Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
witam wątek może banalny dla kawalerów ale dla żonatych. Ile się trzeba czasem naprodukować bo niby po co nam nowy obiektyw czy grip i to jeszcze za taką cenę. pomysł zaczerpniety z innego wątka." identycznie, choc kawaler. swoja droga polecam na zoltym forum watek 'jak powiedziec zonie o nowym tele'. duzo zyciowych porad...
ja wlasnie mysle jak do domu niepostrzezenie przeszmuglowac 5d." napisał Badi
Kochanie, mam dwie wiadomości - dobrą i złą. Dobra - wygrałem body/obiektyw (niepotrzebne skreślić)!!! A teraz zła - ukradli mi ..... złotych. (( To byli baaardzo źli ludzie ;-)
> 'jak powiedziec zonie o nowym tele'.
tego niestety nie wiem, ale
> jak do domu niepostrzezenie przeszmuglowac 5d."
to bym pomysł miał, ale musisz wcześniej dysponować czarnym kliszakiem EOS.
Jeśli przez x lat miałeś takiego kliszaka, to wynosisz kliszaka z domu (np. niby do serwisu) a po tygodniu wracasz z nowiutkim 5D i tłumaczysz, że w serwisie za niewielką dopłatą przerobili na cyfrowy... :-)
powyższy sposób jest z zycia wzięty - był kiedyś taki watek na jakims babskim forum, jak to jednemu tatusiowi serwis przerobił aparat na cyfrow :-) nie pamiętam dokładnie gdzie to było, ale jak oszustwo zostało zdemaskowane, to się kobitki wkurzyły, zamknęły wątek i posypały bany :-)
Przynosze sprzet do domu i klade go spokojnie na jego miejscu ( plecak foto czy skrzynia ze sprzetem nurkowym jak cos do nurkowania ) i tam sobie lezy i lezy zazwyczaj a po jakims czasie jaki kobita zobaczy i zapyta co to jest to mowie " przeciez to juz od dawna lezy i rozmawialismy o tym a Ty nie pamietasz " jedydy problem z tym jest taki ze trzeba miec kase o ktorej zona nie wie :P
Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska
Ja opracowałem taktykę długoterminową. Żona troszkę interesuje się fotografią, dlatego mam ułatwione zadanie. Zbyt często zdjęć nie robi ale czasem po aparat sięgnie. Dzięki temu rozumie też kwestię, iż dobrym sprzętem można zrobić jakościowo lepsze zdjęcie. Do czego jak tylko mam okazję ją przekonuję. Dodatkowo przed zakupami zawsze głośno zastanawiam się nad nimi i pytam jej przedstawiając wcześniej wszystkie za i przeciw przemawiające za sprzętem. Staram się też zachować pewien umiar i rozsądek w zakupach a także kupować w stosunkowo okazyjnych cenach. A że jest osobą w miarę wyrozumiałą to jakoś przeważnie po jakimś czasie daje sie przekonać.
Ostatnio gdy przyniosłem z roboty na chwilę 17-55 2,8 sama stwierdziła, iż już na oko lepiej ten sprzęt wygląda niż zabawkowy kit acz akurat tego na razie nie mam zamiaru wymieniać.
A po co mówić? Po pewnym czasie kolejnego już nie zauważa
Ja miałem swego czasu tylko problem ze 100-400ISL (biały cholernik jakby nie ta biel to miałbym go z rok wcześniej ) Córka mnie wydała - "Ooo! tata ma nowy aparat!!!" I musiałem tłumaczyć - "no sprzedałem ten czarny i troszeczkę dopłaciłem" Ale już zamiana 20D na 40D odbyła się "niepostrzeżenie"
Ooo! Podobną taktykę zastosowałem kiedyś 300D. Dużo gadałem (choć nie spotykało się to z zainteresowaniem) Drukowałem różne testy z internetu i rozrzucałem po całym domu. Trwało to ładne pare miesięcy
A i jeszcze jest jedna metoda (ale jej nie polecam) - kupno podobnie drogiej zabawki dla żony... Podraża to znacznie inwestycje ale mniej gadania i zadowlona mina żony - bezcenne
Ja jeszcze żony nie mam, ale moja kobieta sama mi 2 razy pożyczała kase na sprzęt... Wiadomo, że zawsze coś tam powie, że po co, ale wie że później będzie zadowolona ze zdjęć... Po ślubie zapewne trzeba będzie kombinować, mieć swoją kase na "zabawki" odłożoną ze wspólnej kasy, ale My Panowie zawsze wybrniemy z podbramkowej sytuacji
"Kochanie, w fotoplus jest w super promocji/wyprzedaży obiektyw 100-400, który zawsze chciałem mieć. Normalnie to kosztuje 10000(sic!) i na pewno bym go nie kupił , ale za 5499 to się już nigdy nie trafi. Jedyna taka okazja, a mają mało sztuk bo szybko im schodzą. Najwyżej zawsze go będzie można sprzedać z niezłym zyskiem ;-) "
Jaka kobieta nie skorzysta z promocji a i dumna będzie, że i my tak "logicznie myślimy"
Tak czytam i coś mi się zdaje, że sporo fotoamatorów to pantoflarze .
Najlepiej kupić i pokazać z entuzjazmem "zobacz co mam i jakie to dla mnie fajne i niezbędne " , najwyżej się obrazi na góra tydzień i po sprawie.
Można też ( jeżeli nie należy ) uzbierać więcej kasy i kupić swojej jakiś zajeb... upominek, wtedy to już na pewno zaakceptuje nasz zakup sprzętu.
Najlepiej zrobić jej zdjęcie tym obiektywem, zanieść do kolegi specjalisty w Photoshopie (chyba , że sami dobrze się na fachu znamy) , żeby zrobił wypasiony fotomontaż ( co by ukochana wyglądała jak anioł ) i wydrukować zdjęcie w labie na największym formacie.
Jeżeli nad będzie wściekła to się rozstać, po co tyle bólu i udręki .
"Kochanie, w fotoplus jest w super promocji/wyprzedaży obiektyw 100-400, który zawsze chciałem mieć. Normalnie to kosztuje 10000(sic!) i na pewno bym go nie kupił , ale za 5499 to się już nigdy nie trafi. Jedyna taka okazja, a mają mało sztuk bo szybko im schodzą. Najwyżej zawsze go będzie można sprzedać z niezłym zyskiem ;-) "
Jaka kobieta nie skorzysta z promocji a i dumna będzie, że i my tak "logicznie myślimy"
Komentarz