[350D] ISO a ilość zdjęć....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

[350D] ISO a ilość zdjęć....

Witajcie!
    Mam pytanko.... dlaczego ilosc zdjec jakie wchodza na karte zalezy od ustawionego ISO?
    Myslalem ze to kwestia wiekszego szumu ale aparat ten ma naprawde bardzo male szumy a mialem wczesniej G5 i choc tam było 10x-20 wiecej szumow to nijak nie wplywalo to na ilosc fotek, ktore miescily sie na karcie.

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Lutek, mozesz sprecyzowac? Bo dosc dziwne mi sie to wydaje.

Komentarz

• Lutek
      Uzależniony
      • 2005
      • 560

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
      Lutek, mozesz sprecyzowac? Bo dosc dziwne mi sie to wydaje.
      Bardzo prosze... :-)
      Otoz formatuje karte pamieci i wchodze w tryb focenia.... na wyswietlaczy widze max ilosc zdjec np 139 przy ISO 200 ale jak ustawie ISO 400 to pokazuje mi ze zmiesci sie 119 ......

Pozdrawiam
      Lutek

Komentarz

• dobra rada
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 44

Zamieszczone przez Lutek
        Witajcie!
        Mam pytanko.... dlaczego ilosc zdjec jakie wchodza na karte zalezy od ustawionego ISO?
        Myslalem ze to kwestia wiekszego szumu ale aparat ten ma naprawde bardzo male szumy a mialem wczesniej G5 i choc tam było 10x-20 wiecej szumow to nijak nie wplywalo to na ilosc fotek, ktore miescily sie na karcie.

Pozdrawiam
        wita odpowiedz jest prosta mniejsza czułośc, więcej szczegułów wiec wiecej informacji do zapisanie.

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez dobra rada
          wita odpowiedz jest prosta mniejsza czułośc, więcej szczegułów wiec wiecej informacji do zapisanie.
          Chyba cos pokreciles. Lutek pisze, ze jak zwiekszy ISO to ilosc zdjec, ktore moze wykonac maleje.
          U mnie w 300D takie zjawisko nie wystepuje.

Komentarz

• Lutek
            Uzależniony
            • 2005
            • 560

Zamieszczone przez dobra rada
            Ale jest odrotnie... male ISO umozliwia zapisanie wiekszej ilosci zdjec....
            Poza tym jak sie ilosc szczegolow do czulosci... przeciez zmienia sie tylko wzmocnienie sygnału... Ilosc szczegółow zalezy od rozdzielczoasci...
            Przeciez o ilosci zdjec przy pustej karcie aparat moze wiedziec na podstwie rozdzielczosci oraz zastosowanej kompresji....

Pozdrawiam
            Lutek

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Ja bym sie tym wogole nie przejmowal. Aparat pokazuje tylko szacowana ilosc poniewaz nie jest w stanie przewidziec jakie zdjecia bedziesz robil i ile beda one zajmowaly.

Komentarz

• Lutek
                Uzależniony
                • 2005
                • 560

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
                Ja bym sie tym wogole nie przejmowal. Aparat pokazuje tylko szacowana ilosc poniewaz nie jest w stanie przewidziec jakie zdjecia bedziesz robil i ile beda one zajmowaly.
                Ależ ja sie nie martwie... :-) tylko zastanawiam dlaczego?

Piotr Lutynski
                Lutek

Komentarz

• SpydeRR
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 171

Zamieszczone przez Lutek
                  Ależ ja sie nie martwie... tylko zastanawiam dlaczego?
                  Ty wiesz co ja tez sie teraz zaczalem nad tym zastanawiac
                  To jakas lipa jest, moja 20tka przy ISO 100 pokazuje mozliwosc zapisania 129 zdjec a przy ISO 3200 91 ! ! ! !
                  Nie wazne czy JPG czy RAW...
                  To az 40 zdjec na 512 MB karcie.... !
                  Hmmm szum jest kolorowy (wiecej info w pliku) i myslalem, ze to przez to ale w trybie B&W jest samo... roznice sa nawet jeszcze wieksze...

Niech ktos madry sie wypowie
                  www.StupidColors.com // BLOG // Flickr

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Przecież od początku to rozszyfrowaliście: właśnie szum. Nawet niewielkie zwiększenie szumu gwałtownie może pogorszyć możliwości kompresowania zdjęcia (ze względu na jego losowy charakter). Ponadto (być może) zdjęcia z większym ISO są mniej kompresowane, właśnie, żeby dało się jeszcze życ po usunięciu szumu.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Lutek
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 560

Zamieszczone przez SpydeRR
                      Ty wiesz co ja tez sie teraz zaczalem nad tym zastanawiac
                      To jakas lipa jest, moja 20tka przy ISO 100 pokazuje mozliwosc zapisania 129 zdjec a przy ISO 3200 91 ! ! ! !
                      Nie wazne czy JPG czy RAW...
                      To az 40 zdjec na 512 MB karcie.... !
                      Hmmm szum jest kolorowy (wiecej info w pliku) i myslalem, ze to przez to ale w trybie B&W jest samo... roznice sa nawet jeszcze wieksze...

Niech ktos madry sie wypowie
                      Dokladnie... ale ciekawostka jest to ze w G5 przy 10x-20x wiekszych szumach (ISO400 bylo 10x wiecej zaszumione niz tu przy ISO1600) nie bylo roznicy.... poza tym jesli on nie ma zdjecia na karcie to skad moze wiedziec ze wiecej bedzie szczegolow (szum) skoro zdjecia nie ma? :smile:

Pozdrawiam
                      Lutek

Komentarz

• Lutek
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 560

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Ponadto (być może) zdjęcia z większym ISO są mniej kompresowane, właśnie, żeby dało się jeszcze życ po usunięciu szumu.
                        To byłoby jakims wytłumaczeniem (gdyby było to zaimplementowane przez konstruktorów) ... ale pomiedzy ISO100 a ISO 200 nie ma roznicy w szymie bo go po prostu nie widać ... a spojrz jaka była w G5 pomiedzy ISO 50 a ISO400!

Piotr Lutynski
                        Lutek

Komentarz

• SpydeRR
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 171

Wiesz trzeba by to sprawdzic w praniu tj. po prostu zapelnic karte na iso 100 i 3200 i zobaczyc ile zdjec wlezie... ale mi migawki szkoda....
                          www.StupidColors.com // BLOG // Flickr

Komentarz

• Lutek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 560

Zamieszczone przez SpydeRR
                            Wiesz trzeba by to sprawdzic w praniu tj. po prostu zapelnic karte na iso 100 i 3200 i zobaczyc ile zdjec wlezie... ale mi migawki szkoda....
                            To samo czuje... :-)

Piotr
                            Lutek

Komentarz

• Pio35
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 57

Też to zauważyłem. Myślę że to taki specyficzny pomysł programistów, który nie ma w pełni przełożenia na realia. Na przykład na 512MB przy ISO 100 wyświetla mi przewidywaną pojemność 283 zdjęc, natomiast przy ISO 200, 280 zdjęć. Oczywiście chodzi o szum który ma prawo zwiększyć objetość pliku, ale nie wydaje mi się abym przy powyższych ustawieniach w rzeczywistości tracił trzy klatki.
                              Ostatnio edytowany przez Pio35; 1806.
                              550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Komentarz

Pracuję...