Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Czy ktoś z canoniarzy bawił się kiedys dłużej Olkami 410, 510?
Co sądzicie o tych modelach i o ich szkłach? Ceny są bardzo zachęcające (double kit); mam trochę analogów i obiektywów OM i zaczynam się zastanawiać.
Słyszałem o szumach, no i ten 4/3... (sam używam Canona z różnynmi szkłami i kompakta Olka c5060).
Nie zamierzam, póki co, zmieniać systemu...
Czy ktoś z canoniarzy bawił się kiedys dłużej Olkami 410, 510?
Co sądzicie o tych modelach i o ich szkłach? Ceny są bardzo zachęcające (double kit); mam trochę analogów i obiektywów OM i zaczynam się zastanawiać.
Słyszałem o szumach, no i ten 4/3... (sam używam Canona z różnynmi szkłami i kompakta Olka c5060).
Nie zamierzam, póki co, zmieniać systemu...
(na forum Olympusa wszysycy bardzo chwalą)
Pzdr.
I.
Jako były właściciel E500, do którego w modelu E510 dodano stabilizację obrazu, 2MPx więcej i LV, uważam, że to dobry aparat.
Wady:
- mały zakres tonalny,
- szumy prawie w całym zakresie,
- słaba lampa wbudowana,
- słaby AF (brak silnika USM),
- trzypunktowy AF,
- mały i ciemny wizjer.
Reszta - to zalety.
Miałem możliwość pofotografowania trochę E400. Co do jakości obrazu nie będę się wypowiadał, bo zbyt krótko z nim obcowałem - po za tym robiłem wyłącznie jpg-i. Ponadto E410 ma chyba inną matrycę. Co do wielkości - bardzo fajny lekki - całkiem wygodny - trzyma się jak stare aparaty bez wystającego gripa. Nie sprawia wrażenia badziewności . Denerwująca była spawarka, której nie dało się wyłączyć (w E410 - już to poprawiaono). Szkła plastikowe ale dość solidnie spasowane - te kitowe. AF dość szybko wysiadł w średnio jasnym pokoju ale może to kwestia przyzwyczajenia. Jednak właściciel też na to narzekał. To tyle co pamietam.
Generalnie mały poręczny aparacik - na długie górskie wyprawy rewelacja 8).
W sumie myślałem, że jest dużo mniejszy od 350-tki, a w rzeczywistości wielkością zbytnio nie odbiega jest natomiast zauważalnie lżejszy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Dzięki,
400 i 410 to inne aparaty (matryca itd). 510 fajnie leży w ręku, ale tylko tyle mogłem sprawdzić. Ponoć szkiełko 40-150 jest b. przyzwoite. Nie wiem, czy nie jest to najbardziej atrakcyjna oferta a rynku luster amatorskich.
Widziałem ostatnio wystawę zrobiną przez naszych polarników apratem Olek E-300 i muszę przyznać, że byłem pod duzym wrażeniem (ogromne powiększenia).
Ja wypowiem się odnośnie zestawu kitowego sprzedawanego z Olkiem E-300. ZUIKO EZ 14-45 F3.5-5.6, mimo, że szkiełko całkiem przyjemne, wypada fatalnie pod światło. Tutaj efekt jaki pod pewnym kątem generuje (ostatnia fota): http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2543&p=5
Zdziwiłem się bardzo, kiedy zobaczyłem takiego "kwiatka" na zdjęciu. Dodam, że jest to zjawisko dość często występujące i trzeba bardzo uważać, żeby takiej "tęczy" nie złapać przy fotach pod światło.
Jeśli chodzi o E-300, to wymienię trzy najważniejsze wady samego body - ciemny jak du.. wizjer, słaby AF i używalne ISO do 400.
E-300 to już historia, dlatego zdziwiłem się jakością fotek polarników. Kiedyś przymierzałem się do E-500, ale padło na Canona. Ponoć ten kit Olka i tak jest lepszy niż canonowski, no i ten drugi 40-150. Razem niezły zestaw startowy. Jednak sama firma jest trochę nieprzewidywalna, trudno dociec, jakie są perspektywy rozwoju formatu 4/3 (ta sama wielkość matrycy przy pakowaniu kolejnych pikseli).
Rozmary i waga E410 są dla mnie atutem (wycieczki), poza tym używałem dużo małych olków analogowych i sentyment pozostał (świetne szkła OM).
Dzięki,
400 i 410 to inne aparaty (matryca itd). (....)
No właśnie wczoraj popatrzyłem sobie dokładniej z ciekawości i owszem matryca inna (Kodak-Panasonic), nowy firmware, LV, a reszta (obsługa, body) niemal identyczna 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Jako były właściciel E500, do którego w modelu E510 dodano stabilizację obrazu, 2MPx więcej i LV, uważam, że to dobry aparat.
Wady:
- mały zakres tonalny,
- szumy prawie w całym zakresie,
- słaba lampa wbudowana,
- słaby AF (brak silnika USM),
- trzypunktowy AF,
- mały i ciemny wizjer.
Reszta - to zalety.
Piszesz jak by E-510 był rozwinięciem E-500 a tak nie jest. E-500 ma więcej wspólnego z E-300 niż z 510. E-510 to zupełnie nowy aparat.
Mały zakres tonalny? Mniejszy zakres tonalny niż u konkurencji o większych matrycach to się zgodzę, użyte sformułowanie jest nieco krzywdzące.
Szumy? Jak powyżej. Zresztą temat szumów u Olka to sztandarowy argument przeciwko całemu systemowi. Mam Nikona D70s i wcale nie jest lepiej niż w E-300 który był moim poprzednim aparatem.
Słaba lampa wbudowana - rozumiem że porównujesz z 580EX?
Auto Focus: piszesz "słaby" i dodajesz "brak USM" czyli rozumiem że za wolny? No bo przecież u Canona wszystko jest USM, nieprawdaż? USM u Olka nazywa się SWD tak dla wyjaśnienia.
Trzy punkty AF - za mało, zgodzę się. Żeby tylko Nikoniarze nas nie zobaczyli bo nas wyśmieją ze swoimi 51 punktami
Mały i ciemny wizjer: jak w 300/350/400d, nic nowego w tej klasie, no i przy tej matrycy czego można się spodziewać. Za to jest Live View.
A za podanie linka do dpreview dziękuję. Modele 410/510 to pierwsze dSlr Olka które dostały "highly recommended"
Zamieszczone przez Viracocha
Ja wypowiem się odnośnie zestawu kitowego sprzedawanego z Olkiem E-300. ZUIKO EZ 14-45 F3.5-5.6, mimo, że szkiełko całkiem przyjemne, wypada fatalnie pod światło. Tutaj efekt jaki pod pewnym kątem generuje (ostatnia fota): http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2543&p=5
Zdziwiłem się bardzo, kiedy zobaczyłem takiego "kwiatka" na zdjęciu. Dodam, że jest to zjawisko dość często występujące i trzeba bardzo uważać, żeby takiej "tęczy" nie złapać przy fotach pod światło.
Niezły jesteś kolego! Pogrzebałeś modele 410/510 jedną fotką pochodzącą z innego aparatu z innym obiektywem. Gratuluję! Proponuję rozpocząć karierę polityczną.
Zamieszczone przez igor58
Jednak sama firma jest trochę nieprzewidywalna, trudno dociec, jakie są perspektywy rozwoju formatu 4/3 (ta sama wielkość matrycy przy pakowaniu kolejnych pikseli).
Rozmary i waga E410 są dla mnie atutem (wycieczki), poza tym używałem dużo małych olków analogowych i sentyment pozostał (świetne szkła OM).
Nikt nie ma złudzeń co do tego, że Olympus nie docenił szybkości rozwoju technologii matryc w dodatku przy znacznej obniżce ich kosztu. Zostali z lekka na lodzie z mniejszą matrycą. Okazało się że system mimo ciekawych założeń (jedyny zaprojektowany od podstaw jako cyfrowy, telecentryczne szkła itp. itd.) odstaje od konkurencji sięgającej korzeniami do czasów analogowych. Olek nie zrobi swojego 5d bo nie może. No chyba że zacznie jeszcze raz, nazwie rzecz np: 3/4 i da matrycę "słusznych" rozmiarów. Ktoś w to wierzy? Ja nie. Według mnie jedyny sposób na przetrwanie to właśnie aparaty w stylu E-410: małe, lekkie, poręczne, dobrze wykonane.
Zamieszczone przez Kolekcjoner
No właśnie wczoraj popatrzyłem sobie dokładniej z ciekawości i owszem matryca inna (Kodak-Panasonic), nowy firmware, LV, a reszta (obsługa, body) niemal identyczna 8).
Czyli zmienili to co należało zmienić a to co było OK zostało. o to chyba chodzi w rozwoju?
(....)
Czyli zmienili to co należało zmienić a to co było OK zostało. o to chyba chodzi w rozwoju?
A czy ja coś mówię ?
Porównywanie USM z SWD jest co najmniej niefajne. Powód? Canon ma po kilka obiektywów z tym napędem w każdej klasie (zoom, stałka) i przedziale ogniskowych, a Olympus? Dwa obiektywy w sumie na krzyż.
Niezły jesteś kolego! Pogrzebałeś modele 410/510 jedną fotką pochodzącą z innego aparatu z innym obiektywem. Gratuluję! Proponuję rozpocząć karierę polityczną.
Napisałem swoje spostrzeżenia/rozczarowania z użytkowania Olka E-300. Napisałem dokładnie o jakim modelu aparatu piszę i o jakim obiektywie, więc nie wiem co cię tak zabolało. Kitowy zoom, o którym wspomniałem rozczarował mnie nie dlatego, że zobaczyłem fotkę na Fotopolis, ale dlatego, że mi parę "tęcz" wymalował. Zupełnie się tego nie spodziewałem po bardzo chwalonej optyce. Jakbym teraz zastanawiał się nad kupnem Olka, chętnie dowiedziałbym się o tej wadzie optyki, żeby sprawdzić, czy nowy model jest od niej wolny. Za to zacietrzewienie kolegi zupełnie nie wiem skąd wynika. Skoro taki E-300 super sprzęt, to może trzeba było przy nim zostać.
Porównywanie USM z SWD jest co najmniej niefajne. Powód? Canon ma po kilka obiektywów z tym napędem w każdej klasie (zoom, stałka) i przedziale ogniskowych, a Olympus? Dwa obiektywy w sumie na krzyż.
Jeśłi chodzi o napęd SWD, to jest zdecydowanie gorszy od USM, co ma odbicie w szybkości i precyzji działania.
Co się tyczy dobrych obiektywów kitowych Olka, to juz przeszłość.
Olympus doszlusował do konkurencji zastępując naprawdę dobrego kita
14-45, który bardzo mi się podobał, zdecydowanie gorszą wersją 14-42.
Kitowy tele był i jest marny.
Najmocniejszą bronią Olympusa są konkurencyjne ceny. Widziałem ofertę sprzedaży E410 z podwójnym kitem za 1799 PLN.
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez igor58
E-300 to już historia, dlatego zdziwiłem się jakością fotek polarników. Kiedyś przymierzałem się do E-500, ale padło na Canona. Ponoć ten kit Olka i tak jest lepszy niż canonowski, no i ten drugi 40-150. Razem niezły zestaw startowy. Jednak sama firma jest trochę nieprzewidywalna, trudno dociec, jakie są perspektywy rozwoju formatu 4/3 (ta sama wielkość matrycy przy pakowaniu kolejnych pikseli).
Pzdr.
I.
I dobrze, że "padło na Canona", bo jedyną wadą systemu Canona są ceny.
Mówię to z pełną odpowiedzialnościa, jako były Olkowicz, który kosztem niemałych strat finansowych zmienił system na Canona. :smile:
Natomiast Olympus głównie wabi dostępniejszymi cenami.
Pozdrówka
Ostatnio edytowany przez m_o_b_y; 11536.
Powód: Automerged Doublepost
Mówię to z pełną odpowiedzialnościa, jako były Olkowicz, który kosztem niemałych strat finansowych zmienił system na Canona. :smile:
Mnie po wielu latach udanej (ogólnie udanej, bo bywały i gorsze chwile) współpracy z Canonami analogowymi (zarówno FD, jak i EF) podkusiło do cyfry Olka i ... tym sposobem moja żona ma pierwsze lustro z dwoma obiektywami.
He, he. Z tymi cenami to różnie bywa. Dla mnie Canon jest tani jak barszcz w porównaniu do Olympusa. Chciałem zmienić naszą ulubioną markę na E-3 + 300/2.8 + TC i szybko mi przeszło jak zobaczyłem ceny. Zresztą w niższych segmentach rynku też nie jest źle, bo 350d i 400d mają podobne ceny do produktów Olympusa.
Nie sądziłem, że temat wywoła taki odzew.
Gdyby Olympus zagrał tak jak Pentax (czyli dobry wizjer, kompatybilność z starymi szkłami), nie zastanawiłbym się pięciu minut nad dokupieniem np. 410.
Niestety, znów potrzebna przejściówka, brak potwierdzenia ostrości itd.
Jeśli ktoś się interesuje Olkami, polecam forum Olympusa, także świetne texty Andrzeja Wrotniaka (po angielsku) na jego stronie.
Komentarz