Prosba o pomoc przy ocenie szkla

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Farben

Prosba o pomoc przy ocenie szkla

Witam,

zostalem poproszony o pomoc przy zakupie obiektywu do Canona 30d, po ustaleniu limitu gotowkowego i preferencji przyszlego uzytkownika, wybor padl na uzywane 17-40L. Dzis udalo mi sie znalezc dosyc atrakcyjna cenowo oferte i poprosilem o zdjecie testowe. Jako iz sam jestem poczatkujacy i nigdy nie mialem stycznosci z tej klasy obiektywami - niezbyt wiem czego sie spodziewac. Zdaje sobie sprawe, ze mozna porownac z fotkami z innych, "dobrych" egzemplarzy, no ale mysle, ze opinia doswiadczonych uzytkownikow nie zaszkodzi Oto zdjecie wykonane interesujaca nas sztuka. Bede bardzo wdzieczny za kazdy komentarz.

(JPG 6MB, 17mm, f/4, 1/125, ostrosc na Warke)

Pozdrawiam.
  • mattnick
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1735

Kwestia jak będzei się zachowywał na Twojej puszce...
    30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• tom170
      Początki nałogu
      • 2007
      • 252

Zamieszczone przez Farben
      Witam,

zostalem poproszony o pomoc przy zakupie obiektywu do Canona 30d, po ustaleniu limitu gotowkowego i preferencji przyszlego uzytkownika, wybor padl na uzywane 17-40L. Dzis udalo mi sie znalezc dosyc atrakcyjna cenowo oferte i poprosilem o zdjecie testowe. Jako iz sam jestem poczatkujacy i nigdy nie mialem stycznosci z tej klasy obiektywami - niezbyt wiem czego sie spodziewac. Zdaje sobie sprawe, ze mozna porownac z fotkami z innych, "dobrych" egzemplarzy, no ale mysle, ze opinia doswiadczonych uzytkownikow nie zaszkodzi Oto zdjecie wykonane interesujaca nas sztuka. Bede bardzo wdzieczny za kazdy komentarz.

(JPG 6MB, 17mm, f/4, 1/125, ostrosc na Warke)

Pozdrawiam.

nie wiem na ktora warke ostrość ale jesli bylo tylko pomniejszone i nic innego nie bylo robione to wg mnie jest ok w koncu F/4 a dosc blisko obiektu bylo wiec glebia mogla wszystkiego nie objac ale z drugiej strony 17mm... ciezko stwierdzic ;]
      EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• MariuszM
        Bywalec
        • 2007
        • 245

Zamieszczone przez Farben
        Bede bardzo wdzieczny za kazdy komentarz.
        Na "oko" jest OK, ale ja proponuję wystawić gdzieś RAW'a.
        Biegam, bo lubię

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4605

Koniecznie do oceny ostrosci i CA potrzebny jest RAW . Obrazek wygląda OK tak w ogóle, ale mamy oceniać obiektyw klasy L, każde wyostrzanie w aparacie i programie przy transformacji definitywnie kładzie temat.
          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Farben

Dzieki za kazda odpowiedz, podesle plik RAW jutro lub pojutrze.

Komentarz

• Farben

na szybko (RAWy wrzuce jeszcze dzis):
              ISO 100, 17mm, f/4.0, 1/500, brzeg kadru, pomniejszone, unsharpen mask
              select to canon 17-40, candidate - sigma 17-70 f/2,8-4,5

Komentarz

Pracuję...