Canon T-70

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oxeno
    Początki nałogu
    • 2006
    • 291

Canon T-70

Hejka , właśnie kupiłem to cudo Czekam aż dojdzie i zdam relację. Pewnie niedługo opiszę kolejny model z systemu FD do działu Biblioteka Sprzętu
    Acha, w zestawie oprócz 50mm 1:1,8 jest rodzynek - Canon FD 35-70mm 1:4 AF !!! ( niestety uszkodzony ale zaraz będzie szedł do Bieńka )

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

AF ? To będzie robił takie długie bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzy ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Zamieszczone przez oxeno
      Hejka , właśnie kupiłem to cudo Czekam aż dojdzie i zdam relację. Pewnie niedługo opiszę kolejny model z systemu FD do działu Biblioteka Sprzętu
      Acha, w zestawie oprócz 50mm 1:1,8 jest rodzynek - Canon FD 35-70mm 1:4 AF !!! ( niestety uszkodzony ale zaraz będzie szedł do Bieńka )

Pozdrawiam
      No to teraz czeka zakup następnego rodzynka - T-80, żeby AF wypróbować...

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez Viracocha
        No to teraz czeka zakup następnego rodzynka - T-80, żeby AF wypróbować...
        Panie, takie rzeczy to tylko na ebayu ;-)

Komentarz

• oxeno
          Początki nałogu
          • 2006
          • 291

T-80 już miałem z obiektywem FD 35-70mm ACN a ten to FD 35-70 AF.

ACN miał styki i odbierał sygnał z puszki a ten drugi ma własny system AF. Pierwszy jest tylko dla T-80 a drugi dla wszystkich posiadających bagnet FD/FL

Komentarz

• an_zak
            Początki nałogu
            • 2006
            • 427

Warto naprawić, choćby dlatego, by zachować takie rodzynki w sprawności. Gratuluję zakupu i zazdroszczę pięknego elementu kolekcji aha, nie zapomnij wrzucić jakiś fotogramów z tego, pewnie niełatwo znależć gdziekolwiek takie

Komentarz

• oxeno
              Początki nałogu
              • 2006
              • 291

Zobaczymy jak przyjdzie. Osobiście uważam, że T-80 gdyby miał dodatkowo funkcje z T-70 byłby naprawdę bardzo dobrym apratem. Niestety Canon okroił go niesamowicie, była to praktycznie idiot-camera jak T-50 .
              Zastanawiałem się, czemu nie poszli dalej z tym system co miał T-80....

Komentarz

• igor58
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1872

Miałem T-70 ( w l. 80.) i był to jeden z m. ulubionyh aparatów. Naprawdę świetny! Do tego miałem trzy stałki... to były czasy... Zrobiłem masę dobrych fotek.
                Potem się pokusiłem o Canona 1000f i to był największy niewypał (kit był bardziej przerażający niż ten w dzisiejszych cyfrówkach, szybko zastąpiłem go Sigmą).

Powodzenia!

I.

Komentarz

• Viracocha
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 853

Zamieszczone przez igor58
                  Miałem T-70 ( w l. 80.) i był to jeden z m. ulubionyh aparatów. Naprawdę świetny! Do tego miałem trzy stałki... to były czasy...
                  Też mam sentyment do T-70. To moje ostatnie body na FD, które sprzedałem ponad 3 lata temu. Rewelacyjny był w T-70 jasny wizjer, a denerwował mnie zacinający się silnik zwijania powrotnego.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez oxeno
                    (....)
                    Zastanawiałem się, czemu nie poszli dalej z tym system co miał T-80....
                    Bo to była ślepa uliczka. Zmiana bagnetu otworzyła zupełnie nowe możliwości, a utrzymanie kompatybilności jak pokazuje przykład bagnetu F jest dość fikcyjne. Tzn. udaje się głównie w folderach reklamowych .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Soviet
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 105

oxeno, gratuluje zakupu :-) Mój stoi w gablotce i oko cieszy :-)
                      Kilka Canonierek i rurek.
                      Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        ...a utrzymanie kompatybilności jak pokazuje przykład bagnetu F jest dość fikcyjne. Tzn. udaje się głównie w folderach reklamowych .
                        Ale Pentax z kolei przeczy tak postawionej tezie.

Komentarz

• oxeno
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 291

Zamieszczone przez MacGyver
                          Dokładnie.... jakoś Pentax'owi udało się to urzymać, a Nikonie to rzeczywiście trochę fikcyjne... jedne działaja inne nie...

Tak się zastanawiam, czy rzeczywiście średnica bagnetu, w przypadku Canon'a , byłaby powodem póżniejszych ograniczeń... Kiedyś o tym pisałem, ale mnie skrzyczano że wymyślam

Zamieszczone przez Soviet
                          oxeno, gratuluje zakupu :-) Mój stoi w gablotce i oko cieszy :-)

Który ? T-70 czy T-80 ?

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez oxeno; 4471. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez MacGyver
                            Nie wiem czy przeczy. Trzeba by znać szczegółowe rozwiązania, do tego nie wiem jak wygląda ta kompatybilność tzn. co działa, a co nie? Czy np. najnowsze SWM podłączone do starszego manualnego korpusu (z lat 80-tych) będzie w pełni używalne??
                            Co do Canona to wygląda na to, że zmiana bagnetu dała niesamowity impuls systemowi. Canon jeszcze w latach 80-tych był w zakresie sprzętu pro w cieniu swojego konkurenta. Co było dalej już wiemy.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
                              Cenzor
                              • 2006
                              • 7043

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Czy np. najnowsze SWM podłączone do starszego manualnego korpusu (z lat 80-tych) będzie w pełni używalne??
                              Oczywiście że nie, choćby dlatego że nie ma pierścienia przysłony. W początkowym okresie systemu AF w Pentaxach kompatybilność była pełna, tzn obiektywy Pentax F oraz Pentax FA (dwie pierwsze serie) działały jako całkowicie manualne, ze wszystkimi lustrzankami z bagnetem K, później z tego zrezygnowali, czemu trudno się dziwić, bo na dzień dzisiejszy trudno się doszukać jakiegokolwiek praktycznego i ekonomicznego uzasadnienia dla takiego rozwiązania.

Komentarz

Pracuję...