C1 v.4.0 - kiepskie wyostrzanie i odszumianie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oskarkowy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2513

C1 v.4.0 - kiepskie wyostrzanie i odszumianie

Czy ktoś zauważył, jak bardzo zepsuli wyostrzanie i odszumianie w nowym C1? W porównaniu do v.3.7.6 to są to 3 kroki wstecz.
    Szczerze mówiąc, to jeżdżąc przez 5 minut suwakami nie potrafię osiągnąć takiego samego efektu, jak na automacie w poprzedniej wersji.
    Może coś robię nie tak, może czegoś nie zauważam?
    Czy jakaś dobra dusza może podesłać mi swoje cyferki z ustawień suwaków? Albo łopatologicznie wytłumaczyć co i jak? PDFa znam, niewiele pomaga.

Pracowałbym dalej na v.3.7.6, niestety jest jakiś błąd w obróbce rawów z mkIII. Na dole obrazu zostawia nie dopisany pasek danych. Nie jest to błąd pliku, inne konwertery przetwarzają go poprawnie.
    Jarek
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

A które odszumianie Ci się nie podoba? Ja mam odpalone tylko ściąganie kolorowego i jest ok. Nie wyostrzam w C1. Ale odszumianie luminacji też mi się nie podobało i wyłączyłem w cholerę. Mam wrażenie, że właśnie o te Ci chodzi...

No to się dołączam. Ma ktoś patent na odszumianie?

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

mnie się zupełnie nie podoba ta papka, którą dostaję. Przez 2 lata obrabiam pliki w C1, znam ten program na wylot, wiem czego mogę się spodziewać po efekcie końcowym. W 4.0 dostaję coś o klasę niżej i nie wiem, czy to ja coś źle robię, czy ten nowy i lepszy program jest do .. no właśnie.
      Też nie wyostrzam plików w C1, ale coś tam trzeba ustawić, a cokolwiek nie ustawię, to jest źle.
      Jarek

Komentarz

• miklo
        Uzależniony
        • 2006
        • 681

Ja ustawiam No Sharpening :-) I jest ok. Luminance mam na 0.

Komentarz

• grzbiet
          Bywalec
          • 2006
          • 180

Nie wiem dlaczego może to była kwestia przyzwyczajenia, ale do wczoraj też uważałem, że lepsze wyniki daje wersja 3.7.x. Zweryfikowałem swoje stanowisko, ponieważ coś mnie tknęło i wywołałem (najlepiej jak potrafię ) dla porównania kilka fot. Nie powiem, że nie byłem zaskoczony, ale według mnie lepszy efekt końcowy uzyskała wersja 4. To oczywiście moje subiektywne odczucie... niemniej od dzisiaj jadę ostro na 4-ce. Oczywiście wyostrzanie na wyjściu zablokowane.

Komentarz

• Leone
            Bywalec
            • 2007
            • 105

Niestety też uważam że ta nowa wersja C1 to kiszka wporównaiu do 3.x. (odszumianie i ostrość) Używałem wcześniej przez 3 lata C1 do 300D i 20D i nawet bez wysiłku było lepiej niż jpg. Teraz C1 4 i 40D no to trzeba się już trochę postarać żeby wyciągnąć z rawa coś sensownego - no chyba że 40-stka robi takie dobre jpgi ? Nie mogę sie nadal zdecydować na przejście na same RAWY (robię raw+jpg) bo często jpg wychodzą mi lepiej z aparatu niż te wołane z C1.
            Acha! i dobra wiadomość (?) Wczoraj ściągnąłem C1 4.01 - coś poprawili - nie trzeba dawać +2/3 EXP aby zdjęcie nie było za ciemne i kolorki na pierwszy rzut oka wydają się lepsze. (w 4.0 były mocno blade)

Komentarz

• Maćkowsky
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 21

a ja zmieniłem puszkę z 350 na 40D i jestem załamany ostrością, ten AF albo nie potrafi ustawić się na obiekt albo jest cos nie tak z matrycą. Rawy po wywołaniu są o niebo gorsze niż z 350D z C1 v3.6
              fotografia ślubna szczecin

Komentarz

• miklo
                Uzależniony
                • 2006
                • 681

Albo masz walniętą 40-kę, albo chwilkę posiedź na v4. Ja ze wstrętem zaglądam do rawów z 350-ki po kupnie 20D. Poważnie :-)

Komentarz

• heniek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 614

a ja czwórkę " wyp....",
                  tak z 350 jak i z 5d wychodziło jakieś badziewie,
                  do 3.7.7 mogli dolożyć jeden suwak coś w stylu światlo -cień i by było po sprawie
                  Heniek

Komentarz

• albercikk
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 258

Będę za jakiś czas instalował C1 Le - kodem z karty Sandiska.
                    W związku z tym mam pytanie czy usunięto już problemy które są w tym wątku opisywane czy nadal C1 4.0 jest gorszy od 3.xx.
                    Jeśli nadal jest lipa to proszę o info którą wersje 3.xx C1 warto zainstalować.

Pozdrawiam
                    - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Dla mnie jest lepszy od początku. Zainstaluj obydwie wersje w wersji trial i się pobaw. Potem aktywujesz tą lepszą ;-)

Komentarz

• mtata
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 115

W C1 4.0 wyłączyli możliwość korekty ekspozycji i WB z klawiatury!
                        W starej wersji mogłem prawie wszystkie korekty wykonać dużo szybciej korzystając ze skrótów z klawiatury - teraz trzeba wszystko rzeźbić myszką...
                        Igor

www.siemien.com

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

No i odszczekuję. Wróciłem do 3.7.7. Jakoś kolorki są fajniejsze i w ogóle. Szkoda, że tą linię rozwijają tylko z dopiskiem PRO. Pieruńsko drogi. Na razie się nie martwię, ale jak kupię kiedyś jakiś nowy aparat, którego 3.7.7 LE nie obsługuje, to będzie płacz :-(

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

A, czy kwesti lepszych kolorów nie da się rozwiązać podmieniając profile kolorystyczne?czy to może kwestia silnika programu?
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• miklo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 681

Profile te same. Kolory nieco inne.

Komentarz

Pracuję...