eos 400d noise raw vs jpeg

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • agent
    Coś już napisał
    • 2007
    • 71

eos 400d noise raw vs jpeg

Dla niektorych to pewnie oczywiste, ale mnie przez jakis czas przyprawialo o zgryzote i juz zaczalem myslec, ze cos jest nie tak z moja czterysetka.
    Sprawa rozchodzi sie o szumy.
    Czytalem duzo nt szumow w eosie 400d jeszcze przed zakupem i wszyscy chwalili jakie to cudo, ze uzyteczne do iso 800 itd itp. pewnie kazdy juz sie o tym sporo naczytal.
    No i ok. Mam go juz jakis czas i ciagle mi cos nie gralo, bo zdjecia wychodzily
    juz zaszumione od iso 400, natomiast przy iso 800 juz istna rzez (mowie tu o raw'ach, ale o tym dalej).
    Przeto zaczalem twierdzic, ze albo z moim aparatem jest cos nie tak, ale jakis spisek w sieci i wszyscy klamia.
    Dalej bawilem sie aparatem i juz sporo zdjec przepuscilem przez lusterko, jednak irytacja nie dawala mi spokoju. Wpadla jednak okazja, ze musialem na szybko zrobic pare fotek i przelaczylem sobie format na jpeg.
    I jakiez bylo moje zaskoczenie, gdy na iso 800 czysciutko wszystko zaczelo nagle wychodzic eureka pomyslalem ciekawosc zaprowadzila mnie na
    dpreview.com, gdzie znalazlem to:

http://www.dpreview.com/reviews/canoneos400d/page18.asp

luzik . oswiecenie, ze raw to jak samo tlumaczenie wskazuje surowy format.
    i w sumie nic sie nie zmienilo, dalej neat image
    tak tylko pisze jakby ktos tez sie dziwil ocb z tymi szumami
    ---
    5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez agent
    tak tylko pisze jakby ktos tez sie dziwil ocb z tymi szumami
    Mnie bardziej zdziwiło ocb z zakładaniem wątku o 400D w podforum "Sprzęt fotograficzny (inny)" ?
    Przeniosłem...

Komentarz

• agent
      Coś już napisał
      • 2007
      • 71

a oups, wybacz jakos sie zamotalem chyba, az sam sie dzisiaj zdziwilem... zwale to na pozne godziny nocne (wlasciwie juz poranne)
      ---
      5D + 40D + S14/2.8 + EF 28/1.8 + EF 50/1.4 + EF 85/1.8 + 430EX

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

I tak z wady zrobiła się zaleta. ;-)

Komentarz

Pracuję...