Czy warto kupić Canona 40D?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Toomy
    • 2008
    • 10

Czy warto kupić Canona 40D?

Witam wszystkich na początku!

Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D

Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.

Po drugie: mam starego Canona A-1 z 1979 i parę dobrych do niego szkieł a na allegro znalazłem pierścienie umożliwiające podłączenie obiektywów ze starym bagnetem, do EOS'ów. Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?

dzięki
  • LepP
    Coś już napisał
    • 2007
    • 80

Zamieszczone przez Toomy
    Warto się bawić w takie podpinanie, czy groźba uszkodzenia lustra jest realna?
    Nie wiem skąd ta opinia. Podpinać porzejściówki EOS/FD nie warto, bo niestety dostępne na rynku sa słabej jakości. Bardzo dużo traci sie na ostrosci i pewnie nie tylko ale tego nie jestem w stanie sprawdzić.

Codo 40d to bardzo dobry aparat, oczywiście w swojej klasie.
    LepP
    5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Komentarz

• Olszewski
      Uzależniony
      • 2006
      • 782

Też się dziwie skąd masz takie opinie. Wśród osób, które go mają to wszyscy chwalą 40D dobry sprzęt - sam myślę o jego kupnie.

Odnośnie przejściówek to jest tak: "jeśli musisz".
      40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
      Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• amroz
        Uzależniony
        • 2006
        • 772

Zamieszczone przez Toomy
        !

Po pierwsze: spotkałem się z kilkoma opiniami że jest to sprzęt z bardzo dużą ilością wad fabrycznych. Że system czyszczenia matrycy w ogóle nie działa itp. itd.

dzięki
        nie jest to sprzęt z duża ilością wad fabrycznych, przynajmniej moja sztuka jest ok. System czyszczenia matrycy nieżle sobie radzi itp.itd.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

Zamieszczone przez Toomy
          Witam wszystkich na początku!
          Chciałbym się poradzić kogoś mądrego odnośnie Canona 40D...
          Poszukaj sobie kogoś z 40D i się trochę pobaw tym aparatem, będziesz miał własną opinię. (np. na spotkaniach organizowanych w ramach tego forum wszyscy bawią się cudzym sprzętem i poza aspektem towarzyskim jest to drugi z przyczynków ich organizowania).
          Zwróć uwagę że wiele internetowych skrajnie złych opinii jest pisanych przez ludzi, którzy przedmiotowy sprzęt to co najwyżej na oczy widzieli, a często znają wyłącznie z netowych specyfikacji i testów. Ja tam nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na 40D :-)
          A czyszczenie matrycy (lub sprzątaczka, jak kto woli ;-)) jest jak spryskiwacz w aucie: bardzo pomaga ale przednią szybę i tak co jakiś czas trzeba umyć ręcznie.
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Zigi
            Uzależniony
            • 2005
            • 532

E tam do kitu ten 40D i pełen wad. A największa z nich jest ta, iż kawy nie robi.. a i do sklepu sam nie pójdzie. Ba nawet sam w plener nie pobiegnie a przecież to niby urzadzenie do robienia zdjęć. Te ostatnie robi dobre ale nie sam no i co mi po nich bez kawy oraz słodkiej zakąski (ze sklepu) do niej
            40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
            Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Soviet
              Bywalec
              • 2005
              • 105

Toomy jeśli chodzi o 40D to kupuj i się nie zastanawiaj. Jeśli wszystko będzie po mojej myśli to w przyszłym tygodniu będe jego właścicielem :-D
              Jeśli chodzi o obiektywy FD i przejściówke to warto, jeśli obiektywy które masz należa do udanych. Oczywiście gorzej będą sie sprawować niż na analogu. Zerknij tutaj http://www.fotoprzyroda.com.pl/viewtopic.php?t=3411 Kowaliki zrobione obiektywem FD podpiętym za pomocą przejściówki dosępnej na allegro.
              Kilka Canonierek i rurek.
              Zapraszam www.ozminfoto.com

Komentarz

• BorysKP

40d

Kupuj śmiało. Właśnie przesiadłem się z 400D na 40D i muszę przyznać, że różnica jest znaczna. Nie napisałeś co jeszcze ewentualnie bierzesz pod uwagę, ale jeśli wybierasz w tej klasie to polecam!

Komentarz

• Toomy
                  • 2008
                  • 10

Dzięki
                  Zigi, trochę mnie zniechęciłeś ;P

Borys, myślałem o 400 właśnie, ale wolałbym coś porządniejszego

Soviet dzięki za stronkę

McGyver będę "filował" na zjazd

Teraz to się zastanawiam czy w Stanach kupić czy w Kraju bo różnica 1,1 tys. pln.

Kupował ktoś może za oceanem?

Komentarz

• Olszewski
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 782

Kupowanie korpusu za oceanem jak się tam nie mieszka i nie bywa to ryzyko - jak dla mnie, obiektywu ujdzie, ale nie korpusu.

Kupując za oceanem dostajesz towar który ma gwarancję amerykańską - tak więc w Canon Polska ani w Canon Europe nie naprawią Ci tego sprzętu. Musisz go wysyłać do USA.

Moja zasada: Body w Polsce, Szkła w USA
                    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
                    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Zigi
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 532

I bardzo dobrze bo czemu ma za dużo ludzi cieszyć się sprzętem
                      A już zupełnie serio to potwierdzam to co pisali inni. To udana pucha i śmiem twierdzić, iż najlepsza jaka do tej pory wyszła z seri xxD.
                      A zakupami w stanach występuje ponoć problem gwarancji - w europie nie naprawisz w razie odpukać czego trzeba słać za ocean.
                      40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                      Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• SdoubleU
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 437

Z zakupami w stanach uważaj - ostatnio bardzo uaktywnił sie UC. 4 przesyłki odbierałem z cła. W takeij sytuacji to nie ma sensu. A co do puchy to kup najlepszą na jaką Cię stać bo w przeciwnym wypadku i tak niebawem będziesz wymieniał a to wiąże się z problemami i stratą kasy. Sądzę że 40D to dobry wybór.
                        SdoubleU
                        ---------------------------
                        Canon :-D

Komentarz

• ARN
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 757

witam
                          co do 40D - polecam. kupiłem go ze 2 miesiące temu jestem bardzo zadowolony. przesiadłem sie z 350D. To naprawdę skok o kilka pięter wyżej. Ale żeby nie było tak różowo - i tak trzymam mojego analoga E50 na naprawdę fajne ujęcia :-)

Komentarz

• Szaza 36
                            • 2008
                            • 3

Póki co mam jeszcze 350D. Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem 30D lub 40D. 30D model dobrze sprawdzony i przetestowany, 40D ........ No właśnie, słyszałem, że mydli? Czy to prawda?

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Zamieszczone przez Szaza 36
                              Póki co mam jeszcze 350D. Bardzo mocno zastanawiam się nad kupnem 30D lub 40D. 30D model dobrze sprawdzony i przetestowany, 40D ........ No właśnie, słyszałem, że mydli? Czy to prawda?
                              Ma inny filtr przed matrycą który powoduje że w pierwszym odczuciu faktycznie fotki są mydlane - jak robisz w RAWach to mocniejsze niż w 350D wyostrzanie niezbędne, jak w jpgach to na zerowych ustawieniach też będą bardziej mydlane - trzeba w profilach ustawić mocniejsze wyostrzanie - ale jak to opanujesz to już całkiem spoko - przez ten słabszy filtr matryca chyba rejestruje więcej szczegółów..
                              350kę mam cały czas ale to dlatego że za obecne pieniądze szkoda mi sprzedać a córka zaraz będzie się uczyć focić - oszałamiającej poprawy jakiści nie zauważyłem (choć jest trochę lepiej) za to ergonomia całkiem inna - ale na 350D nie narzekałem i nadal nie narzekam..

Pozdrawiam
                              Artur
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...