Sposób na idealne zdjęcie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qwerdt
    • 2007
    • 9

Sposób na idealne zdjęcie

Od dłuższego czasu czytam forum i na większość pytań znajduje odpowiedzi.

Mam do was koledzy pytanie tylko proszę się nie śmiać. Jestem amatorem który czuje miłość do fotografi i chce się uczyć.
    Co stosujecie że macie takie idelnie lśniące, gładkie z odpowiednim nasyceniem koloru zdjęcia? Zarówno te w plenerze jak i w studio.

Np. takie zdjęcie z pewnej strony:

Jest takie czyste itd. Jak uzyskać taki efekt?
    Czy aby uzyskać taki efekt, zdjęcie należy porządnie w PS obrobić?
    Wiem że technika też jest ważna.
    40D 17-50 50 1,8 55-200, Cullmann 34 AF-C Digital, Lampki i parasolki, S1IS , A60
  • tomekde
    Bywalec
    • 2006
    • 159

dobra pogoda, (niebo światło), odpowiednia pora roku + polar (czyli zwiększenie nasycenia koloru nieba, liści), właściwy balans bieli + niskie iso, duża GO i cukierek gotowy
    dodatkowo w trudniejszych warunkach można pokusić się o HDR czyli zwiększenie zakresu tonalnego zdjęcia (masz 350D więc możesz wykorzystać bracketing) + np. photomatix
    nic też nie stoi na przeszkodzie aby dopracować całość w PS, ale to zależy od podejścia: dla jednych to profanacja dla innych liczy się efekt a nie poszczególne etapy pracy nad zdjęciem

pozdrawiam
    Tomek
    pozdrawiam
    Tomek

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Nie trzeba obrabiać jakoś porządnie. Wystarczy, że prawidłowo dobierzesz parametry ekspozycji i w PS delikatna korekta np. poziomów (levels). Na tym zdjęciu co wkleiłeś jest ciekawe światło, które jest jednak podstawą. Jak to niektórzy mawiają "z g.... bata nie ukręcisz". Polecam książkę Scott Kelby "Fotografia cyfrowa" - myślę, że powinna być dołanczana do każdej lustrzanki

oczywiście jak pisze przedmówca polar to podstawa
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• an_zak
        Początki nałogu
        • 2006
        • 427

Musisz wyczekać odpowiednie światło w odpowiednim miejscu, po czym użyć odpowiednich ustawień ekspozycji i ostrości, z użyciem odpowiedniej ogniskowej. Wszystko, co "odpowiednie" - zależy od Ciebie i Twojego zamysłu.

Komentarz

• Hellfire
          Początki nałogu
          • 2006
          • 414

Dla mnie idealne zdjęcie to być w odpowiednim miejscu i o odpowiednim czasie, umieć ogarnąć to co dzieje się w kadrze, uchwycić odpowiedni, idealny moment i nacisnąć spust. No i dobrze jak zdjęcie jest w RAWie i mamy czas żeby je dopieścić.

Komentarz

• qwerdt
            • 2007
            • 9

Dziękuje wam wszystkim za odpowiedzi.
            Jestem już spokojniejszy że nie trzeba być magikiem w PS

Polar zamówiony oraz UV a książke też poszukam.
            Wkońcu doskonalić się trzeba.

Pozdrawiam
            40D 17-50 50 1,8 55-200, Cullmann 34 AF-C Digital, Lampki i parasolki, S1IS , A60

Komentarz

• an_zak
              Początki nałogu
              • 2006
              • 427

Jeszcze szara połówka i jesteś przygotowany na większość krajobrazowych wyzwań

Komentarz

• BatMan
                Coś już napisał
                • 2007
                • 53

A szara polowka co daje? ze sie wtrace....ale tez poczatkuje

Komentarz

• Zigi
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 532

Dzięki niej możesz "obniżyć" jasność nieba przez co mieści się ono razem z ziemią w przestrzeni tonalnej rejestrowanej przez matrycę w przedziale prawidłowego naświetlenia. Unika się sytuacji wypalonego nieba ze względu na zbyt dużą różnice jasności.
                  40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                  Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Paenka
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 727

Również raczkuję. Jednak analogowo, czy szarej połówki w takim razie również używa się do analogowych aparatów?
                    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• chavez
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 337

Zamieszczone przez Paenka
                      Również raczkuję. Jednak analogowo, czy szarej połówki w takim razie również używa się do analogowych aparatów?
                      Oczywiście.
                      Warto wiedzieć, że szara połówka nakręcana jak inne filtry ma przejście z szarego w całkowicie przezroczysty w połowie średnicy. Więc raczej powinno się mieć horyzont w połowie kardu. Takiej wady nie mają filty typu Cokin.

Komentarz

• djcargo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 353

Jak najbardziej można. I w analogu i cyfrze zasada działania tego filtra jest ta sama.
                        Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Scream
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 295

Przede wszystkim do analogowych Cyfrowa ciemnia pozwala z lepszym lub gorszym efektem zastąpić taki filtr odpowiednią obróbką natomiast w fotografii analogowej jest to praktycznie niemożliwe jeżeli nie wywołujemy ręcznie.

Filtrów połówkowych są dwa rodzaje. Nakręcane na gwint, tak samo jak zwykłe UV, SKY, czy polaryzacyjne kołowe i drugi rodzaj to filtry z systemu COKIN (poszukasz na internecie bedziesz wiedziała jak to wyglada) i są to filtry kwadratowe, które wkłada się odpowiedni uchwyt zamocowany z przodu obiektywu i poprzez przesunięcie w górę lub w dół możesz kontrolować granicę na której ciemna połowa przechodzi w jasną.

Komentarz

• piszczal
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 459

piękne nasycone kolory uzyskasz też z dobrze naświetlonego slajdu, przy czym warunki kolegów napisane powyżej jak najbardziej tak
                            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Paenka
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 727

dzięki wielkie za objaśnienia
                              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

Pracuję...