Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D
Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.
Po drugie: mam starego Canona A-1 z 1979 i parę dobrych do niego szkieł a na allegro znalazłem pierścienie umożliwiające podłączenie obiektywów ze starym bagnetem, do EOS'ów. Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?
Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?
Nie wiem skąd ta opinia. Podpinać porzejściówki EOS/FD nie warto, bo niestety dostępne na rynku sa słabej jakości. Bardzo dużo traci sie na ostrosci i pewnie nie tylko ale tego nie jestem w stanie sprawdzić.
Codo 40d to bardzo dobry aparat, oczywiście w swojej klasie.
LepP
5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM
Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.
dzięki
nie jest to sprzęt z duża ilością wad fabrycznych, przynajmniej moja sztuka jest ok. System czyszczenia matrycy nieżle sobie radzi itp.itd.
Witam wszystkich na początku!
Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D...
Poszukaj sobie kogoś z 40D i się trochę pobaw tym aparatem, będziesz miał własną opinię. (np. na spotkaniach organizowanych w ramach tego forum wszyscy bawią się cudzym sprzętem i poza aspektem towarzyskim jest to drugi z przyczynków ich organizowania).
Zwróć uwagę że wiele internetowych skrajnie złych opinii jest pisanych przez ludzi, którzy przedmiotowy sprzęt to co najwyżej na oczy widzieli, a często znają wyłącznie z netowych specyfikacji i testów. Ja tam nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na 40D :-)
A czyszczenie matrycy (lub sprzątaczka, jak kto woli ;-)) jest jak spryskiwacz w aucie: bardzo pomaga ale przednią szybę i tak co jakiś czas trzeba umyć ręcznie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
E tam do kitu ten 40D i pełen wad. A największa z nich jest ta, iż kawy nie robi.. a i do sklepu sam nie pójdzie. Ba nawet sam w plener nie pobiegnie a przecież to niby urzadzenie do robienia zdjęć. Te ostatnie robi dobre ale nie sam no i co mi po nich bez kawy oraz słodkiej zakąski (ze sklepu) do niej
Toomy jeśli chodzi o 40D to kupuj i się nie zastanawiaj. Jeśli wszystko będzie po mojej myśli to w przyszłym tygodniu będe jego właścicielem :-D
Jeśli chodzi o obiektywy FD i przejściówke to warto, jeśli obiektywy które masz należa do udanych. Oczywiście gorzej będą sie sprawować niż na analogu. Zerknij tutaj http://www.fotoprzyroda.com.pl/viewtopic.php?t=3411 Kowaliki zrobione obiektywem FD podpiętym za pomocą przejściówki dosępnej na allegro.
Kupuj śmiało. Właśnie przesiadłem się z 400D na 40D i muszę przyznać, że różnica jest znaczna. Nie napisałeś co jeszcze ewentualnie bierzesz pod uwagę, ale jeśli wybierasz w tej klasie to polecam!
Kupowanie korpusu za oceanem jak się tam nie mieszka i nie bywa to ryzyko - jak dla mnie, obiektywu ujdzie, ale nie korpusu.
Kupując za oceanem dostajesz towar który ma gwarancję amerykańską - tak więc w Canon Polska ani w Canon Europe nie naprawią Ci tego sprzętu. Musisz go wysyłać do USA.
I bardzo dobrze bo czemu ma za dużo ludzi cieszyć się sprzętem
A już zupełnie serio to potwierdzam to co pisali inni. To udana pucha i śmiem twierdzić, iż najlepsza jaka do tej pory wyszła z seri xxD.
A zakupami w stanach występuje ponoć problem gwarancji - w europie nie naprawisz w razie odpukać czego trzeba słać za ocean.
Z zakupami w stanach uważaj - ostatnio bardzo uaktywnił sie UC. 4 przesyłki odbierałem z cła. W takeij sytuacji to nie ma sensu. A co do puchy to kup najlepszą na jaką Cię stać bo w przeciwnym wypadku i tak niebawem będziesz wymieniał a to wiąże się z problemami i stratą kasy. Sądzę że 40D to dobry wybór.
witam
co do 40D - polecam. kupiłem go ze 2 miesiące temu jestem bardzo zadowolony. przesiadłem sie z 350D. To naprawdę skok o kilka pięter wyżej. Ale żeby nie było tak różowo - i tak trzymam mojego analoga E50 na naprawdę fajne ujęcia :-)
Póki co mam jeszcze 350D. Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem 30D lub 40D. 30D model dobrze sprawdzony i przetestowany, 40D ........ No właśnie, słyszałem, że mydli? Czy to prawda?
Póki co mam jeszcze 350D. Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem 30D lub 40D. 30D model dobrze sprawdzony i przetestowany, 40D ........ No właśnie, słyszałem, że mydli? Czy to prawda?
Ma inny filtr przed matrycą który powoduje że w pierwszym odczuciu faktycznie fotki są mydlane - jak robisz w RAWach to mocniejsze niż w 350D wyostrzanie niezbędne, jak w jpgach to na zerowych ustawieniach też będą bardziej mydlane - trzeba w profilach ustawić mocniejsze wyostrzanie - ale jak to opanujesz to już całkiem spoko - przez ten słabszy filtr matryca chyba rejestruje więcej szczegółów..
350kę mam cały czas ale to dlatego że za obecne pieniądze szkoda mi sprzedać a córka zaraz będzie się uczyć focić - oszałamiającej poprawy jakiści nie zauważyłem (choć jest trochę lepiej) za to ergonomia całkiem inna - ale na 350D nie narzekałem i nadal nie narzekam..
Komentarz