Jak uzyskać jednolite białe tło

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Stach84
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Jak uzyskać jednolite białe tło

Czytałem już na forum chyba wszystkie wątki o packshotach łącznie z dość obszernym tematem
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=6547
    jednak w dalszym ciągu nie potrafię uzyskać na zdjęciach ładnego jednolitego białego tła. Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak poprawnie ustawić lampy i jakie parametry dobrać aby osiągną dobry efekt.
    Używam namiotu bezcieniowego i dwóch studyjnych lamp błyskowych z parasolkami.
    Poniżej naszkicowałem schemat przedstawiający moje ustawienie lamp (chyba na fotopolis widziałem że tak się je powinno ustawiać).
    Efekty jednak mizerne
    400D + 70-200 f/4 USM, przysłona f/16, czs 1/250s, ogniskowa 131mm, iso 100
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC
  • blum
    Uzależniony
    • 2006
    • 509

Zamieszczone przez Stach84
    nie potrafię uzyskać na zdjęciach ładnego jednolitego białego tła.
    kilka sekund w LR

nie jest ladne i jednolite ale chcialem pokazac, ze da sie w doslownie chwile to zrobic.
    Zamieszczone przez Stach84
    Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak poprawnie ustawić lampy i jakie parametry dobrać aby osiągną dobry efekt.
    w tym nie pomoge.

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Jeśli przedmioty są małe możesz odwrócić ustwić softbox pod jakimś szklanym stołem/szybą etc, a na jego/jej powierzchnię położyć kalkę techniczną.

Możesz podświetlić od spodu namiot, jeśli masz wystarczająco mocne lampy/flashe/żarówkibłyskowe.

Możesz użyć softu, tak jak to zrobił blum.

Pozdr.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Nie przejmuj się tym tak, efekty sa calkiem,calkiem.Też walczyłem z tym swego czasu,ale prawda jest taka,ze jak masz białe lub szklane towarki to cienie musza byc, bo inaczej wszystko ci sie zleje w jedna plame i zatracisz kształty.Mam cubelite, ale wlasciwie go nie uzywam, denerwuje mnie ta zabawa ze sciankami, wiec poprzestaje na bialym planie z kartonu.Tło wyprowadzam później w kompie po obrobce fotki.Jeśli mam problemy z cieniami w tle separuję towarek od tła i wrzucam dyżurny podkład z koloru
        #E5E5E5, do katalogu jest w sam raz.
        C-F-K - forever

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Zamieszczone przez Mellan
          Nie przejmuj się tym tak, efekty sa calkiem,calkiem.Też walczyłem z tym swego czasu,ale prawda jest taka,ze jak masz białe lub szklane towarki to cienie musza byc, bo inaczej wszystko ci sie zleje w jedna plame i zatracisz kształty.Mam cubelite, ale wlasciwie go nie uzywam, denerwuje mnie ta zabawa ze sciankami, wiec poprzestaje na bialym planie z kartonu.Tło wyprowadzam później w kompie po obrobce fotki.Jeśli mam problemy z cieniami w tle separuję towarek od tła i wrzucam dyżurny podkład z koloru
          #E5E5E5, do katalogu jest w sam raz.

nie fotografowałem białej porcelany, ale tu chyba można postąpić jak z fotografią szkła... po bokach dwa arkusze czarnego papieru, i kontury powinny się ładnie zarysować.
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Stach84
            Coś już napisał
            • 2007
            • 83

Zamieszczone przez robgr85
            nie fotografowałem białej porcelany, ale tu chyba można postąpić jak z fotografią szkła... po bokach dwa arkusze czarnego papieru, i kontury powinny się ładnie zarysować.
            Mogłbyś mi coś więciej powiedzieć o tym czarnym papierze? w jaki sposób ustawia sie te dwa arkusze? wewnątrz namiotu?
            D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Mnie sie wydaje, że do takich rzeczy stół bezcieniowy jest lepszy. Szkło z kalka techniczna albo kawałek białego plastiku (w Castoramie sa takie "z rolki" na metry) i podświetlenie od dołu - niezbyt mocne - usuwa szczegóły tła. Można taki stół ustawić w namiocie.

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• persival
                Coś już napisał
                • 2007
                • 51

poszukaj: Michael Freeman Fotografia Studyjna- i wszystko bedzie jasne doslownie i w przenosni ;-)) wlacznie z czarnymi kartonami.....poza tym wez kilka tutoriali o obrobce...

Komentarz

• Eryk
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 151

persival, na drugim gdyby nie byłoby widać linii horyzorntu byłoby wyśmienicie!
                  Jedynie co mnie dziwi.... to zniekształcenia kieliczków w odbiciu... PS?
                  40D + ...

http://erykwalkowicz.com/
                  Fototapety

Komentarz

• Sempoo
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 273

Należy też poprawić balans bieli, bo za dużo magenty jest.
                    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• persival
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 51

Zamieszczone przez Eryk

to nie ps;-) to przezroczysta plexi na czarnej kartce...

Komentarz

• Mellan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1851

Zamieszczone przez Eryk
                        ...no i Freemanowi się dostało...
                        C-F-K - forever

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

A tak na poważnie.... fakt , namiot bezcieniowy jest jest dobry, potwierdzam że ekrany z czarnego kartonu pomagają zarysować krawędzie zarówno szkła, jak i białej porcelany.
                          Idealne tło jest istotne kiedy wykonujesz zdjęcie o charakterze dekoracyjnym czy z myśla o publikacji w czasopismach.
                          Do typowego zdjęcia produktu jaki jest używany w katalogach czy wydawnictwach typu gazetki reklamowe itp tło zazwyczaj trzeba usunąć, tzn. wyseparować produkt.Klient zazwyczaj oczekuje jednolitości tła w całym wydawnictwie, lub też możliwosci swobodnego umieszczania samych tylko wizerunków produktów w obrębie dokumentu.
                          Jak większość z nas, nie lubie tego rodzaju zabiegów, ale oczekiwania rynku reklamowego są właśnie takie, niestety...
                          C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...