1V jakie ma lustro ... pytam bo nie wiem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rafał205

1V jakie ma lustro ... pytam bo nie wiem

Mam pytanie:
    Jakie lustro ma 1v Pół przepuszczalne czy tez nie?
    Gdzieś wyczytałem ze pół przepuszczalne, ale nie do końca było to wiarygodne źródło a nigdzie indziej nie mogę znaleźć potwierdzenia tej opinii
    Moim drugim pytaniem jest jak to się ma do 1N RS czy on ma takie samo lustro czy nie …
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 5119

Zamieszczone przez Rafał205
    Mam pytanie:
    Jakie lustro ma 1v Pół przepuszczalne czy tez nie?
    Gdzieś wyczytałem ze pół przepuszczalne, ale nie do końca było to wiarygodne źródło a nigdzie indziej nie mogę znaleźć potwierdzenia tej opinii
    Moim drugim pytaniem jest jak to się ma do 1N RS czy on ma takie samo lustro czy nie …
    Każdy EOS ma częściowo półprzepuszczalne lustro (na środku) i drugie lustro pod glównym, bo układ czujników AF znajduje się na dole komory lustra.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• an_zak
      Początki nałogu
      • 2006
      • 427

Pewnie chodziło Ci o to:

1, 1N, 1V ma lustro ruchome, klasyczne (oczywiście jest ono też półprzepuszczalne, by zapewnić światło do pracy układowi AF)

1N RS ma stałe lustro półprzepuszczalne (część światła idzie non stop na matówkę i czujniki AF, reszta na migawkę) - nie podnosi/opuszcza lustra w trakcie pracy

Komentarz

• Rafał205

Źle sprecyzowałem pytanie oczywiście chodziło mi właśnie o to czy jest stałe czy też nie
        Dzięki za odpowiedź jednak, że narodziło się w moim umyśle nowe pytanie …
        Czy w przypadku 1N RS utrata światło jest duża czy nie ma to większego znaczenia ….?
        Oraz które z tych 2 rozwiązań jest lepsze pod względem praktycznym, stałe czy tradycyjne lustro?

Komentarz

• Endriu86
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 44

podczas gdy w "normalnym" EOSie transmisja światła wynosi 67%/37% to w RS (RapiDShutter) jest odwrotnie...
          ale czymze jest drobna utrata jasności przy możliwości patrzenia podczas robienia serią...
          1V-HS, 30D, FX-D, ProSD

Narzędzia pracy...

Komentarz

• Rafał205

OK dzięki za cenne uwagi

Komentarz

Pracuję...