Nowy 400D czy używany 20D ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ryjoslaw
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

Nowy 400D czy używany 20D ?

Witam !
    Tak przeglądam, przeglądam to forum i narodziła się we mnie następna wątpliwość. czy lepiej kupić nowego 400D czy używanago np. z Al... 20D?
  • comatus
    Uzależniony
    • 2006
    • 725

Ja postawiłem sobie to samo pytanie i kupiłem używane body 30D

Komentarz

• werek
      Początki nałogu
      • 2007
      • 404

zalezy jak uzywanego i do czego. przejzyj testy i opinie a nastepnie zapytaj sam siebie co ci sie podoba - takie dzialanie jest chyba najlogiczniejsze
      Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

To jednak różne aparaty. Przykładowo rozmiar: jeśli nie odpowiada ci malutki rozmiar 400D, to tylko 20D. Ja np. nie byłbym w stanie użytkować serii 350/400/450, bo dla mnie te korpusy są za małe. 300D wymieniłem na 30D, o 350-ce nawet przez chwilę nie myślałem. Do tego solidność wykonania - 20-ka o wiele więcej wytrzyma.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3609

Duża szansa, że trafisz na zajeżdżoną 20d.
          400d ma też pewne zalety jak np. lepszy AF czy czyszczarkę matrycy.

Komentarz

• comatus
            Uzależniony
            • 2006
            • 725

Jak dla mnie zaletą zauważalna na samym początku w xxD jest wizjer. A co do rozmiarów, to po przesiadce z 300D, nie doznałem jakiegoś wielkiego szoku. Ale w porównaniu z 400D, która zdarzyło mi się trzymać to skok wielkości jest i to na lepsze

Komentarz

• Blindseeker
              Uzależniony
              • 2006
              • 522

Ja bym brał 20D.

Komentarz

• krzys_jg
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 36

Kupując nowe 400D wiesz, że nic wcześniej nie przeżył i nie ma iluś tam tys. klapnięć. 20D są już często dość mocno wyeksploatowane, dlatego trzeba trafić na dobry model. Są plusy i minusy, największą (chyba) wadą jest wielkość 400D i plastikowa, ale dość porządna obudowa, ale nadrabia to nieco szybszym AF.
                Tutaj jak coś to myślałbym o 400D - uzywane 30D oczywiście na korzyść tego drugiego, choc wcale nie bardzo dużej różnicy w cenie.

Komentarz

• m_o_b_y
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1095

Zamieszczone przez krzys_jg
                  Kupując nowe 400D wiesz, że nic wcześniej nie przeżył i nie ma iluś tam tys. klapnięć. 20D są już często dość mocno wyeksploatowane, dlatego trzeba trafić na dobry model. Są plusy i minusy, największą (chyba) wadą jest wielkość 400D i plastikowa, ale dość porządna obudowa, ale nadrabia to nieco szybszym AF.
                  Tutaj jak coś to myślałbym o 400D - uzywane 30D oczywiście na korzyść tego drugiego, choc wcale nie bardzo dużej różnicy w cenie.
                  Też odradzam 20D, bo musi być mocno wyeksploatowane, innych już dziś nie znajdziesz.
                  Lepiej 30D po małym przebiegu, albo nowe 400D.
                  Pozdrówka
                  m_o_b_y
                  --------------------------------------------------------

Komentarz

• iktorn92
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 605

Ja stałem przed tym wyborem i wziąłem 20d i Nie żałuję. Wcale. Wg. Mnie jest lepsza we wszystkim ale to moje subiektywne zdanie. Choć w sumie nie miałem już kasy bo wziąłbym 30d...

Też odradzam 20D, bo musi być mocno wyeksploatowane, innych już dziś nie znajdziesz.
                    No i się z tym nie mogę zgodzić. Moja 20d wygląda lepiej niż nie jedna 30d. Po za tym przebieg mojej sprawdzonej na Żytniej 6,500 czy jakoś tak wiec malutko.
                    Flickr
                    Portfolio Ślubne

Komentarz

• koraf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1748

Ja też wybrałbym 20d/30d używany , kupiłem zresztą taki (drugie body) i jestem zadowolony ( jak na razie ) przy kupnie jednak stawiam jeden warunek : sprawdzenie działania puszki z obiektywami i wiadome pochodzenie ( znany przebieg) bo w ciemno można się naciąć .

Komentarz

• krzys_jg
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 36

Zamieszczone przez iktorn92
                        Ja stałem przed tym wyborem i wziąłem 20d i Nie żałuję. Wcale. Wg. Mnie jest lepsza we wszystkim ale to moje subiektywne zdanie. Choć w sumie nie miałem już kasy bo wziąłbym 30d...

No i się z tym nie mogę zgodzić. Moja 20d wygląda lepiej niż nie jedna 30d. Po za tym przebieg mojej sprawdzonej na Żytniej 6,500 czy jakoś tak wiec malutko.
                        O kolega z Jeleniej Góry widzę Oczywiście, nie można patrzeć, że każdy jest „dojechany”, można znaleźć perełkę:-D ale w większości już tak jest. Poszukać można, ale zawsze zostaje 30D, tutaj szybciej i pewniej coś upolujesz.

Komentarz

• CYNIG
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 694

Zamieszczone przez m_o_b_y
                          Też odradzam 20D, bo musi być mocno wyeksploatowane, innych już dziś nie znajdziesz...
                          Delikatnie mówiąc mijasz sie z prawda z tym "MUSI".
                          Moja 20d ma na liczniku jakies 9000 klapniec i trudno tu mowic o "wyeksploatowaniu" a teraz sluzac jako backup do 5d to jeszcze dluuugo pociagnie ze zblizonym stanem licznika.
                          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• SdoubleU
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 437

20D lub 30D różnice w cenie nie są już taki duże - to puszki o klase lepsze niż modele xxxD - napewno będą trwalsze.
                            SdoubleU
                            ---------------------------
                            Canon :-D

Komentarz

• mjagiellicz
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 95

ja również miałem podobny dylemat i wziąłem 20d. Dlaczego 400d wydaje mi się małą zabawką, a wole coś czuć w ręce.
                              Canon oczywiście :wink:
                              Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
                              Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Komentarz

Pracuję...