Cena 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Chris_11
    Uzależniony
    • 2006
    • 572

Cena 40D

Witam!

Przymierzam się do zakupu 40D, ale zastanawia mnie, czy warto jeszcze czekać na spadek ceny, czy będzie on rzędu 100-200 złotych w ciągu kilku najbliższych miesięcy, czy może 500 zł. O ile w pierwszym przypadku wolę się sprężyć i kupić już teraz ciesząc się nowymi możliwościami, o tyle w drugim wolałbym już poczekać...

W związku z tym, chciałem się dowiedzieć jakie są Wasze przypuszczenia odnośnie spadku ceny 40D. O ile stanieje w przeciągu najbliższych kilku miesięcy.
    Być może ktoś z Was śledzi spadki cen Canonów na przykładzie 400D, 30D (czy ma to w ogóle jakieś odniesienie ? ) lub jest tak oblatany jak eksperci wyceniający auta na TVNTurbo, że jest w stanie mniej więcej określić. :wink:

Pozdrawiam! :-)
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Pomyśl sobie, ilu fajnych fotek nie zrobisz czekając, aż cena aparatu jeszcze spadnie. Chyba, że masz inny aparat i jednak wystarcza Ci to co ci umożliwia. Wtedy się zastanów, czy na pewno chcesz zmieni puszkę ;-) To tylko taki mały komentarz.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

Czekaj za rok dwa na pewno będzie sporo tańsze
      tyle ze wtedy będziesz się zastanawiał nad zakupem następcy 40D
      i tak dalej i tak dalej, w koncu będeziesz się całe życie zastanawiał

Komentarz

• popmart
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1721

aż do realnych decyzji o wypuszczeniu następcy cena aparatu pozostanie prawie bez zmian ... może stanieć o 5-10 % max w ciągu roku, na więcej bym nie liczył. 40D to młody model i ma przed sobą ok 1 roku trzymania ceny

chyba że konkurencja w znaczący sposób wpłynie na ten stan rzeczy ale imo nie ma obaw.

Komentarz

• Chris_11
          Uzależniony
          • 2006
          • 572

Bebesky... Z tym, że ja nie mam zamiaru czekać i odwlekać.
          Widać nie doczytałeś, że pytam o kilka najbliższych miesięcy (maj, czerwiec) i dlatego zastanawiam się, czy jest to osczędność 100-200 złotych, które można przeboleć, czy 500 złotych, nad którymi już warto się zastanawiać i jeszcze pomęczyć z trabantem lub czy jest to w ogóle oszczędność, bo aparat będzie trzymał cenę.

Foto-Blog

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Wszystko to wróżenie z fusów, ale wydaje mi się, ze 40D ma teraz dobrą cenę i nie widzę żadnych rynkowych powodów, dla których miałaby ona zauważalnie się obniżyć w niedługim czasie.

Komentarz

• bebesky
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1231

Zamieszczone przez Chris_11
              Bebesky... Z tym, że ja nie mam zamiaru czekać i odwlekać.
              Widać nie doczytałeś, że pytam o kilka najbliższych miesięcy (maj, czerwiec) i dlatego zastanawiam się, czy jest to osczędność 100-200 złotych, które można przeboleć, czy 500 złotych, nad którymi już warto się zastanawiać i jeszcze pomęczyć z trabantem lub czy jest to w ogóle oszczędność, bo aparat będzie trzymał cenę.
              poczekaj to zobaczysz
              nikt tego nie wie.
              a jeżeli złotówka się osłabi to 40D nie stanieje tylko podrożeje

Komentarz

• Chris_11
                Uzależniony
                • 2006
                • 572

Dlatego, korzystając z okazji, że złotówka jest silna a funt słabiutki, skuszę się na ściągnięcie z Lądku Zdroju. ;-)

Cena tam jest o przynajmniej 500 złociszy mniejsza niż u nas.

Foto-Blog

Komentarz

• Fajer
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 290

40D od samego początku jest dość tani, więc również nie liczyłbym na spadek ponad 400,- do lutego 2009 - kiedy (tradycyjnie po 18 miesiącach) jest szansa na następcę.
                  [fotolog] faj3r.blogspot.com
                  [galeria] www.tgf.art.pl
                  ----
                  EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Chris_11
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 572

Nie no... Roku nie będę czekał. Czerwiec to najdalszy termin, kiedy chciałbym już macać własne 40D.
                    Dlatego chyba pofatyguję Znajomych z wysp, żeby mi zakupili i przywieźli przy okazji Świąt Wielkanocnych, bo cena funta naprawdę kusi.

Co sądzicie o tym?

http://cgi.ebay.co.uk/Canon-EOS-40D-...QQcmdZViewItem

Foto-Blog

Komentarz

• popmart
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1721

no za 3000PLN to jeśli jest bezpiecznie to wogóle bym sie nie bał znaczącego padku ceny .... bez przesady .... imo w Polsce za rok bedzie tyle kosztował .

Komentarz

• BlackMan23
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 48

Nie no widze ze na to samo polujesz co i ja! Nawet link ten sam! Cena mysle ze dobra,sam sie juz prawie skusilem...moze jutro....
                        sigpic

Komentarz

• Chris_11
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 572

Poluję, bo to najniższa cena na ebay'u. Tylko nie mogę tam znaleźć informacji, czy można odebrać osobiście. Jest to dużo pieniędzy i wolałbym jednak "osobiście" odbierać, nawet gdybym miał dopłacić te 50 funtów.

Foto-Blog

Komentarz

• JiNN
                            Zablokowany
                            • 2007
                            • 220

A ja własnie śledzę cene od Listopada 2007 roku i na początq grudnia pisalem,że koło lutego-marca cena bedzie wynosiła mniej wiecej 3k.Duzo sie nie pomyliłem na allegro można dostać nowe średnio za 3,5k. I myslę ,ze do marca jeszcze spadnie w granicach 200 zł max.Przed sezonem letnim pewnie jeszcze więcej ze względu na porę roq i zakupy które wiekszość z nas dokonuje własnie w tym okesie.

Sam sie przymierzam do zakupu 40D ale to w przyszłym miesiącu

Ps. cena w przeciągu 3 miesięcy spadła około 500 złoty.Tylko,że wszyscy czekali na nastepce 5D a tu klapa.IMO uważam,iż to było głownym czynnikiem spadku ceny teraz ona sie troszke zacznie stabilizować. (oczywiście konkurencja tez nie jest bez znaczenia)

Komentarz

• BlackMan23
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 48

Poluję, bo to najniższa cena na ebay'u. Tylko nie mogę tam znaleźć informacji, czy można odebrać osobiście. Jest to dużo pieniędzy i wolałbym jednak "osobiście" odbierać, nawet gdybym miał dopłacić te 50 funtów.
                              Z tego co ja wyczytałem to chyba można tylko trzeba maila do nich napisac i sie umówic co i jak.
                              "Local collection also available
                              Local collection also available. please e-mail us for more details if you wish to collect the camera. please note: £15 for administration fee will apply for local collection "

Wiem ze to sporo kasy dlatego ja jutro jade do sklepu w Middlesbrough za namowa sprzedawcy ze sklepu foto bo tam jest sklep ktory ma ceny internetowe a sprzet na miejscu do wgladu i do wymacanka,mozna potestowac i wybrac dlatego sie wstrzyamlem z kupnem jeszcze.Wiec jak masz mozliwosc odebrac osobiscie to chyba jestes w UK wiec radzilbym Ci znalezc podobny sklep.
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...