warto wydac na to pieniadze??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maslo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 39

warto wydac na to pieniadze??

Przeglądam allegro i zastanawiam sie czy warto kupić cos takiego?? http://allegro.pl/item295823234_cano...makro_sta.html

Jakby ktos mi podał linka to zdjec wykonanych z tymi soczewkami, albo napisal swoja opinie o nich to bylbym wdzieczny.

nie stac mnie na dobry obiektyw, ktory nadawalby sie do makro:sad:
    Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||
  • mor_feusz
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1370

Moim zdaniem lepszy Raynox albo pierscienie posrednie albo odwrotne mocowanie.

Komentarz

• Jacek Deka
      Początki nałogu
      • 2006
      • 356

Każda dodatkowa soczewka pogorszy jakość obrazu, lepiej użyć mieszka lub pierścieni.

Komentarz

• maslo
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 39

a odwrotne mocowanie do kitowego canona 17-55 to dobry pomysl??
        Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||

Komentarz

• Malin
          Początki nałogu
          • 2007
          • 276

Dlaczego nie, tworzy ci się wtedy typowy obiektyw do makro....
          Wiadomo, są tego pewne minusy, np. brak AF
          Regulamin pkt 8

Komentarz

• MaciekH
            Uzależniony
            • 2006
            • 662

A dlaczego niby brak AF? Przeciez kit i jego AF pozostaje bez zmian...
            20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

• nagor
              Uzależniony
              • 2007
              • 522

pytanie o soczewki to odpowiem ze te są strasznie drogie lepiej kupić jedną 8, 10 (dioptrii) i bedzie działać. ja jeszcze z hybrydą uzywałem tez zwykłych soczewek i było ok a i na początku lustra ich yżywałem i wyniki są zadawalające choć czasem wystepuje abberacja chromatyczna a jak połączysz dwie to juz wogóle bedzie ona mocna ale myśle ze na początek do zabaw to dobra rzecz i nawet AF działa z soczewką choć ciężko ale działa (oczywiście fotografowanie wtedy na kicie jest z kilku cm co za tym idą pewne utrudnienia (mała GO zasłanianie światła etc)
              Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
              zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• ripek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1486

Mam to - ****** jakich mało. Oddam na wagę ...

Kup raynoxa - on ma przefajne efekty.
                Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Malin
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 276

Zamieszczone przez MaciekH
                  A dlaczego niby brak AF? Przeciez kit i jego AF pozostaje bez zmian...
                  Obiektyw przekazuje puszce, a raczej odwrotnie, puszka przekazuje obiektywowi informacje o AF przez takie złącza, bedziesz widział jak zdejmiesz obiektyw, a skoro odwrócisz go, to jak bedzie AF działać? To jest minus, trzeba na manualu ostrzyć.
                  Regulamin pkt 8

Komentarz

• JaBlam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1304

Zamieszczone przez maslo
                    Przeglądam allegro i zastanawiam sie czy warto kupić cos takiego?? http://allegro.pl/item295823234_cano...makro_sta.html

Jakby ktos mi podał linka to zdjec wykonanych z tymi soczewkami, albo napisal swoja opinie o nich to bylbym wdzieczny.

nie stac mnie na dobry obiektyw, ktory nadawalby sie do makro:sad:

Z dala omijaj. Szkoda kasy. Najbardziej wkurza mnie jak przy kazdej aukcji prezentowane sa dokladnie te same fotki aniolka i jakie to cudne nie sa. Jakby na kazdym obiektywie nakrecone tak super efekt dawaly. Kup Raynoxa i lepiej na tym wyjdziesz tylko uwazaj na bardzo mala GO. Albo faktycznie zainwestuj w pierscien odwrotnego mocowania. Z pierscieniami posrednimi musisz uwazac. Jesli kupisz te z przeniesieniem automatyki, pamietaj ze np do Kenko nie podlaczysz obiektywow pod cropa, wiec np Kit nie bedzie pasowal. (z racji dluzszej "pupki" fizycznie ich nie podlaczysz....)

Z drugiej strony, jesli mialbym kupowac pierscienie kenko, to moze poszukac obiektywu macro 1:1 na aukcjach.... tyle ze cena z 60 zl podskoczy Ci o 15x tyle..

Zamieszczone przez Malin
                    Obiektyw przekazuje puszce, a raczej odwrotnie, puszka przekazuje obiektywowi informacje o AF przez takie złącza, bedziesz widział jak zdejmiesz obiektyw, a skoro odwrócisz go, to jak bedzie AF działać? To jest minus, trzeba na manualu ostrzyć.
                    Nie dosc ze na manualu to jeszcze przyslony nie ustawisz (nie masz juz automatyki dzialajacej) i bedziesz musial robic na najwiekszej dziurze jaka ci dany obiektyw oferuje. To troche bez sensu.! Dlatego zwykle na pierscieniu odwrotnego mocowania zwykle uzywa sie manualnych obiektywow na ktorych mozna niezaleznie przyslone ustawiac pierscieniem......
                    Ostatnio edytowany przez JaBlam; 4940. Powód: Automerged Doublepost

----------------------------------------
                    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• mattnick
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1735

Zamieszczone przez JaBlam
                      Nie dosc ze na manualu to jeszcze przyslony nie ustawisz (nie masz juz automatyki dzialajacej) i bedziesz musial robic na najwiekszej dziurze jaka ci dany obiektyw oferuje.
                      A gucio prawda !!!! Ustawiasz tryb av...przesłonę jaką chcesz, wciskasz podgląd głębi ostrości i trzymając go odłączasz obiektyw...
                      30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                      CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

• JaBlam
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1304

Mattnick - tak przyznaje Ci racje ze taki sposob dziala.rozumiem tez ze przy kazdej zmianie przyslony odkrecasz obiektyw z pierscieniem, podpinasz normalnie i znow ustawiasz przyslone i znow odkrecasz i znow odwracasz. Jesli tak to motylki w tym czasie uciekna a zaby pod wode sie schowaja.(żart) . Nie podawalem tego sposobu koledze, bo metoda ta wydawala mi sie zbyt upierdliwa...

----------------------------------------
                        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

Ja mam soczewkę +10d kupioną na początku przygody z dslrem no i leży sobie. Zrobiłem kilka zdjęć i tyle. Lepsze już udwrotne mocowanie. Przede wszystkim nawet 10D nie da Ci jakich kosmicznych powiększeń. Szkoda kasy. JAk chcesz mogę swoja odsprzedać za połowe ceny

Komentarz

• Rafał Gutowski
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 49

Kiedyś kupiłem takie cudo. Tutaj masz kilka przykładów (soczewki macro + kit oraz EF90-300)... jakość oceń sam, ale ja zbieram na jakiś dobry objektyw macro.

Ostatnio edytowany przez Rafał Gutowski; 5858.
                            EOS 40d + BG-E2N, EOS 350d + BG-E3 + Kit (EFs 18-55); EOS 3000v + Kit (EF 24-90); EF 17-40 f/4 ; EF 50 f/1.4 USM; 430 EX; 580 EX II; etc, etc...

Komentarz

• Brodi
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 61

Ja używałem >>takiego<<. Zdjęcia przykładowe >>tutaj<< - takie tam testy, ale może pomogą. Do tych powyżej się nie umywają. Szkło to oczywiście KIT 18-55...
                              40D 18-55mm II (kit) 50 f/1.8 70-200 f/4 L USM 430EX II

Komentarz

Pracuję...