10 czy 12 mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nagor
    Uzależniony
    • 2007
    • 522

10 czy 12 mm

chciałbym zapytać o obiektyw szerokokątny.

Jak duża jest różnica właśnie tych 10 - 12 mm na obiektywie szerokokątnym czy warto dać więcej za taki od 10 mm czy trochę mniej od 12 mm... jaka jest różnica pola widzenia jakies testy etc jak by ktoś miał..
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
  • LepP
    Coś już napisał
    • 2007
    • 80

Producenci podają kąty widzenia obiektywów np, sigma podaje 122 stopnie dla 10mm Sigma 10-20 F/4-5.6 HSM EX DC i 102 dla 12mm Sigma 12-24 F/4.5-5.6 HSM EX DG
    LepP
    5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

ok podają... ale jak to ma się w rzeczywistości te kąty...
      czy jest to duża różnica (bo z matematycznego pkt widzenia wiem ile to 20 stopni ale tak w obiektywie to nie mam pojęcia.)
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

Zamieszczone przez LepP
        Producenci podają kąty widzenia obiektywów np, sigma podaje 122 stopnie dla 10mm Sigma 10-20 F/4-5.6 HSM EX DC i 102 dla 12mm Sigma 12-24 F/4.5-5.6 HSM EX DG
        Ja uwazam że jak już bawić sie w szerokie kąty to lepiej mieć zapas - czyli zaczynac od 10 mm. Po drugie obiektyw taki na najmniejszej ogniskowej przeważnie jest najsłabszy opytcznie i jak go trzoche przykrecisz to jest już lepiej więc równiez warto mieć 10mm żeby od 12 było całkiem ok . Po trzecie ta sigma 12-24 nadalje sie zarówno pod cropa jak i pod pełną klatke ale pod cropa bym jej nie kupował. Mam ją aktualnie na 5D ale jak miałem 30D i do tego 10-22 ef-s canona to to jakość była jednak ciut lepsza. Na 5D 12 mm robi naprawde wrażenie ale trzeba dużo cierpliwości zeby zapanować nad takim szerokim ujęciem.

Komentarz

• czumba
          Coś już napisał
          • 2006
          • 98

Zamieszczone przez paweleverest
          Mam ją aktualnie na 5D ale jak miałem 30D i do tego 10-22 ef-s canona to to jakość była jednak ciut lepsza. Na 5D 12 mm robi naprawde wrażenie ale trzeba dużo cierpliwości zeby zapanować nad takim szerokim ujęciem.
          No i nie ukrywajmy, że aby coś ostrego z niej wycisnąć to do F8 należy ją przydusić. Ale to akurat nie jest problemem ponieważ używa się jej w 90% do widoczków gdzie światła nam nie brakuje.
          Ja osobiście ją uwielbiam i jestem zadowolony, że przynajmniej Sigma pamiętała o miłośnikach UWA używających FF.

Komentarz

• LepP
            Coś już napisał
            • 2007
            • 80

Zamieszczone przez nagor
            czy jest to duża różnica (bo z matematycznego pkt widzenia wiem ile to 20 stopni ale tak w obiektywie to nie mam pojęcia.)
            A mówiła Pani na matematyce, że sie to kiedyś przyda

Przecież to dokładnie to samo, proponuje uzbroić sie w kontomierz, cyrkiel i unaocznisz sobie tą różnicę.
            LepP
            5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM

Komentarz

• wojkij
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1915

Co z wineta na 5d? Zabija czy jest ok?

Mysle wlasnie nad szerokim szklem do ff i ta sigma wydaje sie atrakcyjna, problem w tym ze wszystkie test jakie widzialem byly robione na corpie
              www.kwapisz.org

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

Zamieszczone przez nagor

To zależy od indywidualnego podejścia do sprawy. Mamy do wyboru (po przeliczeniu) albo ogniskową 16 albo 19,2 . Szeroko jest w jednym i drugim przypadku jednak osobiście uważam że róznica jest spora a nawet bardzo .

Pamietam jak sie zastanawiałem co kupic pod 5D 17-40 czy 12-24 założyłem na body sigme 12-24 skręcona do 17mm po czym przekręciłem na maxa i juz została na puszce . W szerokich katach kazdy mm w dól to duuuża zmiana
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez wojkij
                Co z wineta na 5d? Zabija czy jest ok?

Mysle wlasnie nad szerokim szklem do ff i ta sigma wydaje sie atrakcyjna, problem w tym ze wszystkie test jakie widzialem byly robione na corpie

tu masz 12mm na 5D wakacyjny pstryk ale mysle że da się na jego temat coś powiedzieć . Szkło faktycznie trzeba przymykąc żeby rezultaty były ok.
                Ostatnio edytowany przez paweleverest; 6856. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• danny
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 76

nabylem sigma 10-20 z zamyslem zeby byla tylko na szeroki (szeroki-szeroki) kat; szkla generalnie nie odpinam; dodatkowe 2mm (12mm->10mm) w wielu przypadkach jest zbawienne.
                  analog i prajmy.
                  cyfra gdzieś w kącie.

Komentarz

• nagor
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

a jak tokina 12-24 czy ona na ff tez się nadaje?

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Nie nadaje sie Do FF mozesz podpiac w/w Sigme 12-24, a potem to juz C 14mm, C16-35, C17-40 itp
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• comatus
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 725

Ponoć się nadaje, ale od 18mm

Komentarz

• czumba
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 98

Na 5D sigma na 12mm nie daje oznak winietowania.
                          W przeciwieństwie do 24-105L

Kilka przykładów 12mm:

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Cichy twierdzi, że Tamron 11-18 nadaje się od 15mm wzwyż do FF. Wrzucał nawet na forum jakieś sample.

Pytanie do osób używających Sigmy 12-24. Czy nie przeszkadza Wam brak możliwości stosowania filtrów?
                            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• paweleverest
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1138

Zamieszczone przez Kolaj
                              Cichy twierdzi, że Tamron 11-18 nadaje się od 15mm wzwyż do FF. Wrzucał nawet na forum jakieś sample.

Pytanie do osób używających Sigmy 12-24. Czy nie przeszkadza Wam brak możliwości stosowania filtrów?
                              Mnie osobiście nie ( polaryzacja to utopia przy takich kątach ze wzgledu na nierównomiernośc efektu dzialania ) może czsami szara połowka by sie przydała.

Komentarz

Pracuję...