synchronizacja 420EX z 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kysio

synchronizacja 420EX z 300D

Cze
    Wlasnie uslilowalem kupic lampe do 300D, mial to byc model 420ex, ale juz przy ladzie ogrnely mnie pewne watpliwosci, ostatecznie nie kupilem, i jestem kopletnie zagubiony w tematyce lamp blyskowych i ich synchronizacji z aparatem.

Zatem do rzeczy kilka lamerskich pytan.
    1. czy ex420 moze sie synchronizowac z 300D poprzez blysk (czy podczerwien ?) bez udzialu innych urzadzen takich jak transmitery, czy tez inne drozsze lampy (580 i 550 bodajdze moga sterowac)

2. jesli 420ex nie moze to jaka moze.

3. jesli zadna nie moze to z jakim innym canonem i jaka lampa moze sie synchoronizowac.

Moj kolega ma nikona d70 i lmpe sigmy, ustawia sobie lampe na statywie i lampa bezprzewodowo wspolpracuje z aparatem, chodzi mi o osiagniecie podobnego efektu ala z 300D, lub jakims wyzszym modelem canona.

dzieki za pomoc
    kysio
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

No niestety Canon w tym temacie lezy Nie ma tak latwo... Albo jakas lampa jako master albo ten sterownik... Z wbudowanej lampki nie posterujesz z zadnego body zadna lampa z zachowaniem automatyki...

Tylko jedna jako master (lub sterownik) i do niej lampy jako slave.
    ...

Komentarz

• minek
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1386

ad 1) nie może
      ad 2) żadna
      ad 3) z żadnym.
      Nie iwem jak nikony, ale słyszałem, że ze swoimi SaBinami działają ładnie nawet bezprzewodowo, ale wiem, że minolta Dynax z lampą do minlty dedykowaną potrafi również błyskiem małej lampki w aparacie namówić tą dużą do prawidłowej współpracy zdalnej.

W canonie pozostaje użycie lamp z własnym pomiarem (metz?), lub lamp, w których można manualnie ustawiać moc (dowonla studyjna lub dowolna aparatowa, jeśli canona to model wyzej niż 420) i fotoceli / kabla / transmitera radiowego lub podczerwonego (-:

Komentarz

• toni
        Bywalec
        • 2005
        • 163

coś ktoś słyszał , coś ktoś wie ......
        Wydaje mi się , że żle podchodzisz do tematu , albo Ciebie nie rozumiem (kysio)
        Ex580 założona na body Eos350D lub Eos20D moze sterować lampami zewnetrznymi na podczerwień w trybie slave jest to opisane w instrukcji lampy od strony 46.....
        Prawdo podobnie dotyczy to również Ex550 ale w tej nie można wyłączyć lampy master.
        minek napisał "ale słyszałem, że ze swoimi SaBinami" .....nie wiem jakie modele bo D70 napewno nie , i mysle że body Minolty nie ma takiej funkcji ( to kwestia wbudowania nadajnika podczerwieni , a w akcesoriach Minolty jest transmiter )
        Pozatym aby sterować lampami w studio są na to 2 metody , kabel i podczerwień
        i wcale nie potrzeba lamp z własnym pomiarem ani regulowanych , ja stosuję 2 silne lampy z parasolkami (ale ja to nie specjalista w temacie ) i ustawiam do błysku "zastanego" ( przydatny światłomierz)
        przecież to aparat się ustawia do słońca a nie słońce do aparatu ....
        Znalazłem tu ( Forum ) informacji z tym związanych , napisanych bardzo ciekawie
        np.http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=2488
        pozdrawiam
        Ostatnio edytowany przez toni; 1874.
        [email protected]
        gg 1508208
        Toni Maola
        :wink:

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Przeciez kysio pisal ze bez zadnych extra urzadzen ani lamp na body... W systemie Canon'a nie ma takiej mozliwosci... W innych systemach jest...
          Ot, stawiasz lampke, ustawiasz w body odpowiednia funkcje i za pomoca wbudowanej lampy body steruje lampami obok...
          A w studio mozna jeszcze radiowo i wlasnie tak jak komunikuja sie lampy... za pomoca blyskow...
          ...

Komentarz

• toni
            Bywalec
            • 2005
            • 163

sterowanie lamp odbywa sią za pomocą podczerwieni , jaki aparat (body) ma nadajnik podczerwieni ? D70 , niema .....już nie mówię o radiowych
            radzę poczytać na forum jest o tym , i w instrukcji 580EX od strony 46....
            pozdrawiam
            [email protected]
            gg 1508208
            Toni Maola

Komentarz

• CYNIG
              Uzależniony
              • 2005
              • 694

Zamieszczone przez toni
              ...Ex580 założona na body Eos350D lub Eos20D moze sterować lampami zewnetrznymi na podczerwień w trybie slave jest to opisane w instrukcji lampy od strony 46.....
              Prawdo podobnie dotyczy to również Ex550 ale w tej nie można wyłączyć lampy master....
              pozdrawiam
              to moze dla uscislenie:
              ex420 moze pracowac tylko jako slave
              ex550 moze pracowac zarowno w trybie master jak i slave (ma przelacznik tryvu pracy)

Pozdrawiam
              CYNIG
              https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Mam instrukcje do 580'tki przed oczami (niestety tylko pl) i slowa nie ma w opisie sterowania bezprzewodowego o podczerwieni.
                Za to tutaj:
                Is the Canon Speedlite 580EX Flash right for you? Learn all you need to know in The-Digital-Picture.com's review!

i pewnie na paru innych stronach wyraznie jest napisane ze lampy sa sterowane za pomoca serii krotkich blyskow.

Tak, mozna sterowac podczerwienia (sterownik tak robi), poniewaz fotocele i czujniki czesto sa w stanie swietnie odbierac blyski w podczerwieni ktorych oko nie lapie, ale nie znaczy to ze trzeba do tego extra odbiornika i nadajnika... D70 korzysta z wbudowanej lampki do sterowania takim sb800 dla przykladu (aparat ustawia sie w commander mode, bleble... nie to forum ). W pentax'ach rownierz jest taka mozliwosc... Nie tylko w nich zreszta. Canon jako jeden z niewielu nie posiada takiej funkcji w swoich body... Zapewne ze wzgledu na posiadanie sterownika st-e2 ktory ktos wkoncu musi kupowac
                Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                ...

Komentarz

• CYNIG
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 694

Zamieszczone przez KuchateK
                  Mam instrukcje do 580'tki przed oczami (niestety tylko pl) i slowa nie ma w opisie sterowania bezprzewodowego o podczerwieni.
                  .....

.... Canon jako jeden z niewielu nie posiada takiej funkcji w swoich body... Zapewne ze wzgledu na posiadanie sterownika st-e2 ktory ktos wkoncu musi kupowac
                  Nie pamietam w tej chwili na 100% (a do lamp mam okolo 3000km ) ale wydaje mi sie ze komunikacja nastepuje poprzez "czerwone lampki" umieszczone pod glowica. Nie jest to oczywiscie IR ale i tez nie jest to swiecenie czy blyskanie palnikami.

A ze tak to jest rozwiazane?
                  moze wyszli z zalozenia ze zdalne sterowanie ma praktyczny sens przy minimum 2 lampach a wszystkie nowe lampy canonowskie maja juz to w sobie

CYNIG
                  https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Moja sigma blyska czerwona lampka, ale jest to jedynie sygnalizacja naladowania a nie sterowanie. Jest to ta sama lampka ktora wspomaga AF'a, i moim zdaniem jest to zdecydowanie za waska i za slaba wiazka zeby dalo sie za jej pomoca sterowac lampami. Zreszta sigma dziala w/g systemu Canon'a. W kilku opisach ktore kiedys przerabialem bylo za to napisane, ze jest to bardzo szybka seria blyskow... Tak samo ciezko zauwazyc jak i przedblysk... Gdzies w domu mam te opisy i jeszcze sprawdze...

Pozatym sprawa sie rozbija tez o nikona... On nie ma w body czerwonej lampki a mimo to dziala bezprzewodowo
                    Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                    ...

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Oczywiście, że najlepiej stosować lampy ustawiane manualnie. Potem zmierzyć błysk, dostosować przysłonę, skorygować ewentualnie poziom błysku w jednej czy paru i już.
                      Ale nie o tym.
                      Co do minolty - to body z lampą dogadują się chyba w przedbłysku. Jak dokładnie - nie wiem. Ale wiem, że to działa, bo widziałem.

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

Jest to jedna seria razem z blyskiem glownym. Ciezko zauwazyc.
                        ...

Komentarz

• toni
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 163

napisałem "sterowanie lamp odbywa sią za pomocą podczerwieni" i tu popełniłem błąd , sterowanie odbywa się za pomoca serii krotkich błyskow.
                          Za co przepraszam.....
                          w ten sposób mozna wyzwalać inne lampy...i dalej tak jak napisałem
                          W EX580 mozna wyłaczyć błysk własny lampy kiedy steruje innymi.
                          tego błysku sterującego właściwe nie widać , ale wyzwala inne lampy.
                          Jesli lampy slave to Canony EX lub inne współpracujące ( ja mam takie studyjne żarówki )to mozna używac w trybie automatycznym
                          pozdrawiam
                          i jeszcze raz przepraszam za błąd
                          [email protected]
                          gg 1508208
                          Toni Maola

Komentarz

• miszka
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 132

Czerwona migajaca lampka pod glowica (wspomagacz AF) miga przy wlaczonym trypie slave by dac znac, ze sie naladowala (przelaczcie sobie na slave i wyzwolcie blysk recznie, zacznie migac dopiero jak sie naladuje). A bezprzedodowo lampki IMHO wyzwalane sa poprzez radio a nie podczerwien.

AD "ktos" nie pamietam, Kto to pisal. Od kiedy podczerwien jest widoczna dla ludzkiego oka ??
                            3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
                            "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
                            www.jopczynski.art.pl

Komentarz

• gmoszkow

Zamieszczone przez toni
                              coś ktoś słyszał , coś ktoś wie ......

minek napisał "ale słyszałem, że ze swoimi SaBinami" .....nie wiem jakie modele bo D70 napewno nie
                              Oj z prawdą się mijasz człowieku bo akurat D70 pięknie bezprzewodowo steruje dwoma lampami nikona (SB 600 i SB 800) oraz Sigmą (DG 500 Super). Więc to chyba ty coś uszłyszałeś i coś wiesz....

Pozdrawiam

Happy D70 User :smile: 8)

Komentarz

Pracuję...