.
Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.
Powód: Automerged Doublepost
Witam ponownie!
Mam pytanko jak w temacie, który aparat będzie lepszym wyborem?
Ryjoslawie drogi na tak zadane pytanie odpowiedź nasuwa mi się tylko jedna - zdecydowanie olek . Dlaczego zapytasz! Otóż - już śpieszę odpowiedzieć - dlatego, że aparat bez obiektywu nawet najlepszy jest nic nie wart .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
ten E510 wydaje się całkiem przyjemny, no i ten LiveView + IS w matrycy... Do tego jakościowo bez wątpienia lepiej wykonany od 400D. Jednak nie miałem okazji przestrzelać więc o jakości zdjęć wypowiadać się nie mogę. Aczkolwiek tester z portalu fotopolis zachwalał bardzo znikome szumy w wysokich ISO czyli 800/1600. Pozdrawiam
Miałem podobny problem i znam go z autopsji. Otóż zanim kupiłem 400D myślałem o kupnie e410. E510 był wtedy drohi i pomyśleć, że mówię o czasie zaledwie 5 miesięcy wstecz. Dziś ceny E510 są bardzo dobre za 2800zł dostajesz porządny kawałek aparatu ze stabilizacją, dobrym odkurzaczem matrycy oraz Live view. Live view jest dzis coraz bardziej powszchny i stosowany w najnowszych modelach np. Canon 40D lub 450D. Ponadto dostajesz 2 lata gwarancji i całkiem dobre szkła co potwierdzają testy. Ale te obiektywy są bardzo małe i niekoniecznie będą dobrze ci w ręku leżeć. Tak jak ktoś wspomniał wcześnie E510 jest z dużo lepszych materiałów zrobiony niż Canon 400D ale przecież to nie jest najważniejszy wyznacznik kupna. Fakt szkła do Canona nie należą do najtańszych ale wchodząc w system lustrzanek musisz wiedzieć, że wydatki dopiero się zaczną - tak to już jest. Dlaczego jak wybrałem Canona, ponieką chciałem wejść w coś nowego, Canona nie znałem, Olki miałem dwa i nigdy nie żałowałem ich zakupu ale szumy mnie dobiły, pod tym względem Canon jest mistrzem strzelasz fotki na 800 ISO i masz w d... szumu. Pamiętaj, że po kupnie sprzętu będziesz pewnie szukał forum i oczywiście Olympus ma bardzi fajne forum ale administratorzy mogą szybko przyciąć Ci skrzydełka. Najlepszy dowód to mój przypadek. Wywalili mnie dość nieładnie gdybym miał adres pryatny pewnie do dzisiaj byłbym w Olympusie a tak zmusili mnie do zmian. Co mi dał Canon, otóż poznałem szklarnie Canona i jest pokaźna i można coś z tego wybrać. Ja posłuchałem się forumowiczów i wtbrałem 70-200L f/4 zajefajne szkło, zaoszczędziłem bo kupione w USA ale fotki i jakość jest cudowna, w Olympusie trzeba by równie duże pieniądze wydać by mieć zbliżone parametrami szkło. Olek to system 4:3 niby rozwojowy ale zobaczymy jak to będzie, jedno musisz wiedzieć zdjęcia mają inne boki a w fotolab uwielbiają przycinać tak, że masz nowe kadrowanie w Canonie masz takie zdjęcia jak zrobiłeś i napewno połowy głowy Ci nie obetną. Canona cenie za kolory i prędkość AF tu Olek leży i kwiczy. Zresztą jeden powiedział kiedyś na forum Olympusa" jeśli potrzebujesz aparatu do zarabiania pieniędzy to bierz Canona a jeśli zdjęcia to hobby to bierz OLKA" Ciekawa myśl ale co ty zrobisz bedzię dobrze.
Podsumowując
Wybierając aparat myśl o takich sprawach jak:
-gdzie jest serwis
-czy jest forum internetowe oraz sprawdź regulamin
-ile masz szkieł do dnego systemu, sprawdź ceny i zobacz co bardziej warto
-popatrz przez wizjer jednego i drugiego porównaj widoki.
-jeżeli nie chcesz zmieniać obiektywów to bierz Olka
Co nie wybierzesz będzie dobrze liczy się robienie zdjęć, ja wybrałem sam ale dziś tego nie żałuje, żałuje tego, że forum Olympusa wyrzuciła mnie za uzywanie wielu kont ale nie dali sobie wytłumaczyć, że mój komputer stoi za Natem i może byćtaki problem, ale oni przecież są najmądrzejsi!!!
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Komentarz