Bad pixele, martwe pixele

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ranger80pl

Bad pixele, martwe pixele

Odkryłem ten problem przy zdjęciach nocnych. Przy dłuższym naświetlaniu w aparacie Canon EOS 400 D pojawiły się na zdjęciach kropki (na początku zauważyłem jedną). Zrobiłem test, założyłem na obiektyw pokrywkę ustawiłem ISO 400 dałem czas naświetlania 30 sekund i na zdjęciu wyszły 2 kropki pomarańczowe jedna niebieska... Przy krótkich czasach ten problem nie występuje więc nie wiem czy to bad pixele i problem który należy zgłosić do naprawy gwarancyjnej...
    Dziękuję za pomoc
  • Chris_11
    Uzależniony
    • 2006
    • 572

HotPixele... Raczej nikt Ci tego nie naprawi, bo jest to zjawisko naturalnie występujące w fotografii cyfrowej.
    Jednym zdaniem mówiąc - nie przjemować się, robić zdjęcia, a jeśli już bardzo będą Ci przeszkadzały to delikatna obróbka w PS wszystko załatwi.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

delikatna obrobka, czyli healing brush o srednicy 2-3 pikseli zalatwi sprawe
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez Ranger80pl
        Odkryłem ten problem przy zdjęciach nocnych. Przy dłuższym naświetlaniu w aparacie Canon EOS 400 D pojawiły się na zdjęciach kropki (na początku zauważyłem jedną). Zrobiłem test, założyłem na obiektyw pokrywkę ustawiłem ISO 400 dałem czas naświetlania 30 sekund i na zdjęciu wyszły 2 kropki pomarańczowe jedna niebieska... Przy krótkich czasach ten problem nie występuje więc nie wiem czy to bad pixele i problem który należy zgłosić do naprawy gwarancyjnej...
        Dziękuję za pomoc
        http://canon-board.info/showthread.php?t=1392
        TO JEDEN Z NAJSTARSZYCH WĄTKÓW

http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?p=15358

google, szukaj, mapuj, rób w RAWach (ACR mapuje automatycznnie) i NIE RÓB fotografii dekielków.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Ranger80pl

Tak Panie dostosuję się do każdej uwagi (dekielki to raczej dość rzadki motyw w moich fotografiach)

Komentarz

Pracuję...