Jaka jest wydajnosc lampy 580EX II w watosekundach?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rowioro
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 26

Jaka jest wydajnosc lampy 580EX II w watosekundach?

Mam zamiar kupic jakas lampe do przenosnego studia ale na tyle silna, zeby oswietlic nia cala postac (przy ustawieniach aparatu: iso 100, czas 250, przyslona osiem) odbijajac swiatlo od parasolki lub uzywajac softboxa i oddalonej ok 1-2m od modela. Gdzies na forum Kuchatek napisal, ze przyblizona moc lampy 580EX w Ws to 50 - 100 Ws. Przegladajac oferte wielu firm natknalem sie na strone: http://foto-walser.biz/shop/default....1&IT=849&CT=24 gdzie napisali, ze studyjna lampa 350 Ws ma liczbe przewodnia 59 przy iso 100. Lampa 580EX ma liczbe przewodnia 58 przy iso 100 i zoom 105mm (z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to nie wystarcza). Natomias duzo fotografow uwaza, ze studyjna lampa 350Ws jest wystarczajaca i zawsze musza ograniczac jej moc. Jak to w koncu jest z tymi Ws-ami.
    Jesze jedno pytanie. Jaki bylby odpowiednik studyjnej lampy blyskowej w Ws dla lampy z halogenem 500W?
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez rowioro; 8036. Powód: Automerged Doublepost
    www.robertstefaniak.com
  • Jacek Deka
    Początki nałogu
    • 2006
    • 356

Musisz się zdecydować jakiego źródła energii użyjesz, baterie, akumulatory czy zasilanie sieciowe.

Zawsze lepiej jest kupić lampę studyjną, ta od nas wymaga więcej pracy, ale daje lepsze rezultaty, poza tym ma zazwyczaj większą moc.

Jak nie masz czasu na rozstawianie, to lepszym rozwiązaniem jest 580EX na statywie. Zależnie od tego czego oczekujesz.
    Sprecyzuj pytanie? Czy tylko moc jest najważniejsza?

Komentarz

• tomasek
      Bywalec
      • 2007
      • 169

chyba nawet na tym forum był podobny topic, wnioski o ile dobrze pamiętam były takie, że LP zależy m. in. od reflektora lampy i LP wraz z WS nie są proporcjonalne
      5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• adam_k
        Bywalec
        • 2006
        • 235

moc tej lampy jest różna w zależności od ustawień zooma ile to jest ws tego nikt nie podaje. Kiedyś testowałem tą lampkę ze światłomierzem na pełnej mocy i porównywałem z elfo 250ws i normanem 400ws o ile dobrze
        pamiętam to na 35mm miało to coś ok 50ws a na 105 nawet pod 250ws
        ale to nic pocieszającego bo światło z takiej lampy jest bardzo ostre, nawet
        po odbiciu od parasola dalej powstają mocne cienie.
        Robiłem taki test:
        lampa 580ex + statyw + parasol srebrny + radio i dawało to ostrzejsze światło niż elfo ze zwykłą czaszą bez parasola skierowaną wprost na model.
        Jednak chyba wielkość palnika ma znaczenie :-)

Ten patent ma tylko sens z jednego powodu jest lekki, mobilny i tani ale reszta to już same problemy.

Bardziej w plener proponuje hensel porty lub elinchrom ranger tylko to drogie zabawki albo szukaj takiego patentu jak norman 400b
        Cena 900zł to tanio i masz plenerową lampę studyjną o mocy 400ws z regulacją i światłem pilotującym sterowanym czasowo i kilka innych fajnych rozwiązań. Mam taki zestaw i sprawuje się to bardzo dobrze

Komentarz

• Jarek Jaworski
          Początki nałogu
          • 2005
          • 335

polecam http://strobist.blogspot.com/
          Jak po kilku dniach przekopiesz sie przez informacje na tej stronie, zrozumiesz co moga takie "male lampki"
          Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• czerela

witam,
            posiadam lampe EX580II i problem polega na tym, ze aku siadaja szybko, bardzo szybko w porownaniu do wydajnosci aku z aparatu, czy ktos podpowie mi dlaczego?

Komentarz

• adam_k
              Bywalec
              • 2006
              • 235

bo pewnie błyskasz pełną mocą
              kup sobie dodatkowy pojemnik na akumulatorki

Komentarz

• czerela

mysle, ze nawet dokupienie pojemnika nie rozwiaze problemu, mam aku o pojemnosci 3000, na pewno sa ok bo w innych urzadzeniach sie sprawdzaja, a zdjec zrobie z 10 i koniec, ile praktycznie zdjec powinna srednio zrobic na jednym ladowaniu?

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

580 II- ja na jednym zestawie baterii 2300 robię cały slub

Komentarz

• czerela

Zamieszczone przez marekb
                    580 II- ja na jednym zestawie baterii 2300 robię cały slub
                    to w czym problem? lampa jest nowka

Komentarz

• tom170
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 252

Zamieszczone przez czerela
                      to w czym problem? lampa jest nowka
                      pewnie problem w tym, że używasz jakis badziewnych akumulatorków prosto z chin ktore niby maja 3000 a tak na serio to bedzie 500-600... kup duracelle albo jakies inne znane o pojemnosci 2000-2500 i sprobuj :]
                      napewno wiecej zdjęc porobisz
                      EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• rowioro
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 26

Jezeli chodzi o ilosc zdjec zrobionych jednym zestawem akumulatorow, to przede wszystkim zalezy od jakosci (stanu) samych akumulatorow; od mocy blysku, ktora jest potrzebna do zrobienia zdjecia i od trybu w jakim pracuje lampa (manual czy E-TTL II). Do zdjec sportowych uzywam tylko manual i robie trzy razy wiecej zdjec niz z E-TTL II.
                        Dzieki adam_k za twoje spostrzezenia.
                        Coraz bardziej chodzi mi po glowie kupno Elinchrom D-Lite 4 (400Ws) plus jakies akcesoria. Na niemieckich forach mozna przeczytac duzo pochlebnych opini na temat tej lampy biorac pod uwage przedzial cenowy. A moze po prostu kupic uzywane markowe lampy???
                        www.robertstefaniak.com

Komentarz

• czerela

Zamieszczone przez tom170
                          pewnie problem w tym, że używasz jakis badziewnych akumulatorków prosto z chin ktore niby maja 3000 a tak na serio to bedzie 500-600... kup duracelle albo jakies inne znane o pojemnosci 2000-2500 i sprobuj :]
                          napewno wiecej zdjęc porobisz
                          uzywam duracell zielone, sa nowe, mam ich okolo 20 sztuk bo potrzebuje do roznych urzadzen, musze poprobowac na rozne sposoby, moze dojde o co chodzi
                          dziekuje za podpowiedzi

Komentarz

• Cyborg
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 416

mysle, ze nawet dokupienie pojemnika nie rozwiaze problemu, mam aku o pojemnosci 3000...
                            No i tu jest problem. Zostałeś oszukany.
                            Kup normalne akumulatory jakiegoś uznanego producenta i po problemie.

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

uzywam duracell zielone, sa nowe, mam ich okolo 20 sztuk bo potrzebuje do roznych urzadzen, musze poprobowac na rozne sposoby, moze dojde o co chodzi
                              dziekuje za podpowiedzi
                              Zamieszczone przez Cyborg
                              No i tu jest problem. Zostałeś oszukany.
                              Kup normalne akumulatory jakiegoś uznanego producenta i po problemie.
                              Cyborg, włącz opcję "czytanie"

EDIT: Chociaż ja nie widzę nigdzie Duracelli o takiej pojemności, więc może coś w tym jest...
                              Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

Pracuję...