Eos 10D - komunikat C bC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoceramika44
    • 2006
    • 10

Eos 10D - komunikat C bC

Ostatnio po wlaczeniu mojego Eosa 10D pojawia sie pulsujacy komunikat C bC.Wystarczy wykonac jakas dowolna czynnosc w aparacie np.pokrecic kolkiem,przestawic program itp.a aparat wraca do normalnych swoich ustawien i wszystko jest ok.Czy ktos spotkal sie z takim komunikatem i co on oznacza?
    Bede wdzieczny za podpowiedz.
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Strzelam (bo na prawdę zupełnie nie wiem, ale to bym sprawdził) - słaba bateryjka podtrzymująca ustawienia aparatu.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Peri Noid
      Strzelam (bo na prawdę zupełnie nie wiem, ale to bym sprawdził) - słaba bateryjka podtrzymująca ustawienia aparatu.
      trafiłeś :-)

też nie wiedziałem, ale dla rozrywki 10 sek googlania i jest:

http://astro-forum.org/Forum/index.p...eaded&show=&st=&

normalnie się powtarzam, ale ja bym obsługę google wprowadził do programu szkół podstawowych ;-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zainteresowanym podłączaniem do EOS-ów obiektów pochodzących z innych systemów polecam lekturę oferty Raysfoto. Nie mówię że koniecznie należy tam kupować (nie najtaniej, za to dostawca solidny i sprawdzony), ale można tam zdobyć pogląd jakie przejściówki są na rynku dostępne jak kształtuje się ich cena.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• tmaciak
          Uzależniony
          • 2006
          • 610

Zamieszczone przez MacGyver
          Zainteresowanym podłączaniem do EOS-ów obiektów pochodzących z innych systemów polecam lekturę oferty Raysfoto. Nie mówię że koniecznie należy tam kupować (nie najtaniej, za to dostawca solidny i sprawdzony), ale można tam zdobyć pogląd jakie przejściówki są na rynku dostępne jak kształtuje się ich cena.
          To na pewno miało być w tym wątku?
          Pozdrawiam, Tomek
          Canon S-120PC II

Komentarz

• fotoceramika44
            • 2006
            • 10

Dziekuje za podpowiedz--myslalem,ze nic mnie nie zaskoczy a tu taka plama! jeszcze raz dzieki

Komentarz

• fotoceramika44
              • 2006
              • 10

Kupilem dzisiaj nowa baterie CR2025 szybko wymienilem i.......C bCb nadal miga! Jako ze dotyczy to bateri podtrzymujacej wiec trzeba sie z tym pogodzic z tym ze mam drugiego Eosa D30 i wszystkie trzy baterie zalozone do niego nie sygnalizuja wyczerpania z kolei zalozone do Eosa 10D i owszem:druga ciekawostka:wyjecie bateryjki z D30 nie zmienia nastawien daty i czasu a w 10D za kazdym razem trzeba na nowo ustawiac i jeszcze jedna ciekawostka dziesiatki w EXIFie jest inny numer body niz ten na spodzie aparatu,chyba byl zmieniany firmware bo ma 2.0.1 ale czy to ma wplyw na numer body?Z tej dziesiatki jestem zadowolony i nichcialbym mieszac w to Zytniej

Komentarz

• iktorn92
                Uzależniony
                • 2007
                • 605

Ja na twoim miejscu wymienił bym firmware na nowsze chyba że nie ma to ponownie zainstalował to samo.
                Flickr
                Portfolio Ślubne

Komentarz

• kociu
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 111

Mam ten sam komunikat, czy może coś się wyjaśnilo u was i wiecie co jest jego przyczyną ?

Pozdrawiam
                  eos 10D, zenit TTL
                  kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Komentarz

• adawro
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1109

Przeczytaj uważnie ten wątek - przyczyna jest podana - rozładowana bateryjka podtrzymująca ustawienia i zegar aparatu.
                    R3 + RF85LDS

Komentarz

• kociu
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 111

Zamieszczone przez adawro
                      Przeczytaj uważnie ten wątek - przyczyna jest podana - rozładowana bateryjka podtrzymująca ustawienia i zegar aparatu.
                      Przeczytałem uważnie i napisałęm ze mam to samo, czyli wymiana baterii podtrzymującej na nową nie załatwiła problemu - cbc wciąż się wyświetla.
                      eos 10D, zenit TTL
                      kilka obiektywów, statyw, wężyk home made...

Komentarz

• adawro
                        Pełne uzależnienie
                        • 2011
                        • 1109

A - skoro wymiana nie pomogła to styki tej bateryjki mogły zaśniedzieć lub się odkształcić i nie kontaktują. Możliwe , że nowa bateryjka jest też zepsuta - sprawdź ją woltomierzem.
                        R3 + RF85LDS

Komentarz

Pracuję...