350D a balans bieli

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Miedziak
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

350D a balans bieli

Witam!
    Możliwe, że palnę głupstwo i wątek był już maglowany na forum, ale zastanawia mnie jedna rzecz:
    W EOSie 350D mamy do dyspozycji szereg zaprogramowanych ustawień balansu bieli. Pytanie brzmi, czy poza nazwami "światło dzienne", "fluorescencyjne", itp. , jest możliwość sprawdzenia, jakiej temperaturze barwowej odpowiada każde ustawienie? Przykładowo:
    "światło dzienne" - taka i taka temperatura
    "światło żarowe" - taka i taka
    W instrukcji nie znalazłem takiego przełożenia, a na dociekliwe szperanie po necie chyba jestem za leniwy
    Pozdrawiam
    Kuba
  • Richie
    Uzależniony
    • 2006
    • 625

Rób RAWy i problem z balansem bieli masz z głowy.Jeśli już JPG to na zewnątrz AUTO a w pomieszczeniach zwłaszcza ze sztucznym światłem bezwzględnie RAW
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• VANT
      Bywalec
      • 2005
      • 185

albo własne ustawienie WB..........
      Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez Miedziak
        W EOSie 350D mamy do dyspozycji szereg zaprogramowanych ustawień balansu bieli. Pytanie brzmi, czy poza nazwami "światło dzienne", "fluorescencyjne", itp. , jest możliwość sprawdzenia, jakiej temperaturze barwowej odpowiada każde ustawienie?

Auto White Balance - pomiędzy 3000-7000K.
        Daylight/świałtło dzienne - około 5200K,
        Shaded places/miejsca zacienione - około 7000K.
        Cloudy or hazy/zachmurzenie lub zamglenie - około 6000K.
        Tungsten/światło żarowe - około 3200K .
        Fluorescent/światło fluorescencyjne - około 4000K,
        Flash/lampa błyskowa - około 6000K.
        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

Pisze jak byk w instrukcji 350d na str. 56. :rolleyes:

Komentarz

• romko
            Coś już napisał
            • 2007
            • 75

Dokładnie jak pisze Richie. Na zewnątrz przy dobrym świetle jpg z trybu auto można zaakceptować, przykiepskim świetle, razcej rawy, w pomieszczeniach, zwłaszcza jak jest oświetlenie mieszane, żarowe, jarzeniowe, świeca, dobłysk lapmą - tylko rawy. Nie przewidzisz jak wyjdzie jpg, balans bieli potem nie do skorygowania w programie. Ja używam 350D w pomieszczeniach z wzorcem bieli ustawienia użytkownika - wzorzec bieli, sprawdza się przy rawach mniej roboty, a jak światło jednorodne (np tylko żarowe) to i jpg wychodzą przyzwoicie. O ustawianiu wzorca bieli - patrz wątki Janusza Body http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896 lektura obowiązkowa.
            5 gripped, Canon 5, lampka 430 EX, Canon 35, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 16-35/2,8 MK II, Canon 70-200/2.8, TC Kenko 2x, kilka szkiełek analogowych, dużo chęci i notorycznie mało czasu...
            to tylko 1 %...

Komentarz

Pracuję...