Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Wczoraj nie miałem co robić i wpadłem na głupi pomysł porównania ostrości swoich eLek.
Zrobiłem zdjęcia (JPG) w identycznych warunkach tego samego przedmiotu wszystkimi powyższymi obiektywami na ogniskowych minimalnych i maksymalnych z przysłonami F4, F5, F6.3 i F8 w trybie Av.
Wizualnie wychodzi tak:
1. 24-105 najostrzejszy
2. 17-40 trochę gorzej
3. 70-200 najgorzej
Trochę zdziwiła mnie postawa 70-200, myślałem, że wypadnie lepiej niż 17-40.
Nie ma oczywiście co wyciągać żadnych wniosków z kilku zdjęć, ale tak sobie pomyślałem, ze podzielę się spostrzeżeniami :-).
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
W sumie są to 24 zdjęcia o łącznej wielkości prawie 70MB.
Jak ktoś chce mogę je wysłać mailem, bo zmniejszać i gdzieś je umieszczać nie ma sensu, bo nie oddadzą różnic.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Po co robiłeś test na f5 zamiast na f5.6 lepiej używać całych przysłon - i drugie pytanie - jak można porównywac 17-40 do 70-200??
Przesuwałeś się z aparatem żeby kadr był taki sam czy jakoś inaczej
Jak nie chcesz dać całości do daj 100% cropy
Po co robiłeś test na f5 zamiast na f5.6 lepiej używać całych przysłon - i drugie pytanie - jak można porównywać 17-40 do 70-200??
Jak nie chcesz dać całości do daj 100% cropy
Robiłem od F4 do F8 co 2 działki, mogłem co jedną :-).
Już przecież napisałem, że pomysł był głupi a test miał na celu tylko zaspokojenie ciekawości :-P.
Oczywiście, że nie ma sensu porównywać 17-40 do 70-200 ale ja porównywałem tylko ostrość, a to już co innego.
Kadry nie są idealnie takie same ale zbliżone, aparat był przesuwany ale bez jakiegoś głębokiego wczuwania się w temat.
Nie jest to żaden test tylko ciekawostka!!!
Po co ja zaczynałem ten wątek . Jeszcze ktoś mnie oskarży o bluźnierstwa :-P.
Jak znajdę chwilę, to może powklejam cropy.
Oczywiście, że nie ma sensu porównywać 17-40 do 70-200 ale ja porównywałem tylko ostrość, a to już co innego.
.
Bardzo niebezpieczna rzecz takie rozne porownania. Ja z moim 5D i duetem 24-105 i 70-200 bylem mega zadowolony. RObilem fotki - super . Az pewnego dnia kupilem 50 1.4 i 85 1.8 i nagle fotki nie byly takie super, ba! mega obiektyw 85 1.8 taka portretowa sztandarowa... a ostrosc fatalna. (zreszta opisywalem w innym watku) no i potem zaczely sie nagle porownania, zgrzyty zebow, odkrycia ze sprzet do bani bo mu cos dolega i wyladawal na Zytniej. Z drugiej strony ciesze sie ze moje obawy sie potwierdzily i zostaly wyeliminowane.
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Może powiem tak: każdym obiektywem robiłem z minimalnej odległości ostrzenia dla danego szkła, różnice więc moga być.
Test ten był zrobiony z ciekawości i w żaden sposób nie wpłynął na moje spojrzenie na te szkła. Jestem z nich zadowolony i tak zostanie, a to że jedno trochę odstaje od drugiego nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia. Nie jestem onanistą sprzętowym!!! :razz:
O.K. spróbuję, ale tak naprawdę nie ma to większego sensu .
Aha, dodam jeszcze, że dla skrócenia czasu teścik zrobiony był na ISO400. Niby te same warunki dla wszystkich szkieł, ale zawsze jakieś dodatkowe "ale".
Zdjęcia się ładują. Jak będą gotowe podeślę linka.
Zdjęcia zrobione aparatem 30D, światło zastane, Av, ustawienia aparatu standartowe, JPG bez obróbki - prosto z aparatu.
Ostrzenie w środek napisu "cyfrowy polsat"
Reszta danych w exifie, po ogniskowych można dojść jakie szkło.
Robiłem od F4 do F8 co 2 działki, mogłem co jedną :-).
Już przecież napisałem, że pomysł był głupi a test miał na celu tylko zaspokojenie ciekawości :-P.
Nie żebym się czepiał słówek ale żeby formalności stało się zadość to wyjaśnię że robiłeś co 2/3 działki przysłony a nie co dwie.. jedna działka (1 EV) to 4-5.6 lub 5.6-8 a wszelkie inne pomiędzy to wartości pośrednie. Przez jedną działkę rozumie się że otwór przysłony wpuszcza dwa razy mniej/więcej (zależy w którą stronę) światła..
Przejrzałem zdjęcia - generalnie jedna uwaga - która trochę ten test stawia pod znakiem zapytania - mianowicie czasy - 1.6 sekundy to trochę za dużo.. ale 24-105 masz ostre, 17-40 też (kłaczek )za to 70-200 trochę mydli przy 200mm..
Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
Powód: Automerged Doublepost
Nie żebym się czepiał słówek ale żeby formalności stało się zadość to wyjaśnię że robiłeś co 2/3 działki przysłony a nie co dwie.. jedna działka (1 EV) to 4-5.6 lub 5.6-8 a wszelkie inne pomiędzy to wartości pośrednie. Przez jedną działkę rozumie się że otwór przysłony wpuszcza dwa razy mniej/więcej (zależy w którą stronę) światła..
Oczywiście masz rację, wiem o co chodzi. Chodziło mi o 2 działki w aparacie :-).
Zamieszczone przez arturs
Przejrzałem zdjęcia - generalnie jedna uwaga - która trochę ten test stawia pod znakiem zapytania - mianowicie czasy - 1.6 sekundy to trochę za dużo.. ale 24-105 masz ostre, 17-40 też (kłaczek )za to 70-200 trochę mydli przy 200mm..
Miałem kiepskie światło, stąd ISO400 żeby skrócić czas. ISO800 byłoby za duże do określenia ostrości.
To mydlenie może być spowodowane poruszeniem aparatu, no ale niby nie na wszystkich zdjęciach.
70-200 zaraz po zakupie była na Żytniej. Prezentowała piękny BF, po wizycie jest znacznie lepiej ale jak widać nie jest to idealny egzemplarz.
Dla mnie test troche bez sensu, bo porównywanie obiektywów jezeli już czemukolwiek ma słuzyć to powinno być robione w podobnym zakersie ogniskowych - trudno bowiem na podstawie takiego testu decydować sie na zakup pomiedzy 17-40 a 70-200 gdyż te obiektywy nijak siebie nie zastępują i nie stanowią dla siebie alternatywy.
Dla mnie test troche bez sensu, bo porównywanie obiektywów jezeli już czemukolwiek ma słuzyć to powinno być robione w podobnym zakersie ogniskowych - trudno bowiem na podstawie takiego testu decydować sie na zakup pomiedzy 17-40 a 70-200 gdyż te obiektywy nijak siebie nie zastępują i nie stanowią dla siebie alternatywy.
Przecież na początku wyraźnie napisałem - porównanie ostrości!!!
A tu nie ma znaczenia jaka ogniskowa. Nie widziałem też osób, które zastanawiały sie czy kupić 17-40 czy 70-200 - to tak jakby rozważać zakup małego auta albo ciężarówki :-). Wątek ten powstał jako ciekawostka.
Komentarz