Tamron 17-50/2.8 - czy mój dobrze ostrzy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Stafford

Tamron 17-50/2.8 - czy mój dobrze ostrzy

Witam Wszystkich.

Zakupiłem dzisiaj obiektyw jak w tytule. Był to jedyny obiektyw w sklepie i nie mogłem go porównać z innymi ale podczas testów z moim body panowie sprzedawcy BF/FF nie stwierdzili.
    Mam jednak pewne wątpliwości co do ostrości mojego egzemplarza a w związku z tym, że w fotografii dopiero raczkuję proszę Was o pomoc w ocenie.
    W sklepie umówiłem się, że jak nie będzie mi odpowiadał to w poniedziałek będę mógł go oddać.

Aparat Canon 400D.

Poniżej 4 fotki

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Gazeta w odległości 1,2 m od aparatu.
    Aparat na statywie. Wyzwalanie z pilota.
  • Grisha
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

Jak Ci to coś da to tutaj masz wykadrowanego cropa z T17-50@50/2.8 na 350D, odległość ok 1m z ręki i z wbudowanej lampy. Przez ACR przeszedł bez tuningu.
    Ostrość ustawiana na datę w centrum, i bilecik trochę krzywo leżał, dlatego boki nie ostre.

Komentarz

• Stafford

Twój wygląda na zdecydowanie ostrzejszy. Dla pewności zerknij jeszcze na te dwa cropy. Czy prawidłowa jest aż tak duża różnica w ostrości dla 2.8 vs 4.0?
      4.0

2.8

Komentarz

• Antolll
        Bywalec
        • 2007
        • 126

U mnie miedzy 2,8 a 4 nie ma specjalnej różnicy. NIGDY nie robiłem zdjec murków czy tablic ale w normalnych ujęciach 2,8 jest żyleta. Może sie zajmiecie normalnymi zdjeciami a nie bilecikami??
        6DII + 17-200/2,8L

Komentarz

• Matsil
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2022

Zamieszczone przez Stafford
          Twój wygląda na zdecydowanie ostrzejszy. Dla pewności zerknij jeszcze na te dwa cropy. Czy prawidłowa jest aż tak duża różnica w ostrości dla 2.8 vs 4.0?
          Chyba jest z nim coś nie tak. Mój egzemplarz był bardzo ostry, na pewno dużo ostrzejszy. Nie wykazywał też tak dużej różnicy pomiędzy f/2.8 i f/4.
          Spróbuj zrobić coś z krótszym czasem - 1/6 czy 1/10 to stanowczo za długo żeby coś powiedzieć o ostrości. Najlepiej zrób coś z bliska z lampą na M: 1/60s.
          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Fakungio
            Początki nałogu
            • 2006
            • 297

Obiektyw pierdzielnięty
            Lepiej było kupić Canona EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM i miałbyś spokój.
            A że trochę mniej ostry...i ciemniejszy
            Za to masz USM i stabilizację no i system Canonowski.
            Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.
            Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• jar14
              Bywalec
              • 2007
              • 104

straszne te 2,8 wygląda jak zaparowane szkło porażka

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Na moje oko ten spadek kontrastu przy f/2.8 to wada obiektywu. Jeśli tylko na podstawie tych zdjęć miałbym coś powiedzieć to doradziłbym zwrot do sklepu.
                Digart

Komentarz

• Richie
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 625

Dla mnie 2,8 to mydło straszne.Przerabiałem już kilka Tamronów w swojej karierze.Trzeba było zakupić u Cichego byś miał spokój.Ja tak robiłem i zawsze znalazłem dobrą dla siebie sztukę.Zwłaszcza 17-50/2,8 miałem żylety i ostrzące w punkt. Oddaj go czym prędzej i pisz do Kuby.
                  Richie
                  FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Stafford

Dzięki Panowie.
                    W poniedziałek obiektyw wraca do sklepu i wysyłam zamówienie do Cichego. Lepiej dopłacić 200 zł i mieć ostro...

Komentarz

• wojkij
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1915

Zamieszczone przez Fakungio
                      A że trochę mniej ostry...i ciemniejszy
                      Za to masz USM i stabilizację no i system Canonowski.

Miej litosc kolego, to przeciez zyc sie odechciewa czytajac takie rzeczy...

A co do zakupu - cichy sprawdza obiektywy tylko pod katem ostrosci, mozesz sie naciac jeszcze na bf/ff wiec najlepiej kup z odbiorem wlasnym, szkoda zabawy chyba w ciagle wysylki...
                      Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                      www.kwapisz.org

Komentarz

• Matsil
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2022

Zamieszczone przez Fakungio
                        Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś polecał 17-85 , ale O.K.

Zamieszczone przez Stafford
                        Dzięki Panowie.
                        W poniedziałek obiektyw wraca do sklepu i wysyłam zamówienie do Cichego. Lepiej dopłacić 200 zł i mieć ostro...
                        Nie gadaj, że Cichy ma tak drogo, jak u niego kupowałem cena była bardzo atrakcyjna.
                        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Stafford

Od Cichego będzie mnie kosztował 250 zł więcej z wysyłką ale za to z 4 letnią gwarancją i (jak piszecie) ostrzeniem od pełnej dziury.
                          BTW za taką kwotę mogę mieć nowy 17-40 z amerykańską gwarancją. Jednak po dwóch zachmurzonych dniach zabawy Tamronem stwierdziłem, że 2.8 bywa częściej przydatne niż mi się wydawało.

Komentarz

• saskia

Kto to jest Cichy? Brzmi jakoś tajniacko - mafiozowato

Pytam, bo planuję zakup obiektywu...

Komentarz

• Matsil
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2022

Zamieszczone przez saskia
                              Kto to jest Cichy? Brzmi jakoś tajniacko - mafiozowato

Pytam, bo planuję zakup obiektywu...
                              Cichy to odpowiednik Blachy w Poznaniu 8).

A tak poważnie, to forumowy kolega, który słynie z rozprowadzania ostrych tamronów.

Komentarz

Pracuję...