Nietypowe mocowanie aparatu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukasus
    Bywalec
    • 2007
    • 165

Nietypowe mocowanie aparatu

Czy ktoś z was próbował kiedyś mocować aparat w nietypowych miejscach ..
    Ja mam teraz pewien problem.
    Na załączonym zdjęciu widać belki pod sufitem.

Do jednej z takich belek (dokładnie nad obręczom) będę chciał przymocować aparat obiektywem skierowanym pionowo w dół. Być może będzie to Sigma 70-200 (wersja cięższa)
    albo Canon 50 f/1,8 (wersja leciutka).
    Na razie nie mam koncepcji po za taśmą klejącą .. ale obawiam się że to może troszkę oszpecić body ..
    Są jakieś inne propozycje ?
    Najlepiej jak był by to tanie i jednocześnie stabilne.
    Eos system
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Pierwsza rzecz to taka ze jak sie tam dostać i to jest problem nie znam hali ale z reguły będzie gdzieś z 10-15 może nawet 25m wiec to jest problem. Druga sprawa to jak go będziesz wyzwalał rozumiem bez przewodowo?
    następnie na co złapiesz ostrość? w 50 1.8 (nie znam hali) przymkniesz do 2.8 -3.2 ale co z tego go za duża nie jest a czas sie wydłuża. Samo mocowanie jest problemem bo szkoda żeby body spadło a znowu przymocować. nawiercić belek ci nie pozwolą a tak byś na srube 1/4 cala zamocował. może jakiś stelaż przykręcany na ścisk do belek? masz trudne zadanie....
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• ukasus
      Bywalec
      • 2007
      • 165

wysokość wcale nie jest taka duża jak piszesz .. koło 7 metrów nad obręczami ..
      jak się dostać to kolejny problem .. ale z tym sobie poradzę
      wyzwalanie bezprzewodowe ... to już najmniejszy problem
      zakładając że 7 m nad obręczom .. to dal 50mm przy f/2,8 głębia wynosi 2,5 metra (spokojnie wystarczy) .. a ustawię na obręcz i wyłączę AF
      przy 100 mm jest już gorzej ale spokojnie do 5,6 mogę przymknąć .. wtedy 126 cm głębi trochę mało ale myślę że starczy
      hmm co do mocowanie .. stelaż mówisz ... hmm dzisiaj się tam wdrapie i pomierzę wszystko .. może stelaż to będzie jakieś wyjście .. a nie da rady jakoś prościej .. by było bardziej uniwersalne ??
      Eos system

Komentarz

• czajna
        Początki nałogu
        • 2005
        • 401

A community for sports photography, sports action, and photojournalism for the professional photographer, student photographer and hobbyist.

W linku masz ciekawie pokazane czego używa ten koleś... Są tam opisane różnego typu mocowania stosowane przy fotografii sportu m.in. klamy do przykręcenia na tablicę... i czegoś takiego musiałbyś szukać...

Komentarz

• iktorn92
          Uzależniony
          • 2007
          • 605

Aaa dokładnie wdrap sie i dowiedz na czym dokładnie stoisz. Ja bym obstawiał 50mm i puszkę bez gripa żeby lżej było. do tego z tym mocowaniem musisz poszukać czegoś takiego. napisałeś że przymkniesz do 5.6 tylko co wtedy iso 1600?? chyba lepiej 50mm przymknąć do 2.8-3.2 i będzie gitara.

BTW widzialem necie goście do koszów montowali a nie do sufitu
          Flickr
          Portfolio Ślubne

Komentarz

• ukasus
            Bywalec
            • 2007
            • 165

Zamieszczone przez iktorn92
            Aaa dokładnie wdrap sie i dowiedz na czym dokładnie stoisz. Ja bym obstawiał 50mm i puszkę bez gripa żeby lżej było. do tego z tym mocowaniem musisz poszukać czegoś takiego. napisałeś że przymkniesz do 5.6 tylko co wtedy iso 1600?? chyba lepiej 50mm przymknąć do 2.8-3.2 i będzie gitara.

BTW widzialem necie goście do koszów montowali a nie do sufitu
            czyli czego ..? bo ja tam mam kropkę ..
            załączone zdjęcie było robione przeze mnie na iso1600 .. a z pod sufitu bede miał lepsze oświetlenie bo lampy też są pod sufitem
            50mm z takiej odległości to może być za szeroko .. dlatego obawiam się że będę musiał Sigme .. no chyba że jakąś stałkę około 100mm uda mi sie pożyczyć na jeden mecz

za koszem to później .. bo tam to mocowanie musi być bardzo dobre .. bo przy wsadach .. a nawet rzutach cała tablica lata .. na razie spróbuję nieruchomy sufit

ps. po za tym musiał bym najpierw umyć tablicę
            Eos system

Komentarz

• czajna
              Początki nałogu
              • 2005
              • 401

A oglądałeś to co podałem w linku, tam koleś pokazuje te klamy i mówi, że wystarczą do utrzymania aparatu na tablicy nawet przy wsadach, które w nba są efektywniejsze niż w polskiej lidze...

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez ukasus
                ale obawiam się że to może troszkę oszpecić body
                Hm? A co to za problem? W gablotce będzie się źle prezentować czy co?
                To tylko narzędzie .

Komentarz

• ukasus
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 165

ok ale skąd wziąć takie klamy ... ..
                  po za tym ja nie będę mocował do tablicy.. tylko do szkieletu sufitu .. a najprawdopodobniej do tych dużych prostokątnych przewodów wentylacyjnych bo tak tam chce wejść
                  edit
                  Zamieszczone przez Vitez
                  Hm? A co to za problem? W gablotce będzie się źle prezentować czy co?
                  To tylko narzędzie .
                  heheh
                  nie nie ja nie z tych .. i tak już body i obiektywy wyglądają dalece od nowości .. tylko ja tego body będę też używał w codziennej pracy fotoreportera .. no i nie chciał bym odstraszać ludzi jakimś klejącym sie do wszystkiego aparatem
                  Ostatnio edytowany przez ukasus; 9003.
                  Eos system

Komentarz

• temol
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 113

Zamieszczone przez ukasus
                    ok ale skąd wziąć takie klamy ... ..
                    http://www.manfrotto.com/Jahia/site/...fonce/pid/1823
                    Jesteśmy polskim dystrybutorem renomowanych marek oferujących sprzęt i akcesoria foto/wideo: Manfrotto, Avenger, Gitzo, Linhof i innych.

Tomek.

Komentarz

• Mutt
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 252

Spróbuj manfrotto/bogen superclamp
                      Instagram

Komentarz

• Soundman
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 371

a może takie coś ??

http://www.allegro.pl/item303808771_...yduj_sam_.html

nie jest to manfrotto ale zawsze lepsze niż taśma klejąca

Komentarz

• Army
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 84

Sorry Soundman ale jezeli to kosztuje 15 zeta to nie zawiesil bym na tym 400d z kitem chociazby przez wzglad na bezpieczenstwo graczy
                          Jak by to bylo z lepszych komponentow wykonane to bym z marszu 2 kupil.
                          WojciechArtyniew.com

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Zamieszczone przez Army
                            Sorry Soundman ale jezeli to kosztuje 15 zeta to nie zawiesil bym na tym 400d z kitem chociazby przez wzglad na bezpieczenstwo graczy
                            Jak by to bylo z lepszych komponentow wykonane to bym z marszu 2 kupil.
                            W sumie czemu nie? Tylko dodatkowo bym jednak przywiązał aparat jakąś linką do szkieletu sufitu jako zabezpieczenie.

Komentarz

• ripek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1486

Tylko że taki kadr z góry będzie mega nieciekawy .. zrobisz setkę takich samych zdjęć. Postaraj się umieścić aparat na koszu i jakisz fisheye... To będzie fajne.

Widzę że kosz jest przeźroczysty .. może aparat za tą plexi umieść pod kątem w dół?
                              Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

Pracuję...