Obiektyw do ptaków

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bofoto1

Obiektyw do ptaków

Mam Eos 30 + BP 300. Chcę dokupić jakiś obiektyw z ogniskową ok 400-500mm do foto ptaków. Możecie polecić mi jakieś rozwiązania. Firma, cena. Czy jest jakaś strona WWW, na której można zobaczyć obrazki z tych obiektywów?
  • kavoo
    Zablokowany
    • 2004
    • 1173

EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
    EF 300mm f/4.0L IS USM
    EF 400mm f/5.6L USM

Zalety:
    ad. 1. wygoda zooma
    ad. 2. jakosc optyki, swiatlo i IS
    ad. 3. jakosc optyki i dlugosc

Wady:
    ad. 1. optyka zooma
    ad. 2. najkrotszy z calej trojki, z extenderem 1.4 (420mm) slabsza jakosc
    ad. 3. brak IS

Kiedys byl taki show w tiwi... "Decyzja nalezy do ciebie" ;-)

Acha - ceny w miare podobne w kazdym z trzech przypadkow (400/5.6 najtanszy).
    Ostatnio edytowany przez kavoo; 649.

Komentarz

• Cychol
      Początki nałogu
      • 2005
      • 398

No, a coś tańszego i nie koniecznie canona?? Ostanio myślę o czymś takim: ORETEGOR 5,6/500mm używał ktoś z Was czegoś takiego?? Jak to rysuje? bo cena koło 600zł jest zachęcająca.
      pozdrawiam

Komentarz

• kavoo
        Zablokowany
        • 2004
        • 1173

Jesli tanszy i nie Canon to moze Sigma 400mm f/5.6 APO? Tyle, ze dla ciebie Cychol chyba nie bardzo sie nada, bo to jest stary obiektyw, Sigma juz go nie ma w ofercie... wiec najprawdopodobniej z cyfrowymi puszkami nie bedzie dzialac. Jednak autora topicu ten akurat problem raczej nie dotyczy - Buteo foci taka wlasnie Sigma przykrecona do analoga, znaczy dziala ;-)

Komentarz

• Arkan
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1401

Najtaniej będzie kupić lustro na M42 (np http://www.allegro.pl/show_item.php?item=50099297) + przejściówka EOS-M42. Jeśli lustro będzie za ciemne to np to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49896526.
          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Pszczola
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1760

Tyle, ze lusto jakoscia zdjec raczej nie grzeszy.
            EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Sigma ma obiektywy w tym zakresie... APO nie sa takie zle... Sample z pewnoscia znajdziesz na pbase... Napewno bedzie taniej jak Canon'a... Niekoniecznie lepiej Wkoncu eLki canon'a nie maja sobie rownych

A lustro to tak srednio sie nadaje... Bokeh jest okropny i jakosc tak roznie...
              ...

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

M42 do ptakow to raczej kiepski wybor, no chyba ze do wypchanych ;-)
                Lustro nie ma przyslony i to chyba jego podstawowa wada.
                Mysle ze do ptakow to tylko szklo z USM, IS tez by sie przydal ale to juz inna pulka cenowa.
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• kavoo
                  Zablokowany
                  • 2004
                  • 1173

Zamieszczone przez gonzo44

Sorry, NMSP

Komentarz

• Cychol
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 398

Zamieszczone przez gonzo44
                    Jak można zrobić oko żywej muchy to można i ptaka. W końcu ptak też musi wylądować
                    Także pewnie kupię tego Oretegora i potem będę narzekał (albo i nie)
                    pozdrawiam

Komentarz

• buteo

Raczej nie kupowałbym obiektywu M42. Ja fotografuje ptaki obiektywem SIGMA 400/5,6 APO HSM Macro. Jestem bardzo z niego zadowolony i pomimo pracy w trudnych warunkach jeszcze nigdy mnie nie zawódł. Czasem zwiększam ogniskową konwenterem (SIGMA 1,4 EX). Lepiej poczekać trochę i odłożyć kase, aby kupić lepsze szkło niż inwestować w wątpliwej jakości obiektyw, który szybko okaże sie niewystarczający.
                      Poniżej podaje link gdzie możesz zobaczyć zdjęcia zrobione tym obiektywem.

Komentarz

• Mac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2063

Obejrzałem foty, są bardzo dobre i chyba więcej trudno dodać.
                        EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• pazurek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1294

Jezeli oczekujesz jakosci jak igły, to tylko stałka.

Dla fanow L-ek: http://www.luminous-landscape.com/re...tten-400.shtml
                          Canon 100-400mm f/3.5-f/5.6L zoom @ f/5.6
                          Canon 400mm f/5.6L @ f/5.6

Takze o ile na male ptaki 400mm to troche malo (mam 500mm na M42 i moge powiedziec ze wcale nie jest latwo podejsc zwierza na odpowiednia odleglosc) to Canon 400/5,6L mozna polecic najbardziej wybrednym.

Co do Sigmy 400/5,6 APO to trzeba pamietac ze jedyna sluszna jest wersja z MACRO. Tylko ta wystepuje w podwersjach z i bez HSM (odpowiednik USM Canona) i tylko ta ma sensowna jakosc optyki. Sigma 400/5,6 APO bez Macro ma o wiele gorsza jakosc (spojrzcie np. na notowania na photodo).
                          http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• bofoto1

Serdeczne dzieki wszystkim za pomoc, a szczególnie za strony ze zdjeciami zrobionymi poszczególnymi obiektywami. Jestem tu po raz pierwszy i cała przyjemność po mojej stronie. POZDRAWIAM.

Komentarz

• gonzo44
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1304

Zamieszczone przez buteo
                              Ja fotografuje ptaki obiektywem SIGMA 400/5,6 APO HSM Macro
                              Kurcze, nie ma takiej sigmy
                              W swojej ofercie sigma nie ma stalki 400mm, a z zoomow sa dwa:
                              80-400mm F4.5-5.6 APO EX OS RF CONV.
                              135-400mm F4.5-5.6 ASP APO RF
                              jak widac zaden nie ma HSM :-(
                              Moje zdjęcia na CB

Komentarz

Pracuję...