Statyw do Canon 1ds Mk3 i 70-200/4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • T'pol

Statyw do Canon 1ds Mk3 i 70-200/4

Witam wszystkich,

proszę o rady użytkowników aparatów o ciężkości Canona 1ds Mk3 i dość ciężkawych obiektywów typu Canon 70-200/4L czy 24-70/2.8L.
    Jaki statyw polecilibyście do takiego sprzętu? W cenie do 600-700zł. Najlepiej z głowicą kulową (może być kupowana osobno, a osobno nogi).
  • krwisty
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

mysle, ze manfrotto 055prob wystarczy. glowice dobierzesz sobie wedle uznania. ja z powodzeniem uzywam tego statywu ze sporo ciezszymi sprzetami (wielki i sredni format)
    Martin Gorczakowski

Komentarz

• czajna
      Początki nałogu
      • 2005
      • 401

055 Prob jak najbardziej a z głowicy to polece 488rc2. Sam ją mam i jest jak najbardziej w porządku. Jak się uprzeć to można na niej panorame machnąć bo ma osobną dźwignię do poziomu. Udźwig 8 kg, więc sprzet zakładając poprawke do 4 kg uciągnie bez problemu...

Komentarz

• Fajer
        Początki nałogu
        • 2004
        • 290

ja mam 055 ProB z głowicą 141RC. Nie jest kulowa - wiem, ale w niczym to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Teraz zamian niej jest produkowana 804RC2. Podobno jest lżejsza.
        [fotolog] faj3r.blogspot.com
        [galeria] www.tgf.art.pl
        ----
        EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• T'pol

Dziękuję za odpowiedzi. Zdecyduję się więc na nogi 055 prob.
          Co do głowicy to jednak chyba kulowa (tak dla odmiany, bo teraz mam zwykłą).
          Zastanawiam się nad Manfrotto 486RC2 bo jest 100zł tańsza od 488RC2 a wytrzymałość ma do 6kg (488RC2 - 8kg.). Myślicie, że będzie ok?

Komentarz

• TomS
            Uzależniony
            • 2006
            • 880

Mam 055 pro i wystarcza mi pod każdym względem.
            Mam też akurat 486RC2 i jest to fajna głowica. Tylko że głowicę kulową mam prawie cały czas na monopodzie i do w miarę lekkich obiektywów jest ok.

Komentarz

• czajna
              Początki nałogu
              • 2005
              • 401

W sumie DS i szkiełko troche waży... 488RC2 z tego co wiem ma większą kule przez co jest pewniejsza... Ja kupiłem ją też z tego względu, że można zablokować kule w jednym położeniu i obracać tylko w poziomie...

Komentarz

• m_o_b_y
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1095

Zamieszczone przez krwisty
                mysle, ze manfrotto 055prob wystarczy. glowice dobierzesz sobie wedle uznania. ja z powodzeniem uzywam tego statywu ze sporo ciezszymi sprzetami (wielki i sredni format)
                A co myślisz o 190XPROB, który zamierzam kupić, jako trochę lżejszy?
                Pozdrówka
                m_o_b_y
                --------------------------------------------------------

Komentarz

• T'pol

Czy dobrze rozumiem, że 486 nie ma możliwości zablokowania w jednym położeniu i co napisał TomS sprawdza się tylko z lekkimi obiektywami?
                  Jeśli tak, to dopłacam tę stówkę i biorę 488...

Komentarz

• czajna
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 401

190-tka jest fajna bo lekka, ale mniej stabilna od 055 przez "chudsze" nogi i dużo niższa... Ja nie chciałbym sie schylać do apratu... Zależy też ile kto ma wzrostu... Reszta raczej podobna i jak najbardziej dobra jakościowo...

Zamieszczone przez T'pol
                    Czy dobrze rozumiem, że 486 nie ma możliwości zablokowania w jednym położeniu i co napisał TomS sprawdza się tylko z lekkimi obiektywami?
                    Jeśli tak, to dopłacam tę stówkę i biorę 488...
                    W 488 masz 2 dźwignie. Jedna jest od wszystkiego, czyli od zwolnienia kuli i można sobie swobodnie obracać, druga jest od tego że podstawa kuli obraca się tylko w poziomie (przydatne przy krajobrazach na przykład) i właśnie tego nie ma 486. Wg mnie warto dopłacić, bo oprócz tego masz jeszcze te 2 kg zapasu... a jak ktoś ma Ds-a to 100 zł nie powinno robić różnicy...
                    Ostatnio edytowany przez czajna; 1760.

Komentarz

• mor_feusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1370

Witam mam ten sam problem. Jako nogi wybralem sobie "055XProB" (podobaja mi sie - widzialem dotykalem i sa spoko. Od 190 rozni sie wysokoscia)
                      Tez sie zapytam jaka glowice u mnie 350D (docelowo jak mi sie skonczy 3 lata gwarancji to zastapie czyms xxD lub xD) i 24-105, 100/2.8 macro a docelowo jeszcze kiedys dojdzie 70-200 (albo 4/is albo 2.8 non is) + cos szerokiego.
                      Mam na mysli kilka opcji
                      a) 804RC2 http://www.bhphotovideo.com/c/produc...gs_Black_.html
                      b) 3265 Grip-Action Ballhead (czyli joistick) - chociaz 2.5 kg to |"malo" http://www.bhphotovideo.com/c/produc...gs_Black_.html
                      c) 488RC2 http://www.bhphotovideo.com/c/produc...gs_Black_.html
                      d) 3437 3D http://www.bhphotovideo.com/c/produc...gs_Black_.html

Komentarz

• czajna
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 401

Zależy jaką preferujesz, bo 3d głowica taka bardziej do architektury i statyki (tak mi się wydaje), kulowa - szybciej się wszystko przemieszcza, ale mniej dokładna od tej 3d... W sumie trzebaby mieć obie żeby było wszystk ładnie i pięknie ale kogo na to stać

Komentarz

• Max_im
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 668

polecam Manfrotto 488RC2 i Manfrotto 055MF3
                          to porządny zestaw
                          190 to trochę niski
                          ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• T'pol

Ogromne dzięki za cenne info. Będzie więc 488.
                            Co do mk3 to jeszcze nie mam. Mam mieć. To prezent.
                            Więc idę sprzedać kilka butelek coby tę stówkę dodatkową uzbierać :wink:

Komentarz

• krwisty
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 372

fajny masz prezent. nie powiem
                              190 ma ciensze nogi itp. ponizej 055 bym nie schodzil. sam mam glowice 141RC i jestem zadowolony.
                              pozdr
                              Martin Gorczakowski

Komentarz

Pracuję...