EOS + Nikon F - pomocy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Miedziak
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

EOS + Nikon F - pomocy

Witam!
    Niedawno stałem się dumnym posiadaczem 350D z kitowym obiektywem. Jak na razie pozbyłem się funduszy i w najbliższym czasie nie będę mógł sobie pozwolić na zakup dodatkowego obiektywu, ale w szafie mam dwa obiektywy Exakta Varioplan AF, z mocowaniem Nikon F. Słyszałem, że można dostać przejściówki, dzięki którym obiektyw będzie współpracował z EOSem (jak M42), tyle, że są drogie i trudnodostępne. Czy ktoś z Was wie coś więcej w tym temacie? Gdzie szukać, ile to rzeczywiście kosztuje, itp?
    Pozdrawiam,
    Miedziak
    Ostatnio edytowany przez Miedziak; 14812.
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2085

Zamieszczone przez Miedziak
    Słyszałem, że można dostać przejściówki, dzięki którym obiektyw będzie współpracował z EOSem (jak M42), tyle, że są drogie i trudnodostępne.

Ja kupowalem tutaj
    http://cgi.ebay.pl/AF-CONFIRM-Nikon-...mZ180212348469

Przejsciowka z potwierdzeniem AF - calosc kosztow z przysylka do domu to okolo 90zł.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Witam!
      Niedawno stałem się dumnym posiadaczem 350D z kitowym obiektywem. Jak na razie pozbyłem się funduszy i w najbliższym czasie nie będę mógł sobie pozwolić na zakup dodatkowego obiektywu,
      a próbowałeś zrobić jakieś zdjęcia kitowym?
      co Ci w nim nie odpowiada?

ale w szafie mam dwa obiektywy Exakta Varioplan AF, z mocowaniem Nikon F.
      Jakie konkretnie?
      a z grubsza mówiąc - jeśli posiadają pierścień przysłon, to da się używać bez problemu, oczywiście AF nie będzie działał.

Słyszałem, że można dostać przejściówki, dzięki którym obiektyw będzie współpracował z EOSem (jak M42), tyle, że są drogie i trudnodostępne. Czy ktoś z Was wie coś więcej w tym temacie? Gdzie szukać, ile to rzeczywiście kosztuje, itp?
      tam gdzie wszystko inne:
      http://www.allegro.pl/search.php?str...&category=8863
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Miedziak
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 19

Dzięki za podpowiedzi!
        Do Gwozdzt- tak, próbowałem robić obiektywem Kitowym i jestem z niego zadowolony Powodem, dla którego interesuję się tą redukcją jest to, iż jedna z Exakt ma zakres ogniskowych 70- 210mm, czyli stanowiłaby fajne uzupełnienie zestawu (przynajmniej w oczach amatora, którym jestem).
        Co do dokładnego modelu obiektywu, to jest to Exakta Varioplan AF f/4/5.6 (średnica montowania filtra 52mm) i posiada pierścień przysłon. Hmm, czyli na działąnie AF nie mam co liczyć?
        Pozdrawiam

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Dzięki za podpowiedzi!
          Do Gwozdzt- tak, próbowałem robić obiektywem Kitowym i jestem z niego zadowolony
          to dobrze, bo coraz czesciej ludzie szukaja zamiennika dla KITa nie zrobiwszy nim nawet zadnego zdjęcia ;-)

Powodem, dla którego interesuję się tą redukcją jest to, iż jedna z Exakt ma zakres ogniskowych 70- 210mm, czyli stanowiłaby fajne uzupełnienie zestawu (przynajmniej w oczach amatora, którym jestem).
          Co do dokładnego modelu obiektywu, to jest to Exakta Varioplan AF f/4/5.6 (średnica montowania filtra 52mm) i posiada pierścień przysłon. Hmm, czyli na działąnie AF nie mam co liczyć?
          Jeśli posiada przysłonę regulowaną pierścieniem to obiektyw da się używać w trybach Av i M.
          Natomiast na AF nie ma szans. Żadnych.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Miedziak
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 19

No i pięknie Dzięki wielkie za pomoc. Właściwie o to mi chodzi, żeby dawał pomiar światła i działał w trybie M, gdyż tylko z niego korzystam... z różnymi skutkami, ale uparłem się, że nie będę sobie "pomagał" ustawieniami automatycznymi- jak się uczyć, to solidnie
            P.S. W linku, który mi przesłałeś są dwie aukcje - czy oba adaptery "obsłużą" ten obiektyw?
            Pozdro i jeszcze raz Wielkie Dzięki

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

No i pięknie Dzięki wielkie za pomoc. Właściwie o to mi chodzi, żeby dawał pomiar światła i działał w trybie M, gdyż tylko z niego korzystam... z różnymi skutkami, ale uparłem się, że nie będę sobie "pomagał" ustawieniami automatycznymi- jak się uczyć, to solidnie
              Z preselekcji przysłony mozesz spokojnie korzystać - nie trzeba być aż takim purystą :-)

P.S. W linku, który mi przesłałeś są dwie aukcje - czy oba adaptery "obsłużą" ten obiektyw?
              jestem przekonany że tak.
              Dla siebie wybrałem ten srebrny, bo podejrzewam że z czarnego pewnie z czasem zacznie złazic farba i nie dość, że by paskudnie wyglądał (vide hot-shoe), to jeszcze gotów zasyfić body i szkło odpryskami :-)
              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Miedziak
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 19

Przekonałeś mnie
                Też zdecyduję się na srebrny.
                Jeszcze raz dzięki za info
                Pozdrawiam
                Miedziak