[tom517] Zdobycie Tykocina

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tom517
    Początki nałogu
    • 2007
    • 495

[tom517] Zdobycie Tykocina

Trochę rycerzy

Link: Zdobycie Tykocina inscenizacja bitwy
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Jakich rycerzy? (pokaż no ich na zdjęciu)
    Troszkę nie te epoki.
    XVII wiek to szlachta, pospolite ruszenie, wojska zaciężne, ciężka kawaleria (husaria, akurat w tej bitwie chyba nie brali udziału). Epoka baroku a nie średniowiecza.
    Szkoda tylko że i media lokalne kuleją z historii i zachęcają że na tą bitwę zjadą sie "rycerze" z całej Polski .

Komentarz

• tom517
      Początki nałogu
      • 2007
      • 495

:] fakt że się zasugerowałem info w mediach. Niestety miłość i zainteresowanie do histroii wyssał brat - historyk, mi pozostały przedmioty ścisłe .
      Ale teraz sprawdziłem i posłużyłem sie wikipedią: "W późniejszych czasach posługiwanie się określeniem rycerz (rycerski) ma już raczej charakter symboliczny określając zazwyczaj szlachcica lub żołnierza ze stanu rycerskiego."

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez tom517
        Ale teraz sprawdziłem i posłużyłem sie wikipedią: "W późniejszych czasach posługiwanie się określeniem rycerz (rycerski) ma już raczej charakter symboliczny określając zazwyczaj szlachcica lub żołnierza ze stanu rycerskiego."
        No na upartego przejdzie... ale to nie to samo, szczególnie w kontekście tzw "grup rekonstrukcji historycznych" .
        Bitwa z udziałem rycerzy troszkę inaczej się kojarzy niz strzelanie z armat, muszkietów i walka na szable w kontuszach .

Komentarz

Pracuję...