Jaka szara do sigmy 10-20 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DeMarcus
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Jaka szara do sigmy 10-20 ?

Myślę, że konieczna byłaby wersja slim (?)
    (chyba wszystkie szare są obrotowe?)

O systemie cokin właśnie czytam, ale jakby ktoś mógł mi powiedzieć o co dokładnie tak chodzi, z możliwymi szczegółami, byłbym wdzięczny

Podobno przy tak szerokich kątach widać winietę przez holder...tak gdzieś wyczytałem

Przepraszam jeśli kogoś zdenerwuję tym pytaniem...
    Ostatnio edytowany przez DeMarcus; 12774.
    www.plfoto.com/83612/autor.html - Moja prymitywna twórczość...
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Szare niepolowkowe nie sa obrotowe Chyba ze masz na mysli wkrecane, to tak.
    System cokin wyglada tak (wybaczcie tego Nikona):
    Mozna zakladac filtry na szkla o roznej srednicy, wystarczy dokupic pierscien, wiec wychodzi to taniej niz zwykle wkrecane. Dodatkowo przy filtrach polowkowych mozesz ustawic od jakiego miejsca zacznie dzialac filtr
    Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• nor
      Bywalec
      • 2006
      • 220

no ale z Cokin też musisz uwazać. Taki klasyczny holder na3 filtry będzie winietowac na szerokim kacie! Muszisz kupić specjalny wide z pojedynczy lub brać wiekszy rozmiar holdera = drożej a od pewnego momentu przedrogo
      Niestety do takiego szkła - uzywanie wiekszego holdera oznacza przedrogo.

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Zamieszczone przez nor
        no ale z Cokin też musisz uwazać. Taki klasyczny holder na3 filtry będzie winietowac na szerokim kacie! Muszisz kupić specjalny wide z pojedynczy ....
        Albo kupić zwykły, najlepiej tani i nieoryginalny, a następnie obciąć mu jeden lub dwa sloty.
        Nie wiem jak jest z Sigmą 10-20. do Tokiny 12-24 wystarczy obciąć jeden slot.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• amroz
          Uzależniony
          • 2006
          • 772

ja do canona 10-22 kupiłem zwykły szary filtr i żeby nie winietował zeszlifowałem zbędną wysokość. wszystko świetnie działa.

Komentarz

• DeMarcus
            Coś już napisał
            • 2007
            • 83

Zamieszczone przez amroz
            ja do canona 10-22 kupiłem zwykły szary filtr i żeby nie winietował zeszlifowałem zbędną wysokość. wszystko świetnie działa.
            Możesz pokazać jak to wygląda?

Ja też chyba zdecyduję się jednak na Canona
            Ostatnio edytowany przez DeMarcus; 12774.
            www.plfoto.com/83612/autor.html - Moja prymitywna twórczość...

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

ale we wkrecanym filtrze linie podzialu masz zawsze w polowie - mozesz krecic ile wlezie ale i tak miejsca gdzie zaczyna sie gradacja nie zmienisz.. a cokin daje tu o wiele wiecej mozliwosci

sam kiedys zaczynalem od wkrecanych polowek i wkrotce szybko je sprzedawalem - cokin jest IMHO znacznie wygodniejszy i dajacy wieksze mozliwosci :-) .. wkrecane za to polecam zwykle szare - zwlaszcza te silne (np. nd x400) przy dlugich naswietlaniach - nie ma obawy ze swiatlo dostanie sie przez szpare miedzy holderem a filtrem..

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Zamieszczone przez amroz
                Zrobiłem dokładnie tak samo - zostawiłem na holderze tylko jedną szufladkę i jest OK. Wymagane jest jednak wykręcenie filtra UV ( jak ktoś go używa np. ja) bo inaczej zestaw winietuje. Mowa również o C 10-22.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• sniper88
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1156

Zamieszczone przez Kubak82
                  cokin jest IMHO znacznie wygodniejszy
                  Oj, chcialbym zeby byl rownie wygodny co wkrecane A ze daje wieksze mozliwosci to prawda
                  WWW | 500px | IG
                  Semper in altum

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez sniper88
                    Oj, chcialbym zeby byl rownie wygodny co wkrecane A ze daje wieksze mozliwosci to prawda
                    wygodniejszy w sensie obsługi.. co do noszenia to tez nie narzekam

Komentarz

Pracuję...