Nowości KODAK-a

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bahrd
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 3053

Nowości KODAK-a

http://www.dpreview.com/news/0802/08...ktruesense.asp - KODAK proponuje "zwykłą szybkę" zamiast drugiego zielonego filtra w klasycznym CFA - ma to pewnie poprawić czułość i trochę zaczyna przypominać nasze pręciki i czopki.
    EOS - conditio sine Kwanon...
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Zamieszczone przez Bahrd
    http://www.dpreview.com/news/0802/08...ktruesense.asp - KODAK proponuje "zwykłą szybkę" zamiast drugiego zielonego filtra w klasycznym CFA - ma to pewnie poprawić czułość i trochę zaczyna przypominać nasze pręciki i czopki.
    Pytanie jak to będzie działało w praktyce, bo rozwiązań które miały zastąpić Bayera było już sporo, a póki co Bayer wiecznie żywy - prawie jak Lenin .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Teoretycznie w praktyce to działa całkiem dobrze (i mówię jako użytkownik - choć przyznaję, że prawy sensor trochę już niedomaga ).
      Oczywiście kluczem do sukcesu jest tutaj algorytm odmozaikowania, ale na rozum patrząc - piksel bez kolorowej szybki widzi więcej (w szczególności, to co ten nad nim, i obok niego - łatwiej będzie krawędzie prowadzić i "wyostrzać").

Komentarz

• Bahrd
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 3053

Dodam jeszcze, że "pracuje się" nad monitorami RGBW (i ten ostatni właśnie świeci na biało) - można będzie Kodakowe RAW-y oglądać 1:1 - technologia wymarzona wprost do zastosowania OLED-ów.

Komentarz

• Niedzwiedz
          Uzależniony
          • 2004
          • 578

to ma sens
          www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
          www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

W każdym razie widać, że Kodak walczy .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...