Canon czy Nikon - decyzja systemu

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • flippy
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 39

Canon czy Nikon - decyzja systemu

Witam!
    Na początek.. nie chce tutaj wywoływać wojny systemowej - proszę spojrzeć na temat z dystansu. Opinie ludzi którzy zderzyli się z oboma systemami były by również bardzo na miejscu:]
    Byłem użytkownikiem Canon'a 30D ( ze szkłami Sigma 20/1.8, Canon 50/1.4, Canon 100/2, Canon 200/2.8 ) tak wyszło że musiałem sie wysprzedać. Fotografie traktowałem hobbystycznie czasem zawodowo ze względu na śluby znajomych i znajomych znajomych:] Nie jestem laikiem wiec prosił bym o argumenty, najlepiej porównawcze. Sprzęt z myślą o fotografii mody itp.
    Body jakie wchodzi w grę to Nikon D200 lub D2x z Canona prawdopodobnie 5D - tutaj chyba przewaga wielkiego przetwornika ale nie o body tutaj chodzi.

Ponieważ szkła canona jako tako znam-chociaż nie wszystkie które mnie interesują. Nie znam niestety w ogóle systemu nikona. Szkła które mnie intersują to:

-Nikkor 30/2 (ew. Sigma 30/1.4) vs Canon 35/1.4L (wiem to inne szkła ale cena nikkora 28/1.4 jest abstrakcyjna)
    -Nikkor 50/1.4 vs Canon 50/1.4
    -Nikkor 85/1.4 vs Canon 85/1.2L (prawdopodobnie MK I duża różnica z MK II??)
    -Nikkor 105/2 lub 135/2 vs Canon 135/2L

Z których obiektywów ewentualnie zrezygnować i dlaczego?
    Jeśli ktoś ma te szkła a mógł bym prosić o sample w czystym CRW (nieskompresowanym i niewyostrzonym najlepiej na dużej przesłonie względnie przysłoniętym do 1.4->1.6/1.8 i 2->2.2) będę wdzięczny [email protected] .

Bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam
    Piotrek
    Ostatnio edytowany przez flippy; 5299.
    DSLR + 6x6

www.komoniewski.com
  • Jacek Deka
    Początki nałogu
    • 2006
    • 356

to raczej to pytanie zadaj na forum.nikon.org.pl

Komentarz

• flippy
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 39

Tak też zrobiłem ale chciałem wyważyć wypowiedzi na obu forach. Jeśli ktoś miał by powyższe szkła i miał jakieś sample z 5D to prosił bym o sample w RAWach.
      DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• sabuniek

Niektórzy mawiają że Canon robi dobre aparaty, a Nikon zdjecia.
        Ja jestem po stronie Canon'a.

Komentarz

• solti
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1159

Zamieszczone przez sabuniek
          Niektórzy mawiają że Canon robi dobre aparaty, a Nikon zdjecia.
          A nie czasem odwrotnie? Canon robi świetne zdjęcia, a Nikon aparaty?
          Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
          galeria na forum Canon-board
          galeria na stronie lotnictwo.net.pl
          galeria.solti.pl

Komentarz

• Max_im
            Uzależniony
            • 2006
            • 668

Moim zdaniem jak zmienić system to na aparat z nową matrycą
            Obiektywy to daruj sobie inne niż Canon lub Nikkor

sabuniek - na to wygląda

solti - zobacz ile jest o fotografi a ile o sprzęcie na obu forach
            ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• flippy
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 39

Nie do konca rozumiem termin "aparat z nowa matryca"?? Wiem ze tylko szkła canon/nikkor wchodzą w gre. Mam tez dostep do pełno-klatkowego KODAK'a SLR/N tylko z tych ogniskowych chyba... szkła canon'a są jednak lepsze...
              DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• Max_im
                Uzależniony
                • 2006
                • 668

Jak zmienić system to Nikon D300 lub Nikon D3
                Zamieszczone przez flippy
                -Nikkor 30/2 (ew. Sigma 30/1.4)

Fajna galeria
                ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• m_o_b_y
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1095

Zamieszczone przez solti
                  A nie czasem odwrotnie? Canon robi świetne zdjęcia, a Nikon aparaty?
                  Ubawiłem się czytając wątek kolegi.
                  Przecież cały świat dobrze wie, że to właśnie Canon robi najlepsze zdjęcia, a konkurencja wymyśla najróżniejsze gadżety, które mają ratować drugorzędne marki amatorskie przed bankructwem.
                  Łatwo to zauważyć, gdy się popatrzy, czym fotografują profesjonalni reporterzy i fotografowie: oprócz puszek i L-ek CANONA trudno zauważyć jakieś inne marki.
                  Pozdrówka
                  m_o_b_y
                  --------------------------------------------------------

Komentarz

• Wini
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 460

Zamieszczone przez m_o_b_y
                    czym fotografują profesjonalni reporterzy i fotografowie: oprócz puszek i L-ek CANONA trudno zauważyć jakieś inne marki.
                    To teraz zakłady pogrzebowe po tej fali targnięć na własne życie nie wydolą :-? Powód? Dlaczego nie kupiłem C
                    Wini

Komentarz

• flippy
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 39

Fajna galeria
                      Dzieki MAX_im. Co do D300 to rozmawiałem z włascicielem D3 ktory posiada tez d300 a do niedawna mial d200 podobno jest spora roznica w JPGach na ostrosci i szumach RAWy sa bardzo podobne tym bardziej ze na szumach mi nie zalezy. Moim zdaniem nie oplaca sie kupowac d300 poki co sa za drogie w stosunku do d200.
                      Stwierdzilem a raczej poradzil mi tak Wini żeym przelecial sie po roznych samplach z tych szkiel i zobaczyl co mi odpowiada - tylk oz czasem troche kiepsko:/

Tak ogolnie.. nigdy nie rozumialem tej wojny systemow uzywalem roznego sprzetu i wiele marek robi dobry sprzet, tylko dla roznej klienteli. m_o_b_y leczysz takimi stwierdzeniami kompleksy?? Zastanowiłeś się dlaczego reporteży przewaznie uzywaja Canona? Kiedyś o to samo zapytałem na kursie fotografii reporterskiej szefa działu foto wrocławskiej wyborczej i powiedział że kiedyś miał nikona teraz ma 1d MII i "to jest sprzet tej samej klasy tyle że Wyborcza z gory powiedziala ze musimy robic na Canonie bo w Warszawie tez robia na Canonie a czasem trzeba pozyczyc jakies szklo.. tak jest po prostu latwiej" Mowil to czlowiek ktory od 30 lat siedzi w reporterce! Fakt jest tez taki ze canon duzo wczesniej opracowal system USM i postawił na szybkość. Widziales na czym pracuja fotografowie mody? na srednim formacie i to nie zadko na filmie te aparaty tez sa "gadzetami" stary miales kiedys Rollei'a 6008 w reku?

Sorry za OT ale nie wytrzymałem
                      Ostatnio edytowany przez flippy; 5299.
                      DSLR + 6x6

www.komoniewski.com

Komentarz

• jjj
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 85

Zamieszczone przez m_o_b_y
                        ...Przecież cały świat dobrze wie, że to właśnie Canon robi najlepsze zdjęcia...
                        Naprawdę myślisz, że jesteś całym światem...???
                        Ostatnio edytowany przez jjj; 13854.

Komentarz

• gadas

Zamieszczone przez flippy
                          Dzieki MAX_im. Co do D300 to rozmawiałem z włascicielem D3 ktory posiada tez d300 a do niedawna mial d200 podobno jest spora roznica w JPGach na ostrosci i szumach RAWy sa bardzo podobne tym bardziej ze na szumach mi nie zalezy. Moim zdaniem nie oplaca sie kupowac d300 poki co sa za drogie w stosunku do d200.
                          D300 to bardzo dobry aparat po przesiadce z D200 jest o niebo lepiej .
                          Denerwuje mnie tylko choć to kwestia przyzwyczajenia to ze aparat wydaje mi sie cieńszy w stosunku do D200 a ręce to mam jak bochenek chleba .
                          Po za tym wszystkie Sigmy jakie miałem teraz dopiero prawidlowo ostrzą rewelacja . Cena do **** ale poczekać trzeba spadnie jak i u wszystkich producentów trzeba czasu niestety za nowości płaci sie wiecej.

Zamieszczone przez Max_im
                          Jak zmienić system to Nikon D300 lub Nikon D3
                          Fajna galeria
                          Sigma 10-20 cudeńko i to pod nikona
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 12748. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• m_o_b_y
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1095

Zamieszczone przez Wini
                            To teraz zakłady pogrzebowe po tej fali targnięć na własne życie nie wydolą :-? Powód? Dlaczego nie kupiłem C
                            A wolno wiedzieć, co kupiłeś dla uwieczniania kroniki zakładów pogrzebowych i dlaczego ???

Pozdrówka
                            m_o_b_y
                            --------------------------------------------------------

Komentarz

• KMV10
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2320

Zamieszczone przez gadas
                              Po za tym wszystkie Sigmy jakie miałem teraz dopiero prawidlowo ostrzą rewelacja . Cena do **** ale poczekać trzeba spadnie jak i u wszystkich producentów trzeba czasu niestety za nowości płaci sie wiecej.
                              Sigma 10-20 cudeńko i to pod nikona
                              Pamiętam jak kiedyś przymierzałem się do d70 to jego cena była absurdalnie wysoka w stosunku do Canonów przez naprawdę długi czas. Nie wiem czy coś teraz się zmieni w tej materii.

Komentarz

Pracuję...