Nowe tamrony??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Goomis
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1893

Nowe tamrony??

Witam!

Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił... Może Cichy coś wie jako "dealer"?

P.S. a jak wygląda awaryjnośc tamronów? Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Ja wiem, że będzie odświeżona linia obiektywów, ale tu chodzi o Nikona a nie o Canona. Po prosru wsadzą chipy i silniki, bo do tej pory był śrubokręt.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Goomis
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1893

No właśnie nie wiem ten kolo twierdzi, że się właśnie tamron dogadał z Canonem i maja chipy Canonowskie te "nowe" tamrony? Lipa jakaś? Na pewnoe mowa o Canonie bo jeszcze właśnie mówił, że tamron sie z CANONEM dogadał a sigma nie i dlatego tego tamrona poleca(bo kumpel sie zastanawiał nad sigmą 17-70) Wierzyc czy nie? Możliwe, że jeżeli wozi od germańców to właśnie ma jakiś dostęp do tej odświeżonej linii? Bo na pewno nie chodzi mu o różnicę między Di I i Di II bo od początku była mowa o 17-50 a on jest tylko Di II przecież
      5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Ta, wepchają czipy i USM z Canona. UPS, sorki już po dobranocce.

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Myślę, że chodzi raczej o to, że Tamron nie robi tak jak Sigma reversengineering, tylko dogadał się z Canonem w sprawie specyfikacji interfejsu Body-Obiektyw.
          Zapraszam

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

Zamieszczone przez michalab
            Myślę, że chodzi raczej o to, że Tamron nie robi tak jak Sigma reversengineering, tylko dogadał się z Canonem w sprawie specyfikacji interfejsu Body-Obiektyw.
            I to raczej już dawno, bo ja nie słyszałem o tym żeby ktoś miał jakieś problemy z Tamronami w stylu Err 99 albo nie domykanie przysłony etc. FF/BF to i canony mają .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• lynx
              Bywalec
              • 2005
              • 127

Z tego co pamiętam, to Tamron i Tokina od dawna miały wykupioną licencję od Canona, a tylko Sigma kombinowała i kombinuje bez licencji.

Komentarz

• michalab
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1580

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                I to raczej już dawno, bo ja nie słyszałem o tym żeby ktoś miał jakieś problemy z Tamronami w stylu Err 99 albo nie domykanie przysłony etc. FF/BF to i canony mają .
                No właśnie, ale sprzedawca coś pokręcił.
                Zapraszam

Komentarz

• Fajer
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 290

Zamieszczone przez Goomis
                  Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej rodziny(tutaj jakieś literki) i są troszke droższe bo o około 100zł ale sęk w tym, że niby tamron się dogadał z Canonem i produkują teraz szkła z chipami Canonowskimi bo wykupili od nich licencję i że teraz mając równie celny i dokładny AF co elki Canona i są trochę szybsze bo lepiej łapią ostrośc. Chciałem się zapytac czy ktoś coś wie bo na tamron.pl nic nie widziałem a wolałbym nie odgrywac tutaj łatwowiernego debila i dac się skroic na dodatkowe 100zł za niby nowe lepsze szkło a to się okaże, że to to samo a sprzedawca mnie w c..ja zrobił...
                  Nie pokręcił, tylko na lewo chciał 100,- na szkle zarobić i tyle...
                  [fotolog] faj3r.blogspot.com
                  [galeria] www.tgf.art.pl
                  ----
                  EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez lynx
                    Z tego co pamiętam, to Tamron i Tokina od dawna miały wykupioną licencję od Canona, a tylko Sigma kombinowała i kombinuje bez licencji.
                    To czemu niektóre Tokiny też miały problemy?
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• lynx
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 127

O to należy pytać Tokinę, może od Canona otrzymała tylko software, a nie hardware? Różnica jest taka, że nowsze cyfrowe puszki Canona celowo skonstruowane były tak, by nie współpracowały poprawnie z obiektywami Sigmy, a nie Tokiny czy Tamrona. To, że Sigma po jakimś czasie znalazła rozwiązanie tego problemu, przynajmniej teoretycznie, to już inna historia. Niektóre Tokiny wyprodukowane przed rozpoczęciem produkcji 300D mogą z jakiegoś powodu nie współpracować z nowszymi puszkami, ale Sigma to z zasady żadna nie będzie działać poprawnie.

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

Dobra już kupiłem tego Tamrona. W końcu i tak nie od tego kolesia(P.S. Cichy to Twój znajomy był tak w ogóle-podobno nawet razem współpracujecie Niejaki Krzysztof-nawet dzwonił do Ciebie w piątek rano czy jesteś bo z jego 3 tamronów wszystkie przejawiały FF jak jasny pierun :P) Pojechaliśmy w końcu do innego sklepu w Poznaniu( www.digital24.pl - jakby kogoś interesowało) i pierwszy przypięty tamron do nowej 40-stki od razu walnął w punkt. W ogóle bo czytałem coś, że niby te 17-50 są "skręcane" w chinach czy coś. Ja mam Japańca - może to w tym tkwi szczegół "poprawności" tamronów?(ale nie wiem jakie były te pierwsze 3 i tamtego faceta-nie sprawdziłem) W każdym razie myślę, że tamronki z dystrybucji PL są "bezpieczne" pod względem poprawności. Tak nawet twierdził koleś z digitala. Mówił, że jak narazie z około 15tamronów jakie sprzedali w styczniu nikt nie zgłaszał błędów ostrości.

Komentarz

• michalab
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1580

Błędy w implementacji?
                          Zapraszam

Komentarz

• boko

pytanie o spzredwce tamronów i tę gwarancję

Zamieszczone przez Goomis
                            Witam!

Otóż zamierzam kupic tamrona 17-50/2.8 i już znalazłem pana sprzedawcę i wczoraj z nim rozmawiając powiedział mi, że ma jakieś nowe tamrony z nowej Bo ten kolo wiem, że sprowadza sprzęt z niemiec bezpośrednio z hurtowni i dlatego ma taniej ale coś podejrzewam, że mogę pomarzyc o gwarancji PL Czy może istnieje jakaś możliwośc wykupienia ogólnej gwarancji PL albo tamron w Polsce honoruje jakieś karty gwarancyjne niemieckie? (tak jak Canon teraz musi honorowac gwarancję europejską, bo wiem, że wcześniej się na nią wypinał)
                            Mam pytanie mieszkam w Bydgoszczy i mam upatrzonego Tamrona.. niestety najbliższy odszukany pzreze mnie sklep mającyw ofercie te obiektywy to Poznań/Gdańsk.
                            Mogę prosić o jakiś namiar na tego sprzedawcę? Bądź innego (ale z Tamronami)?
                            PZDR

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

szukaj a znajdziesz :]

Komentarz

Pracuję...